Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Sněmovna schválila protikrizový balíček a s ním i šrotovné

ČTK: Sněmovna schválila protikrizový balíček a s ním i šrotovné

15.05.2009 15:29
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes schválila řadu protikrizových opatření, na nichž se dohodla bývalá vláda s opozicí. Mezi schválenými návrhy jsou například zavedení šrotovného či prodloužení doby podpory v nezaměstnanosti. Předlohy nyní poputují k projednání do Senátu.
 
Šrotovné, které prosadila ČSSD, se bude vyplácet při nákupu nového automobilu s cenou do 500.000 korun výměnou za to, že majitel nechá zlikvidovat automobil starší deseti let. O příspěvek 30.000 Kč se bude žádat u Státního fondu životního prostředí, peníze na výplaty poskytne státní rozpočet. O peníze budou moci žádat jen jednotlivci, nikoli firmy a podnikatelé, a to pouze ti, kteří nejsou plátci daně z přidané hodnoty.
 
Zvýhodněni budou lidé, kteří si budou chtít pořídit vůz s alternativním pohonem, například elektromobil, automobil s hybridním motorem nebo s pohonem na stlačený plyn. V takovém případě bude šrotovné činit 60.000 korun a limit na cenu kupovaného vozu bude 700.000 korun.
 
Zavedení šrotovného vítají zástupci automobilového průmyslu i prodejci aut. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka motivační příspěvek zavedlo již deset evropských zemí a Česko jako významný producent automobilů bylo chápáno jako černý pasažér, který těží z podpory jiných zemí. Ředitel komunikace AAA Auto Vladan Crha míní, že opatření pomůže nastartovat celý tuzemský automobilový trh.
 
Proti jsou podle průzkumu hospodářské komory například zástupci malých a středních firem, kteří šrotovné vnímají jako podporu několika velkých společností, zatímco drtivá většina podniků na něm bude tratit. Podle manažera tuzemské pobočky PricewaterhouseCoopers Ladislava Juzy jde o opatření, které zvýhodní jen určité výrobce prodejce a spotřebitele.
 
Odborníci rovněž upozorňují na to, že prostředky vyčleněné na šrotovné v okolních zemích, jako je Německo či Slovensko, nedokázaly pokrýt zájem tamního obyvatelstva. "Prodeje určitých vozů vylétly raketovou rychlostí, některá malá vozidla byla vyprodána a bylo nutno doplnit zásoby z okolních zemí. Domnívám se, že nejinak by tomu bylo, pokud by šrotovné bylo zavedeno i v České republice," uvedla Petra Šafková z PwC.
 
Schválený návrh zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability prodlužuje o jeden měsíc dobu podpory v nezaměstnanosti a tuto podporu zvyšuje. O 50 korun měsíčně se zvyšují přídavky na děti ve všech věkových kategoriích, zvyšuje se i daňová sleva na dítě.
 
Podnikatelé se v rámci přijatých opatření dočkají slev na sociálním pojištění. Opatření by mělo platit do konce roku 2010, po roce by se měla vyhodnotit jeho účinnost.
 
Dalším schváleným protikrizovým opatřením je novela daně z příjmů, která kromě jiného přináší zrychlení odpisů firemního majetku. Například automobily si firmy budou moci odepisovat místo současných pěti let pouze dva roky. Novela má rovněž zamezit problémům s dvojím zdaněním lidí pracujících v zahraničí. Nově by mělo platit, že pokud své příjmy ze zaměstnání v zahraničí také v této cizí zemi zdanili a Česko má s touto zemí příslušnou smlouvu, už by je v tuzemsku nezdaňovali.
 
Sněmovna rovněž schválila novelu umožňující vyplatit skláře ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Skláři ze skupiny BCT zřejmě budou moci zpětně dostat část svých měsíčních platů.
 
Jednotlivé schválené zákony jsou výsledkem dohody ČSSD a ODS, kdy sociální demokraté výměnou za šrotovné byli ochotni podpořit vládní návrhy.
 
Sněmovna dále schválila sociálnědemokratický návrh zákona regulující chování obchodních řetězců. Za zneužití významné tržní síly jim navrhuje až desetimilionové tresty. Exministr zemědělství Petr Gandalovič ho nazval právním paskvilem. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR označil návrh jako "asociální", protože prý může vést k zdražení potravin.
 
Sněmovna naopak neschválila návrh KSČM na opětovné zavedení daňové progrese. Lidé s nejvyššími platy měli platit až 40 procent daň z příjmu. Poslanci nepřistoupili ani na rozšíření šrotovného na vlaky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.