Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polský zlotý včera překvapivě oslabil, slovenská koruna prolomila hranici EUR/SKK 34,0... přehled zpráv

Polský zlotý včera překvapivě oslabil, slovenská koruna prolomila hranici EUR/SKK 34,0... přehled zpráv

27.09.2007 9:57
Autor: 

Česká koruna včera ztratila deset haléřů a tudíž se měnový pár EUR/CZK přehoupl nad 27,60. Důvodů pro oslabení bylo několik a dokonce protichůdných. Koruna totiž jednak mohla následovat nízko úročené měny (JPY a CHF), které včera ztrácely, a jednak mohla v regionu následovat zlotý, jenž rovněž oslaboval. Stejným směrem mohl působit i strach z dnešního zasedání ČNB, od něhož nelze čekat výroky, které by šly koruně naproti.
ČNB totiž dnes ponechá repo sazbu beze změn a jako jeden z hlavních faktorů uvede právě sílu koruny, která oproti předpokladům uvedených v poslední inflační prognóze zpevnila o 3 %. Dnešní den by tak koruně mohl přinést další ztráty a EUR/CZK by mohl postoupit k hranici 27,70. 

EUR/USD se včera nevzdálil příliš daleko od životních maxim, i když na dolaru byla vidět určitá nechuť k dalším ztrátám po propadu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby.
Na dolaru tak v nejbližších dnech můžeme zpozorovat mírnou technicky laděnou pozitivní korekci. Výraznou změnu nálady ale očekávat nelze, protože na obzoru jsou prozatím samá horší americká čísla – dnes se můžeme těšit na další propad prodeje nových domů v USA. Z technického pohledu tak nepředpokládáme, že by jakákoliv pozitivní korekce zvládla dostat měnový pár za 1,405 EUR/USD.

Slová premiéra Fica podporili korunu, ktorá definitívne prelomila hranicu EUR/SKK 34,0. Slovenská mena počas väčšej časti dňa mierne oslabovala. Kurz sa dostal najvyššie na EUR/SKK 34,110. Po pravidelnom rokovaní vlády premiér Fico oznámil, že pravdepodobne v pondelok ohlási Eurostat výsledok revízie dát verejných financií Slovenska. Zároveň dodal, že vláda je pripravená, ak to bude potrebné, prijať potrebné opatrenia na splnenie cieľa rozpočtového deficitu. To bolo prvý krát, čo sa priamo premiér vyslovil za úsporný balíček. Zrejme to urobilo dojem na časť investorov a rozhodli sa, že koruna by predsa len mala dohnať predchádzajúce zisky okolitých mien. Dnes sme bez čísiel. Dopoludnia bude ešte trh vyhodnocovať včerajšie slová Roberta Fica. Popoludní zaujmú najmä čísla spoza veľkej mláky. Pásmo na dnes: EUR/SKK 33,80-34,00.

Polský zlotý včera překvapivě oslabil. Výbor pro měnovou politiku přitom ponechal sazby beze změny, jeho komentář byl ale ostřejší a zdůraznil, že současný pokles inflace je dočasný a růst cen znovu zrychlí. Přitom ale nijak nenaznačil termíny dalšího pohybu sazeb. Na trhu nakonec převládla negativní nálada vůči středoevropským měnám, a po úvodních EUR/PLN 3,77 pár končil na 3,7835.
Dnešek je bez domácích čísel, měna tak bude znovu pod vlivem nálady v středoevropském regiónu. Domácí vývoj by ale měl podpořit zlotý ke korekci předcházejících ztrát.

Forint ve středu spolu s ostatními středoevropskými měnami oslabil, po ranních EUR/HUF 250,60 končil den na 251,15. Z domácích událostí stojí za zmínku, že vláda schválila deficit na rok 2008 ve výši 1240 mld. HUF a nové daňové zákony, na finanční trh však neměly vliv. Pokles forintu lze tak připsat náladě na středoevropské trhy.
Také dnešek je bez významnějších domácích událostí. Forint tak bude opět pod vlivem nálady na středoevropské trhy, dnes pak předpokládáme spíše stagnaci s obchodováním kolem stávajících hodnot.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba