Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strauss-Kahn (MMF): Globální ekonomika se propadne pod nulu, bude

Strauss-Kahn (MMF): Globální ekonomika se propadne pod nulu, bude "velká recese"

10.03.2009 12:56
Autor: mediafax

DAR ES SALAAM (MEDIAFAX) - Světová ekonomika se letos pravděpodobně propadne pod nulu a zřejmě tak nastane "velká recese". Prohlásil to podle agentury Reuters šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn.
 
"MMF očekává, že globální růst se dostane v tomto roce pod nulu a světový hospodářský výkon tak bude nejhorší, jaký většina z nás pamatuje," prohlásil Dominique Strauss-Kahn na setkání s představiteli afrického politického a finančního života v tanzanském hlavním městě.

"Pokračující propad světových finančních institucí, kombinovaný s kolapsem spotřebitelské i podnikatelské důvěry snižuje poptávku domácností po celém světě, zatímco světový obchod se propadá s alarmující rychlostí stejně jako ceny komodit na světovém trhu," řekl Strauss-Kahn.

Vzhledem k tomu, že se rozvinuté země soustředí hlavně na řešení problémů vlastních ekonomik, vyzval Strauss-Kahn mezinárodní komunitu, aby nezapomínala na Afriku, kde se očekává propad růstu v tomto roce až o 3 procenta, tedy o polovinu proti růstu z minulého roku. Podle Strausse-Kahna je ovšem i tento předpoklad "možná příliš optimistický".

"Ačkoliv krize zatím nedosáhla afrických břehů tak rychle, všichni víme, že se blíží a její dopady budou hrozivé," prohlásil. "Musíme zajistit, že hlasy chudých lidí budou slyšet. Musíme zajistit, aby Afrika nebyla opomenuta," dodal.

Strauss-Kahn také prohlásil, že krize ohrožuje ekonomické a sociální úspěchy, kterých Afrika dosáhla v poslední dekádě a miliony lidí se kvůli tomu mohou dostat opět pod hranici chudoby.

"Toto není jen o ochraně ekonomického růstu a příjmu domácností. Je to také o hrozbě občanských nepokojů, možná i válce. Je to o lidech a jejich budoucnosti," dodal.

Šéf MMF řekl, že kombinovaný dopad ekonomických a finančních šoků na růst africké ekonomiky bude hrozivý. Finanční toky se zpomalují, financování obchodu se zhoršuje a zdražuje a zahraniční investice do afrických akciových a dluhopisových trhů se zmenšují.

"S tím, jak se růst po celém světě téměř zastavil, poptávka po africkém zboží se propadá. Příjmy z turistiky se zřejmě sníží kvůli tomu, že spotřebitelé z celého světa si budou muset utáhnout opasky," uvedl Strauss-Kahn.

Podle tanzanského prezidenta Džakaji Kikwete je krize největším nebezpečím pro Afriku, který tento kontinent zaznamenal v nedávné historii a ohrožuje zhoršením, nebo dokonce zničením těžce vybudovaných sociálně-ekonomických úspěchů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data