Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KDU-ČSL chce kvůli krizi snížit cenu elektřiny až o 30 procent

KDU-ČSL chce kvůli krizi snížit cenu elektřiny až o 30 procent

17.04.2009 11:50
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - KDU-ČSL navrhuje snížit kvůli hospodářské krizi cenu elektrické energie. Předseda lidovců Jiří Čunek po pátečním jednání předsednictva strany novinářům řekl, že podle propočtů by mohla elektřina zlevnit až o 30 procent.

Čunek návrh předloží na úterním jednání novému premiérovi Janu Fischerovi. "Předložím návody panu premiérovi, je to obsáhlý materiál, jsou to způsoby, které vycházejí z platné legislativy," uvedl šéf lidovců. Konkrétnější být nechtěl. "Přijde mi nekorektní, abych mu všechno sdělil přes média," zdůraznil Čunek.

Propočet podle něho bude dělat Energetický regulační úřad. "Na úřad má vliv vláda, proto se obrátím na premiéra," dodal předseda lidovců. Snížení ceny by bylo podle KDU-ČSL dočasné, Čunek opatření označil za dobré řešení pro zmírnění dopadů hospodářské krize. "Hlavně je plošné. Týká se všech. Taková opatření jsou v boji proti krizi nejlepší," podotkl.

" Určitě by to byl krok správným směrem. Antimonopolní úřad i Energetický regulační úřad mají legislativní pravomoci na to, aby ceny elektřiny snížily. Bohužel úředníci na těchto úřadech jsou jiného názoru. Přitom výrobní marže ČEZu (822 CZK, 0,18%) se pohybují nad 50 %. V Bulharsku regulace proběhla bez problémů, nevím, proč by to nemohlo proběhnout i u nás. Prozatím se obávám, že neexistuje politická shoda k prosazení zmíněného opatření," uvedl pro Mediafax Jiří Chvojka předseda sdružení Spolek proti nemravným cenám elektrické energie (SPONEL).

Ministerstvo průmyslu upozorňuje, že snížení ceny už proběhlo. "Pan senátor Čunek si zřejmě nevšiml, že k výraznému snížení ceny silové elektřiny na energetické burze již došlo. Zákazníci, kterým se elektřina fakturuje kvartálně, tento razantní pokles mohou na svých platbách zaznamenat již nyní, ostatní za elektřinu zaplatí výrazně méně v příštím roce. Návrh pana senátora má asi stejnou logiku, jako kdyby žádal, aby rohlík stál opět 30 haléřů nebo aby vláda premiéra Fišera vydala dekret o ukončení hospodářské recese. Ukazuje se, že charakteristika senátora Čunka z úst jeho stranického kolegy Kalouska, je bohužel pravdivá," vyjádřil se pro Mediafax Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu.


Váš názor
  • elektročunek
    17.04.2009 13:30

    Ať už jde celý pan Čunek s tou partou čeroprdelníků někam , pokud možno hodně daleko od politiky. Nechápu, jeho povahu, čestný člověk na jeho místě by lezl kanálama a on "neposkvrněný" pako se začíná hrabat do energetiky. Fakt začínám obdivovat topola, že s koaličními partnery Čunkovců a Bursíkovců udržel tu vládu dost dlouho. Pomalu začínám chápat možné kouzlo velké koalice. Zde je ale zase nutné aby socanum vládnul někdo jiný než Jira Paroubek. S ním také asi není žádná dohoda možná. Doporučuji místo šrotovného uzákonit poslancovné, všechny vyplatit a sešrotovat. Do nových voleb s novými ksichty. Z Paroubků,Topolů, Čunků i Bursíků se už dělá nevolno a často je až na blití.
    papež
    • Re: elektročunek
      17.04.2009 15:21

      ZAse tak jednoznačné to není. Samozřejmě, že regulace jako taková je již z podstsaty špatnou. Nicméně v případě, že je zde monopolní dodavatel, tak bohužel nutná. Cena eneergií je již neskutečně drahá, a to právě z důvodů monopolu a z důvodů neochoty regulace, protože zisk ČEZu je taktéž ziskem státu. Argumentovat tím, že se již cena snížila je směšné, neboď sice nakoupímě elektřinu levněji, ale smlouva o sdružených službách nám ji naopak ještě zdraží, takže výsledná faktura za odběr je vyší než byla loni. Myslím, že zbytečné toto komentovat. Každopádně i při snížení ceny a to nejen elektřiny , ale i služeb s dodávkou spojených o 30% je stále málo. Uvědomme si, že od cen energií se odvíjí vše ostatní a spousta firem zkrachovala právě na cenách energií...
      M
    • Re: elektročunek
      17.04.2009 15:14

      To je krása... a z koho ještě ?
      Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.