Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Exportéři žádají po ČNB kvůli posilující koruně snížení úroků

ČTK: Exportéři žádají po ČNB kvůli posilující koruně snížení úroků

19.06.2008 14:52
Autor: ČTK

Asociace exportérů dnes vyzvala Českou národní banku (ČNB) ke snížení úrokových sazeb nejméně o čtvrt procentního bodu. Mělo by to být jedno z opatření státních institucí, které exportním firmám pomůže překonat ztráty z rekordně posilujícího kurzu koruny. ČTK to dnes řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Současně exportéři vyzvali ministerstvo průmyslu a obchodu, aby uplatnilo většinový podíl státu ve společnosti ČEZ a stabilizovalo ceny elektřiny. Ministerstvo financí asociace vyzvala k práci na snížení firemních daní a snížení spotřební daně u pohonných hmot.

"Jsou to věci, které exportérům pomohou přežít," řekl Grund. Dodal, že snížením úrokové sazby by ČNB zároveň naznačila, že současná inflace je především jednostranným důsledkem vládních reforem.

Úrokové sazby změnila bankovní rada ČNB naposledy na počátku února, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je nyní 3,75 procenta.

Posilování koruny, které vůči euru za poslední rok činí přes 15 procent, je podle Grunda výsledkem spekulací na devizovém trhu, a ne odrazem stavu české ekonomiky. Exportéři tvrdí, že se kurz koruny zcela vymkl kontrole a hrozí ztráta konkurenceschopnosti českých výrobců a jejich krachy.

Koruna dnes dopoledne posílila na nové maximum vůči dolaru na 15,40 Kč/USD. K euru česká měna zaznamenala rekord ve středu na úrovni 23,92 Kč/EUR. Analytici se s exportéry shodují v tom, že zpevňování měny z posledních týdnů není podloženo makroekonomickými daty a stojí za ním spekulativní motivy.

Ekonomové soudí, že koruna své zisky časem zkoriguje a vrátí se na úrovně kolem 25 Kč/EUR. Nevylučují ale, že některý velký hráč bude potřebovat ještě více nakupovat korunu, a ta z toho důvodu ještě více posílí.


Váš názor
  • Útok na ČR
    20.06.2008 11:41

    Koruna neposiluje v posledních několika týdnech, koruna zběsile posiluje už rok. A už rok nikdo neví proč (nebo to aspoň veřejně neříká). Tohle není obyčejná krátkodobá spekulace. Tohle ukazuje slabinu měny 10 milionového státu. Téměř každý větší hráč může takovou spekulací hravě zničit ekonomiku ČR, která je postavená na exportu zboží. ČNB a vláda by se touto hrozbou měla začít važně zabývat. Cenová stabilita podle ústavy přece neznamená jen inflaci, to znamená také cenovou stabilitu dovozu! Zúžená interpretace ČNB ohledně svých povinností si zasluhuje přezkum.
    Jan
    • Re: Útok na ČR
      20.06.2008 13:56

      CNB ale neni vykladacem ani tvurcem zakonu a ustavy, je pouze jejich vykonavatelem, tzn. ze musi podle nich postupovat a jako organ statni spravy nemuze extensive vykladat rozsah svych pravomoci. Navic CNB neni jedinou instituci, ktera ma moznost podporovat export a hospodarskou politku - CNB je muze podporovat jen v pripade, kdy to neni kontradiktorni k hlavnimu cili - a to ted bohuzel je, protoze inflace je zcela mimo inflacni pasmo stanovene CNB. Bankovni rada muze v tehle situaci akorat tak slovne intervenovat (coz jednotlivi clenove jiz jistou dobu cini), ale udelat krok naznaceny exportery proste nemuze (spis se ocekavalo, ze bude muset sazby jeste zvysit - a o to mozna exporterum opravdu slo - zatlacit na rozhodovani bankovni rady, aby sazby zustaly na stejne urovni). Navic zapominate, ze kazdy exporter s dlouhodobym kontraktem by se mel zahedgovat proti posilovani koruny - sice tim ztrati cast zisku, ale aspon nebude zcela zavisly na kurzu koruny - pokud to vsak exporteri nedelaji, zadelavaji si na problemy sami.
      pouceny laik
  • směšné
    19.06.2008 15:49

    Z mého laického pohledu jasný a zcela jednoznačný signál centrální banky, že česká měna není tak bezpečným přístavem nejsilněni posilující měny na světě pro spekulace například formou devalvace pro odrazení dalších spekulativních nákupů se nabízí jako řešení. Ale to by nesměla zasáhnout bankovní lobby zahraničních majitelů bank působících v čr, která svými aktivitami a spekulativními nákupy otevírá prostor dovozům. Možná by dovozci na chvíli sáhli na své zisky po tučných letech.
    OH
    • Re: směšné
      19.06.2008 16:46

      Kdyby naše slavna ČNB pustila trochu inflaci a ukázala spekulantům celého světa že česká koruna není bezpečným přístavem pro spekulace v době investičních krizí, ihned by se ukázalo jak na tom ta naše pevná měna ve skutečnosti vlastně je...Ale jak mi pravili odborníci z ČNB, v jejich popisu práce je cílovat infaci nikoliv kurz koruny To je tvrzení hodné osla, až bude nezaměstnanost dvojnásobná, inflace bude jistě nižší, toto je cíl ČNB ? No s bohem ..
      vaca
      •  
        19.06.2008 17:06

        Odbornici z CNB vam ale rekli pravdu, jelikoz CNB muze postupovat pouze v mezich zakonu a ustavy. Cl. 98 Ustavy hovori hovori o hlavnim cili jeji cinnosti a tim je "cenova stabilita". A § 2 odst. 1 zak. o CNB rika, ze CNB muze podporovat obecnou hospodarskou politiku pouze tehdy, neni-li tim dotcen hlavni cil CNB (tzn. cenova stabilita). V tomto pripade by znamenalo snizeni sazeb tlak na inflaci, takze by tim CNB de facto porusovala zakon, protoze by jednala primo proti cenove stabilite...
        pouceny laik
        •  
          20.06.2008 8:06

          1.Je-li nesulad mezi zákonem a rozumem je třeba dát přednost rozumu /stejně tak by dodnes mohly platit norimberské zákony/. Osobně také nepovažuji inflaci za idelální řešení, při vhodném načasování však může zastrašit spekulanty. 2. Inlflaci je možné relativně snadno řídit sazbami, kurs však nikoliv. Eixsituje jiný prostředek než vyvolání nedůvěry k české koruně ?
          vaca
  •  
    19.06.2008 15:23

    To je sice hezký, ale ČNB se má starat o stabilitu měny. A vzhledem k tomu, že je u nás letos rekordní inflace, tak snížení sazeb by mohlo dál roztočit inflaci.
    viky
    •  
      19.06.2008 15:31

      nikoliv o stabilitu meny, ale o cenovou stabilitu
      petr666
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m