Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Klaus v EP tvrdě kritizoval EU, někteří europoslanci odešli

ČTK: Klaus v EP tvrdě kritizoval EU, někteří europoslanci odešli

19.02.2009 12:11
Autor: ČTK

Brusel (zpravodajové ČTK) - Český prezident Václav Klaus dnes na půdě Evropského parlamentu tvrdě kritizoval současnou podobu Evropské unie. Jeho projev přerušoval potlesk některých poslanců a bučení dalších. Část evropských zákonodárců pak v jednu chvíli dokonce na protest proti Klausově kritice opustila hlavní jednací sál.

Klause sice při vstupu do Evropského parlamentu přivítal potlesk, ale český prezident kritikou na adresu EU nešetřil hned od začátku. Podle něj je unie revolučním experimentem, který se snaží udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí.

"Volení zástupci 27 zemí s velmi pestrým spektrem politických názorů a postojů jsou unikátním auditoriem, stejně jako je již více než půl století unikátním a v podstatě revolučním experimentem sama EU se svým pokusem udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí," uvedl Klaus.

Prezident, jehož země v současnosti předsedá EU, pak nešetřil ani ekonomiku Evropské unie. Podle něj je současný ekonomický systém unie systémem potlačovaného trhu a nepřetržitého posilování centrálního řízení ekonomiky. Vadí mu ale i údajné odcizení EU od občanů. "Mezi občany a představiteli unie je navíc vzdálenost, a to nejenom v zeměpisném slova smyslu, která je podstatně větší, než je tomu uvnitř jednotlivých členských zemí," míní Klaus.

Bez "poskvrny" z Klausova projevu nevyšla ani lisabonská smlouva, která má nahradit odmítnutou euroústavu, a již ve čtvrtek schválili čeští poslanci. "Obávám se, že pokusy integraci dále urychlovat a prohlubovat a rozhodování o podmínkách života občanů členských zemí ve stále větší míře posouvat na evropskou úroveň, mohou svými důsledky ohrozit všechno pozitivní, co bylo za poslední půlstoletí v Evropě dosaženo," doplnil.

Emoce Evropským parlamentem cloumaly ještě poté, co Klaus hlavní zasedací místnost opustil. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering Klausovi za projev sice poděkoval, zdůraznil ale, že by jej český prezident nemohl přednést, pokud by v Evropě nepanovala demokracie. Po jeho proslovu se nicméně přihlásili ještě tři europoslanci, z nichž jeden kritizoval předsedu, že neuklidňoval zákonodárce během prezidentova projevu, druhé europoslankyni se zase nelíbilo, že Klaus "mohl ovlivnit rozhodování lidí během ratifikačního procesu lisabonské smlouvy".

Český prezident se v Bruselu po svém projevu zúčastní ještě tiskové konference, která se ale netradičně nekoná v parlamentu, ale na půdě stálého zastoupení Česka při EU. Důvodem je oficiálně větší počet míst v české ambasádě. Části bruselských novinářů se ale nelíbilo, že se musí mezi budovami přesouvat, a uvažovali dokonce o bojkotu tiskové konference. Nakonec od něj ustoupili.


Váš názor
  • Proč bučeli?
    19.02.2009 17:50

    Nevidím důvod, proč by měl někdo bučet na projev. Přečetl jsem ho, nic tak strašného to není. Snad neupřímnost (že Klaus chce být v EU), snad trochu ironie (Bastiat). Naprosto přesně se trefil, že pouze politika przní ekonomický život, bohužel projev byl právě hlavně politický a ideologický. Dnes má každý člen EU právo veta. Když bude pouze jeden stát zkorumpovaný, EU se na ničem neshodne. Právě proto Lisabonská smlouva umožní pohnout se z místa, byť za cenu, že ten zkorumpovaný stát bude ostatními ze spolku vyloučen většinou a nemusí být ani zkorumpovaný. Každý bude vydíratelný. Dnes jeden vydírá ostatní.
    Mudrc
    • Re: Proč bučeli?
      19.02.2009 18:02

      Bučeli, protože nic jiného neumí, tak ...
      Muff
  • Plne zneni projevu z iDNES
    19.02.2009 16:47

    http://zpravy.idnes.cz/dokument-projev-prezidenta-klause-v-evropskem-parlamentu-pny-/domaci.asp?c=A090219_130248_domaci_lpo ----------------- Mel jsem o EP dobre mineni. Nektere veci je opravdu lepsi koordinovat centralne. Zklamali me tim, ze si nekteri nejsou schopni si ani vyslechnout cizi nazor!?! Hned nam nastesti demonstrovali, jak si demokracii predstavuji a jak trefny Klausuv projev byl..
    Tuvok
  • Klaus zpochybňuje LS a ne EU
    19.02.2009 16:25

    Ale Klaus není proti EU. Jen se mu nelíbí LS. A k čemu nám LS vlastně bude? Máte odpověď vy všichni co na Klause tolik plivete?
    Honza
  •  
    19.02.2009 14:41

    Opravdu, ale opravdu toho samostředného dědka nemusím, ale pod to co řekl bych se podepsal.
    Homo
  • LS je vlastizrada
    19.02.2009 14:27

    Představme si na chvíli že ty názory neříká Klaus? Je debata demokratická? - není, protože není vůbec. Bude EU zastupovat zájmy českých lidí? - nebude, viz. Sarkozyho výroky, které nejsou úlet, jenom se neříkají nahlas. Chceme společnou zahraniční politiku? - ne, podívejme se na víza do USA Chceme společnou zemědělkou politiku? Chceme společnou obranu? - ne nechci posílat Čechy do misí kterým nevěřím Chceme Euro? - ne, Euro právě končí
    Me2d
  • Bučení v Europarlamentu
    19.02.2009 13:38

    Cvičení v logice: 1) Bučí krávy 2) V Europarlamentu se bučí. Otázka: Kdo je v Europarlamentu?
    Pavouk
    • Re: Bučení v Europarlamentu
      19.02.2009 16:24

      Klaus?
      Azazel
    • Re: Bučení v Europarlamentu
      19.02.2009 13:51

      a vždyť Klaus je zeť významného ruského papaláše - KGB-ka, tak co se divíte, že rozbíjí unii???!!!
      kalva
  • Díky Klausi
    19.02.2009 12:37

    poděkování Klasuovi.Sdělil těm blbům názor normálních občanů
    ?
    • Re: Díky Klausi
      19.02.2009 13:35

      Čím více ho v Evropě ignorují, tím víc bude tunekdědek extrémnější. Holt narcisova paranoia.
      Vesničan
    • Re: Díky Klausi
      19.02.2009 13:35

      Čím více ho v Evropě ignorují, tím víc bude tunekdědek extrémnější. Holt narcisova paranoia.
      Vesničan
      • Díky Klausi
        19.02.2009 16:03

        Líp to nešlo napsat... světlo ramp láká i komiky či ty jenž jsou všem pro smích.... Už vidím jak vyjednává s Čínou a ostatní země se vzájemně podrážejía každý se podbízí sám... EU asi není ideál, ale jeho nenávist k Lisabonu nechápu. Jako pravý EU skeptik by měl naopak mít radost, že konečně půjde z EU vystoupit a dělat vše pro výstup... uvidíme zda mu lidi uvěří, že výhody vystoupení převažují nad nevýhodami.... resp. dle přísloví každá mince má rub i líc a tak je to i s EU... Pečlivě střihám metr a bojím se dalších výstupů narcise v roli klauna.... už je to spíš pitoreskní figurka....
        TOM
        • Re: Díky Klausi
          19.02.2009 16:10

          Nechci se ho zastávat, ale on nechce vystoupit z EU a nepochybuje o tom, že jiná alternativa pro ČR není. Odpor k Lisabonské smlouvě je přehnaný a je to možná snaha se zviditelnit, ale když to vezmu z druhé strany - že by na "Evropském socialismu", byrokracii a poslání Evropského parlamentu nebylo co kritizovat, to si taky zrovna nemyslím.
          Klabouch
          •  
            19.02.2009 18:01

            tak bych jeho proslov nebral vazne. Ale to co rika ohledne vyhody koruny, a vitezstvi v dobe krizi, ze neni euro. Jake vitezstvi? Rika se o prevahach, ze zustava samostatna menova politika. Ja bych to nenazval prevahou, existuje nejaka menova politika? Nevidel jsem kroky CNB kdy bylo potreba oslabit korunu a zachranit konkurenceschopnost vyvozcu. Pak koruna zlevnovala, ale az po tom, co vsechny kontrakty a kontakty byly zruseny, ted` zase pracujici ztraceji na slabe korune, kdyz uz vyvozcum je jedno. A tahle volatilita a nejistota je vitezstvim? je lepsi spolecna menova politika, nez takove prusery
            aragog
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university