Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SOS Orco: Generální ředitel Orca zřejmě porušuje zákony i regulační předpisy EU

SOS Orco: Generální ředitel Orca zřejmě porušuje zákony i regulační předpisy EU

21.04.2009 15:54
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle posledních údajů agentury Bloomberg má generální ředitel společnosti Orco (126 CZK, -8,00%) Jean Francois Ott vlastnit 9,67 procent akcí firmy Orco Property Group, plus 1,6 procenta přes společnost Ott&Co. Pokud je tato informace pravdivá, tak podle SOS Orco, porušuje zákony i regulační předpisy EU.

Na regulovaných kapitálových trzích vyspělých zemí není možné, aby kdokoliv potají nashromáždil v jakékoli kotované společnosti podíl přesahující 10 procent akcií, aniž by o tom musel průběžně informovat regulátora, emitenta i trh. Navíc, pokud by majitelem společnosti Orgo Holding byl i nadále pan J. F. Ott, jednalo by se nepochybně o manažerský obchod, který je v období před výroční valnou hromadou společnosti zakázán.

„Věříme, že jak společnost Orco, tak osobně pan J. F. Ott, informace šířené trhem neprodleně uvedou na pravou míru. V opačném případě by vrhaly další negativní stín na chování společnosti a jejího managementu, což by se nutně projevilo dalším poklesem kurzu akcií,“ říká Luboš Smrčka, předseda sdružení SOS Orco.

„Současný ředitel Orco by měl také jasně a veřejně odpovědět, jaký skutečný podíl ve firmě kontroluje, ať již prostřednictvím svých společností, nebo přes další osoby jednající s ním ve shodě,“ dodává Smrčka.

Sdružení SOS Orco také považuje nadcházející výroční valnou hromadu společnosti Orco za nepodstatnou. Navržený program schůze, která se uskuteční 30. dubna, neobsahuje žádné významné body z hlediska prosazení zájmů menšinových akcionářů. Nepočítá se schválením auditovaných výsledků společnosti za rok 2008, ani s volbou nových orgánů společnosti.

„Vzhledem k programu, který této hromadě předurčilo vedení společnosti, zde v podstatě není možné cokoliv důležitého vyřešit. Navíc předpokládáme, že se tato valná hromada bude prohlášena za neusnášeníschopnou z důvodu nepřítomnosti akcionářů reprezentujících alespoň 50 procent zapsaného kapitálu,“ uvedl předseda SOS Orco Luboš Smrčka. Sdružení se přesto rozhodlo vyslat na nadcházející valnou hromadu své zástupce s vlastním akciovým podílem.

Pokud získá SOS Orco přesvědčení, že vedení společnosti nějakým způsobem oddaluje jednání akcionářů, na kterém by bylo možné opravdu rozhodnout o budoucnosti Orco, podnikne kroky nutné ke svolání mimořádné valné hromady z vůle akcionářů, případně prosazení vlastního bodu jednání do programu některé příští valné hromady společnosti Orco. „K tomu je potřebné podle lucemburských zákonů shromáždit akcie reprezentující deset procent hlasovacích práv. Jednáme o takové možnosti s dalšími investory, se kterými bychom následně spojili své síly a koordinovali další postup,“ uzavřel Smrčka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m