Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ dokončil nákup podílu v turecké společnosti Akenerji

ČEZ dokončil nákup podílu v turecké společnosti Akenerji

15.05.2009 8:26
Autor: 

Energetická společnost ČEZ (850 CZK, -0,58%) dokončila nákup 75% podílu v turecké Anekerji, prostřednictvím které se chce stát jedním z klíčových hráčů v energetice na tureckém trhu.

Následuje plné znění zprávy společnosti ČEZ :

Energetická společnost ČEZ se stala majitelem poloviny majoritního podílu, který odkoupila od svého partnera pro turecký trh. Akkök Group a Skupina ČEZ tak společně drží majoritní cca 75% podíl ve společnosti Akenerji (ostatní akcie společnosti jsou volně obchodovány) se shodnou účastí ve výši 37,4 %. Tento podíl ČEZ odkoupil za 302,6 mil. USD.

Transakce byla včera vypořádána. Oba partneři již společně v letošním únoru převzali tureckou distribuční společnost SEDAŞ prostřednictvím společného podniku Akcez. S ohledem na na výše uvedenou transakci, ČEZ také prodal 22,5% podíl v Akcez svým partnerům Akkök Group za 68 mil.USD, tato transakce zachová shodný 50:50 podíl na kontrole společnosti Akcez pro oba partnery – Skupinu ČEZ a Akkök Group.

Ambicí společnosti Akenerji je být jedním z klíčových hráčů na tureckém energetickém trhu. V současné době provozuje portfolio zdrojů o instalovaném výkonu 496 MW a další investice směřují do výstavby obnovitelných zdrojů o celkovém výkonu 390 MW. Akenerji bude rozšiřovat své výrobní portfolio s ohledem na diverzifikaci zdrojů, bude se tedy zaměřovat na snižování výrobních nákladů a zároveň bude stále významněji přispívat k pokrytí energetických potřeb v zemi. Společně se Skupinou ČEZ plánuje Akenerji dosáhnout v následujících pěti letech rozšíření výrobního portfolia na 3 000 MW instalovaného výkonu. Tento nárůst si vyžádá investice za cca 3 miliardy dolarů.

Turecko se svými 70 milióny obyvateli je porovnatelné s celou střední Evropou, v roce 2007 se zde spotřebovalo zhruba 190 TWh elektrické energie. Turecká ekonomika a tím také spotřeba elektřiny navíc již několik let roste velmi rychlým tempem. Roční růst spotřeby elektřiny zde dosahuje cca 6 – 8 %, v evropských zemích se jedná většinou o nárůsty okolo 2 – 3 %.

Navíc je experty očekáván další nárůst spotřeby elektřiny díky současné velmi nízké spotřebě elektřiny na hlavu, která je na cca 30 % oproti průměru EU. Dalšími faktory očekávaného dynamického růstu spotřeby je mj. rychlá urbanizace, rostoucí populace, ve které nadto významně převažují mladí lidé (průměrný věk v Turecku dosahuje 27,3 let oproti 38,5 rokům ve státech EU) a samozřejmě ekonomický růst. Podle odhadů tureckého operátora sítě, společnosti TEŰAŞ, je v zemi pro pokrytí rostoucí poptávky po elektřině nutné do roku 2020 postavit elektrárny s instalovaným výkonem až 50 000 MW, ročně by tento přírůstek měl dosahovat 2 500-3 800 MW instalovaného výkonu.

Zdroj: Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data