Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Zahraniční dluh ČR na konci loňska stoupl na 1,56 bilionu Kč

ČNB: Zahraniční dluh ČR na konci loňska stoupl na 1,56 bilionu Kč

31.03.2009 10:44
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Zahraniční dluh České republiky, což je suma závazků se stanovenou lhůtou splatnosti, na konci roku 2008 vzrostl na 1,556 bilionu korun a představoval tak 42 procent hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně dluh stoupl o 181,2 miliardy korun, uvedla dnes Česká národní banka. Na konci loňského třetího čtvrtletí činil dluh podle zpřesněných údajů 1,548 bilionu .

Zahraniční zadlužení rostlo především u podnikového sektoru, jehož podíl na celkovém zahraničním dluhu dosáhl 49,9 procenta.

U obchodních bank stav depozit přijatých od zahraničních subjektů poklesl. Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB tvoří 31,1 procenta celkových závazků. Podíl závazků vládního sektoru na celkovém stavu dluhu vůči zahraničí se snížil na 19 procent. Pokles zahraniční zadluženosti vlády souvisel s úbytkem vládních cenných papírů v portfoliu zahraničních investorů.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle instrumentů je patrné zvýšené zastoupení půjček a snížení podílu dluhopisů a směnek. Poměr mezi výší dlouhodobých zahraničních závazků veřejného sektoru a dlouhodobých závazků soukromého sektoru se ve čtvrtém čtvrtletí změnil ve prospěch vyššího zastoupení závazků soukromého sektoru. Jejich podíl na celkovém dlouhodobém dluhu vzrostl na 59,4 procenta, závazky veřejného sektoru zaujímaly 40,6 procenta.

Splátky dluhové služby z dlouhodobých závazků podle stavu ke konci minulého roku jsou rovnoměrně rozloženy v následujících letech a převážná část dlouhodobých závazků je splatná po roce 2012 v časovém horizontu až do roku 2036, uvedla ČNB.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 44,9 miliard korun na 1,603 bilionu . V meziročním nárůstu schodku o 188,2 miliardy se promítlo zejména navýšení stavu zahraničních přímých investic v České republice. Poměr schodku investiční pozice k HDP činí 43,3 procenta.

Podíl zahraničních aktiv ČNB na celkových aktivech investiční pozice se zvýšil na 31,4 procenta vlivem realizovaných výnosů z jejich investování a operací prováděných pro klienty centrální banky. U obchodních bank se snížila aktiva vůči nerezidentům a zastoupení pohledávek obchodních bank kleslo na 21,7 procenta.

Nárůst aktiv z přímých investic byl důsledkem zvýšení objemu reinvestovaného zisku, realizace investic do základního kapitálu zahraničních dceřiných společností a kurzových vlivů. Aktiva z přímých investic zaujímala 8,4 procenta.

Podíl portfoliových investic včetně operací s deriváty poklesl na 27,7 procenta v důsledku odprodejů části aktiv a vlivem cenových pohybů na světových burzách. U ostatních zahraničních pohledávek podnikového sektoru byly spláceny dříve poskytnuté úvěry, zejména obchodní. Podíl aktiv podnikového sektoru na celkových aktivech investiční pozice se snížil na 9,4 procenta, sdělila centrální banka.

Stav zahraničních aktiv vládního sektoru ve čtvrtém čtvrtletí v důsledku kurzového vlivu mírně narostl. Pohledávky vládního sektoru ve výši 1,4 procenta však nejsou vzhledem k celkovým aktivům významné. Přírůstek pasiv investiční pozice ve čtvrtém čtvrtletí o 87,5 miliardy se promítl do jejich navýšení na 3,892 bilionu korun ke konci loňského roku. Růst závazků investiční pozice byl spojen především s přílivem přímých zahraničních investic do české ekonomiky.

Příliv přímých zahraničních investic do ČR ovlivnily především předpokládaná výše reinvestovaného zisku a navýšení základního kapitálu tuzemských společností. Stav ostatních závazků stoupl především vlivem kurzových pohybů.

U zahraničních portfoliových investic včetně závazků z operací s finančními deriváty zahraniční investoři výrazně snížili držení tuzemských dlouhodobých dluhopisů a v nižší míře i akcií. Přesto se jejich celkový stav mírně zvýšil, a to vzhledem k růstu reálné hodnoty závazků z derivátů. Zastoupení portfoliových investic včetně operací s deriváty činí 16,8 procenta. Přímé zahraniční investice zaujímaly na celkových pasivech ke konci roku 56,9 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.