Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh s auty v Číně: I dvouměsíční pořadníky

Trh s auty v Číně: I dvouměsíční pořadníky

12.06.2009 12:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Vládní program podpory společně s ekonomickým oživením a daňovými stimuly pořádně rozhýbaly čínský trh s automobily. Výrobci a prodejci nestačili zareagovat na 14% růst prodejů a Čína tak na nejoblíbenější modely zažívá i dvouměsíční pořadníky. Meziročně prodeje osobních aut v Číně vzrostly v květnu o 47 %!

„V kontrastu s celosvětovou situací trh s automobily v Číně nyní zažívá bezprecedentní růst,“ uvedl Zhao Hang, který se podílel na přípravě vládního stimulačního balíku pro automobilový sektor.

V Pekingu zákazníci zvyklí odjíždět s novými automobily ještě ten samý den nyní čekají více než tři týdny na Hyundai Yuedong Elantra, nejprodávanější auto na čínském trhu, a více než osm týdnu na Toyotu CR-V, nejprodávanější SUV v Číně. Hyundai nyní není schopna pokrývat kvůli úsporám množství objednávek, uvedl Li Minghui, prodejce pekingského dealera automobilky.

Čínská asociace automobilových výrobců (CPCA) v lednu předpovídala celoroční růst poptávky po automobilech o 5 %. Místo toho ovšem prodeje aut vystřelily s podporou vládního stimulačního balíku v objemu 585 miliard dolarů, který zahrnuje i snížení spotřebitelských daní. Například General Motors situace donutila na čínském trhu zdvojnásobit očekávání růstu, v ostrém kontrastu se 37% poklesem prodejů na americkém trhu. To činí z Číny letos nejklíčovější světový trh s automobily.

„Zákazníci by si měli vozy rezervovat s předstihem kvůli nedostatku zásob nejvíce prodávaných modelů,“ uvedl Guo Yong z pekingské Asia Games Village Automobile Exchange. „Po výsledku prodejů v posledním kvartálu minulého roku prodejce vozů ovládl pesimismus a i výrobci automobilů utáhly výrobu,“ dodal.

Prodeje čínských automobilů se na domácím trhu a v exportu zvýšily o 300 tisíc aut za posledních 6 měsíců do konce května, uvedla CPCA. To snížilo zásoby nových automobilů na dvouleté minimum.

Beijing Hyundai Motor Co., čínská venture automobilky Hyundai, již minulý měsíc vyráběla na hranici produkční kapacity. Zásoby poklesly podle prezidenta Noh Jae-mana na 80 % měsíční výroby. Čínský Volkswagen (249,24 EUR, -2,11%) navýšil plán výroby pro letošek o 50 tisíc vozů. „Vývoj na trhu osobních vozidel v prvním kvartále předčil naše očekávání,“ doplnil Winfried Vahland, který čínský Volkswagen vede.

Opatrnější s navyšováním produkce je zatím Honda (29,32 USD, -0,54%). „Ještě jsme se nerozhodli ke zvýšení kapacity s ohledem na nejistotu, že růst prodejů je trvalý,“ říká mluvčí Hondy v Číně Zhu Linjie. „Daňové výhody, které způsobily momentální boom na čínském trhu automobilů, vyprší na konci roku,“ upozorňuje Ricon Xia z výzkumného ústavu Daiwa Institute v Šanghaji. „ještě není jasné, co se bude s poptávkou dít ve druhém pololetí roku,“ uvádí Xia.

Kroky importérů a prodejců na čínském trhu automobilů v červnu opakovaně ovlivnily také čínské regulační orgány. Na počátku června se objevily zprávy, že čínská firma Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co. odkoupí od koncernu GM značku Hummer. Vzápětí však přišly informace, podle kterých se celá transakce příliš nelíbí čínského regulátorovi. Podle zprávy z tohoto týdne zase Čína zakázala import několika modelů automobilky Renault (30,22 EUR, -1,61%) s tím, že nesplňují národní standardy bezpečnosti. Opatření dle agentury Bloomberg postihne modely Laguna, Mégane či Scénic.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university