Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda schválila protikrizový plán pro zdravotnictví

ČTK: Vláda schválila protikrizový plán pro zdravotnictví

16.03.2009 16:34
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Vláda dnes schválila plán opatření ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS) proti dopadům hospodářské krize na zdravotnictví. Obsahuje například navýšení plateb státu pojišťovnám za děti, studenty a důchodce. Měl by se také vymezit standard rozsahu zdravotních služeb hrazených z pojištění. Z původního balíčku opatření naopak vypadl návrh zrušit stropy, nad které se už pojištění neplatí. Ministři plán schválili všemi hlasy, řekla ČTK Filipiová.

Zdravotnictví má na rok 240 miliard korun, dnes schválená opatření mu mohou podle Filipiové přinést 4,2 miliardy letos a 7,5 miliardy v příštím roce. Pojišťovnám to má umožnit vyrovnat se s výpadkem příjmů, který jim způsobí pokles výběru pojistného v souvislosti s růstem nezaměstnanosti. Filipová uvedla, že ještě v půlce loňského roku zůstávalo na účtech zdravotních pojišťoven přes 20 miliard korun, ke konci roku už jen asi 13 miliard korun.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že vláda návrhem napravuje svou další chybu, kdy v rámci reformy veřejných financí zmrazila platby státu za státní pojištěnce. "To je opatření, které je v tuto chvíli naprosto nezbytné," prohlásil Sobotka.

Souhrn opatření by měl přijít sněmovně jako jeden balík, který by poslanci mohli schvalovat ve zrychleném čtení. Většina bodů se týká zákona o veřejném zdravotním pojištění. "Pokud chceme, aby to začalo platit od července, tak máme co dělat," řekla ministryně. Balík musí schválit také senátoři a podepsat prezident.

Ministerstvo počítá s růstem plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané z měsíčních 677 na 731 korun, v souhrnu to je do konce roku 2010 nárůst 7,8 miliardy. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Česká lékařská komora (ČLK) navýšení státních plateb uvítaly. Zaměstnanecké pojišťovny soudí, že by stačilo až od ledna 2010. Do té doby prý jsou schopny udržet vyrovnanou bilanci i ze současných příjmů.

"Můžeme jen děkovat předchozímu ministru (Tomáši Julínkovi) za to, že vytvořil jakýsi rezervní fond, takže v letošním roce by pojišťovny neměly být až v takových problémech," řekla novinářům Filipiová.

Plán původně počítal se zrušením stropů, nad které se už neplatí zdravotní pojištění, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ale dnes řekl, že stropy se měnit nebudou. Kdyby toto opatření prošlo, mohlo zdravotnictví získat další téměř miliardu korun od nejbohatších zaměstnanců. Diskuse o zrušení stropů, nad které se už pojištění neplatí, podle Sobotky ukazuje na to, že vláda si není jista užitečností opatření v rámci reformy. Místopředseda ČSSD má za to, že stropy jsou nastaveny příliš nízko, a systémy pojištění tím prý přicházejí o miliardy korun. Stropy měly být nastaveny ve výši až šestinásobku průměrného platu, dodal.

Oproti původnímu plánu neprošel ani návrh ministryně nepsat na recepty konkrétní lék, ale jen účinnou látku. Filipiová nicméně ČTK řekla, že myšlenku prosadit takzvanou generickou preskripci neopouští. Bude to ale podle ní vyžadovat hlubší diskusi.

Protikrizová opatření počítají s přesunem peněz z provozních fondů pojišťoven na léčení. Letos a příští rok by mohlo jít o 2,9 miliardy korun. Zástupci některých pojišťoven s tím podle Filipiové měli původně problém. "Oni pochopili, že budou postaveni před tuto věc, a kdybychom chtěli být opravdu zlí, tak si myslím, že by ze svých provozních fondů mohli do balíku zdravotního pojištění dát ještě více peněz," uvedla Filipiová. Lepší kontroly placení pojistného by měly ušetřit další půl miliardy korun. Pojišťovny by měly podle Filipiové nově omezit příspěvky na prevenci, například dětské cyklistické helmy nebo poukázky na plavání.

Mezi nová opatření patří také rušení celistvosti balení léků - pacient by nově mohl dostat jen tolik léků na platíčku, kolik potřebuje. Zamezilo by to plýtvání, kdy se vydává celé balení a léky se nevypotřebují.

Protikrizový balík ministerstva zdravotnictví obsahuje jak úplné novinky, tak opatření již dříve navrhovaná v reformních zákonech předchozího ministra Julínka. Týká se to například pojmenování standardů péče, zavedení garance dostupnosti péče pro pacienty nebo zveřejnění čekacích seznamů na operace. "Tato opatření byla obsažena v zákoně o pojišťovnách, který je teď víceméně uložen stranou," vysvětlila Filipiová.

Prezident ČLK Milan Kubek ČTK řekl, že stát jako největší plátce pojistného je i "největším dlužníkem". Platí pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané, což je 58 procent obyvatel, kteří čerpají 80 procent peněz na zdravotní péči, přitom příspěvek státu za ně netvoří ani 23 procent příjmu pojišťoven, vysvětlil. "Při zvyšování peněz pro zdravotní pojištění má paní ministryně plnou podporu stavovské organizace," řekl Kubek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data