Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janota: Navrhnu kroky, aby deficit rozpočtu nebyl přes 170 mld. Kč

Janota: Navrhnu kroky, aby deficit rozpočtu nebyl přes 170 mld. Kč

25.05.2009 8:11
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota chce přijmout opatření, aby deficit rozpočtu v příštím roce nepřekročil 170 miliard . Janota to řekl ve včerejším pořadu České televize Otázky Václava Moravce s tím, že některé kapitoly rozpočtu přijdou až o dvacet procent. Hodlá také zmrazit mzdy či všem rezortům odebrat peníze za takzvaná neobsazená místa.
 
V případě letošního nulového růstu ekonomiky očekává Janota výpadek daňových příjmů 100 miliard a výpadek příjmů za pojistné 60 miliard , což by znamenalo schodek 223 miliard . "To je pro mě nepřijatelné, musím na to reagovat," dodal. Připomněl, že ministr financí je schopný ovlivnit pouze 18 procent výdajů, ostatní věci jsou dané zákony.

Janota chce podporovat priority jakými jsou věda, výzkum, vzdělání, infrastruktura nebo využití peněz ze strukturálních fondů EU. "Tyto priority chci zohlednit v tom, zda jednotlivým kapitolám budu krátit pět, deset, 15 nebo maximálně dvacet procent," podotkl.

V programovém prohlášení vlády nebude zmíněna privatizace Letiště Praha. Janota uvedl, že proces privatizace není zastaven, pokračuje, ale určitě nebude o ní rozhodovat nynější vláda Jana Fischera. Šéf rozpočtového výboru a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka to přivítal. Ministerstvo financí by podle něj nemělo proces privatizace urychlovat. Vláda by si prý měla nechat nad Letištěm Praha strategickou kontrolu, navíc v době hospodářské recese není dobrá doba pro prodej jakéhokoliv majetku.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) zdůraznil, že je nutné udělat strukturální změny v rozpočtu, a proto už on navrhoval zmrazení mezd. Sobotka míní, že deficit může být vyšší. "Sto padesát miliard je nastřeleno moc nízko, ale byl bych proto, aby se rozpočet v tomto i příštích letech držel pod 200 miliard, to pak nebude příliš devastující,“ upozornil.

Sobotka se postavil také proti škrtům v oblasti infrastruktury, protože mnohé stavební firmy žijí jen z veřejných zakázek a v případě jejich zastavení by vzrostla nezaměstnanost. Kalousek označil deficit 200 miliard za příliš skromný cíl. "Kdyby se tam objevilo číslo 154 nebo 158 miliard, nemělo by se z toho střílet," poznamenal.

Vláda bude na svém pondělním jednání schvalovat výdajové rámce státu do roku 2012. Proto také o výdajových rámcích ve čtvrtek jednali ekonomičtí ministři. Podle Janoty se shodli na úsporách jak ve státním rozpočtu, tak i v jednotlivých jeho kapitolách.

Výdaje státního rozpočtu na příští rok by měly podle návrhu MF činit 1,057 bilionu korun. Plány počítají s růstem ekonomiky příští rok o 0,8 procenta. Celkové výdaje rozpočtu i státních fondů pro rok 2010 by měly činit 1,127 bilionu , což znamená deficit veřejných financí 4,6 procenta HDP. Po letošní rok byl schválen rozpočet s výdaji 1,152 miliardy korun a deficitem 38,1 miliardy korun. Kvůli hospodářské krizi se ovšem výrazně zhoršil vývoj příjmů a vláda se snaží udržet deficit letošního rozpočtu kolem 150 miliard korun.

Sociální demokraté přitom doporučují vládě, aby aktualizovala státní rozpočet pro letošní rok změnou zákona o státním rozpočtu. Hlavním důvodem tohoto kroku má být podle ČSSD snaha zreálnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, které byly schváleny na základě dnes již nerealistického předpokladu vývoje ekonomiky. MF ovšem o novele zákona zatím neuvažuje, protože se obává případného navyšování výdajů v průběhu legislativního procesu.

Podle dřívějšího prohlášení ministerstva financí je v příštím roce nezbytné pro udržení deficitu rozpočtu 150 až 170 miliard korun snížit výdaje všech kapitol minimálně o deset procent. MF dále počítá se zmražením výdajů na platy ve veřejném sektoru a nepřijetím požadavků rozpočtových kapitol a státních fondů na zvýšení výdajů. Ministerstvo registruje požadavky za 80 miliard .


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data