Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD chce znovu zavést daňovou progresi

ČSSD chce znovu zavést daňovou progresi

17.06.2009 16:08
Autor: mediafax

ČSSD chce po letošních volbách znovu zavést daňovou progresi, pro příjem nad 1,2 milionu korun ročně by měla daň činit 38 procent. Oznámil to ve středu místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

„Připomněl bych, že daňová progrese vyšší, než navrhujeme my, funguje například USA a Kanadě,“ uvedl Sobotka s tím, že v důsledku celosvětové krize se země od rovné daně vracejí k progresivnímu zdanění. Nyní je daň z příjmu pro všechny příjmové skupiny 15 procent z takzvané superhrubé mzdy. Reálně tedy činí daň asi 23 procent.

Sobotka rovněž novinářům řekl, že ČSSD bude prosazovat opětovné zavedení společného zdanění manželů. Socialisté také chtějí zavést tříprocentní dědickou daň pro majetek v hodnotě nad deset milionů korun. Sociální demokracie podle Sobotky také zváží zavedení majetkových přiznání u majetků nad deset milionů korun.

Pokud vyhraje ČSSD v podzimních parlamentních volbách, bude mít tři hlavní priority. Prvním je podle Sobotky podpora hospodářského růstu s cílem překonat negativní dopady hospodářské recese. Dalším krokem je podle ČSSD snížení deficitu veřejných rozpočtů s cílem vstoupit do kurzového režimu ERM II. „Jde o to udělat další krok pro přijetí eura. Podle našeho přesvědčení můžeme udělat tento krok až po odeznění recese, kdy vstoupíme do režimu ERM II., kde musíme být dva roky před přijetím eura,“ uvedl Sobotka. Podle jeho slov by sociální demokracie ráda přijala euro v rozmezí let 2014 a 2015.

Poslední prioritou sociální demokracie je posílení sociální soudržnosti, aby se společnost vyrovnala s dopady hospodářské recese a reformami vlády Mirka Topolánka (ODS).

Sociální demokraté také navrhují novelu zákona, která by umožnila lepší kontrolu hospodaření státu. Kontrola by se měla týkat hospodaření krajů, obcí nad 20 tisíc obyvatel nebo zavedení osobní odpovědnosti.


Váš názor
  •  
    19.06.2009 8:30

    http://ekonomika.idnes.cz/sit-milionarske-dane-by-nechytila-velke-podnikatele-ale-majitele-a-manazery-1b1-/ekonomika.asp?c=A090618_203338_ekonomika_abr
    Homo
  • kvalita příspěvků
    19.06.2009 6:58

    je velmi nízká, vzhledem k tomu, že diskutující se ani neseznámili pořádně s návrhem. Připomínám, že v případě 38% se jedná o "Daň ze závislé činnosti a funkčích požitků". Mnohým z Vás ani nejsou známy základní věci, jako že zdaňovací období je 1 rok a že existuje roční zúčtování daňě. V případě nemovitostí hovoří návrh o zavedení darovací daně u majetků přesahujících 10 mil. Kč, takže na naprostou většinu případů se nevztahuje. Na nízké úrovni příspěvků má svůj podíl vydavatel těchto stránek, poněvadž vydání tak "ořezané" zprávy není hodno platformy, kde se diskutují ekonomická témata. To i na novinkách jsem se o tomto návrhu dozvěděl více.
    L.H.
    • Re: kvalita příspěvků
      19.06.2009 9:45

      mám dojem, že se mýlíte, nejedná se jen o daň ze závislé činnosti, ale daň z příjmu fyzic. osob - tato skupina zahrnuje i mnoho živnostníků !
      mima
  • ahoj kluci !
    18.06.2009 11:15

    nerozčilujte se, víte přece všichni dobře, kde ta zgerba hledá svoje hlasy. Každý je odpovědný sám za sebe. Pokud bude někdo schopný a bude mít od boha dar schopnost a možnost vydělat si peníze SVOJÍ PRACOVITOSTÍ A UMEM a ne podvodem a korupcí, tak taky bude muset přemýšlet, jak si svoje vydělané peníze zachrání před zloději. Třeba firma na Slovensku zdaní moje příjmy a moje peníze budou čisté. Kde je později investuji je jen zase moje věc. Nebude tedy schopný ten co bude umět peníze vydělat, ale ten, co bude umět si peníze zachránit. Už před začátkem každého obchodu si budeme muset řešit tento problém. Nebojte se, řešení se vžycky najde, těch cest je a bude pořád dost.
    oradapoisson
  • Byli dva ..
    18.06.2009 10:27

    Chodili spolu do školy. Tonda lajdačil, na všechno kašlal, chodil za školu, po škole se flákal, nic ho nezajímalo. Ten druhý - Pavel - se snažil. Po škole chodil na plavání a zajímal se o počítače a začínal programovat. O pár let později o prázdninách šli každý na brigádu. Tondu vzali do Tesca k pokladnám. Dřel tam 8 hodin denně. Dostal 12 tisíc hrubého. Pavel vyhrál konkurz k zahraniční firmě na programátora. I když jen na jeden projekt. Musel si pořídit slušné oblečení a boty. Pracoval 12 hodin denně. Doma mu práce pořád vrtala hlavou a stále nad něčím přemýšlel. Ale zvládl to. Cílová odměna byla 200 tisíc za měsíc. Jenomže !!! Kde je sociální spravedlnost ? ptá se Tonda, který seděl 8 hodin u kasy. Proč má Pavel takové peníze, když si chodí v kravatě a jezdí autem ? To není spravedlivé ! Zdaňte ho ! Seberte mu ty peníze a dejte je nám - sociálně potřebným ! My je přece také potřebujeme .... A o tom to je. Závist a lajdáctví versus píle a schopnosti. Proto já nikdy ne ČSSD.
    Muff
    • Re: Byli dva ..
      19.06.2009 6:46

      Pokud Ve Vašem přikladě činí cílová odměna 200 tis. Kč - jedná se o prázdninovou brigádu - pak se na tento příklad návrh nevztahuje. Zdaňovacím obdobím je vždy 1 rok a v návrhu je stanovena hranice 1,2 mil. Kč ročně. Zde by se pak jednalo o vrácení daně při jejím ročním zůčtování. V daném příkladě by bylo možno uvažovat i o "Dohodě o provedení práce" - 150 hod. ročně - neodvádí se sociální a zdravotní pojištění a daň činí 15%
      L.H.
      • to L.H.
        19.06.2009 8:12

        Máte samozřejmě pravdu v tom, že ten příklad není nejlepší, na druhou stranu je to jen příklad a stačí jej mírně upravit tak, aby získal ne brigádu, ale zaměstnání :-) Tady jde o princip, nikoliv o procenta, za chvíli je napadne "milionářská dávka" jako v roce 1947.
        oh171
        • příklady.?.
          19.06.2009 8:25

          Ale princip se dá diskutovat jen na konkrétních příkladech. Jinak je to virtualita, která nemá s praxí nic společného. P.s. Pokud znáte firmu, která platí programátorům, nikoliv šéfům ale skutečným programátorům více jak 100.000,- Kč měsíčně, tak bych ji i já rád poznal.
          L.H.
          • Re: příklady.?.
            19.06.2009 9:27

            Princip a praxe jsou pro mě dva naprosto rozdílné a "nesouvisející" pojmy.
            oh171
            •  
              19.06.2009 12:46

              Pak tedy nevím o čem se bavíme. Snad o nějakém návrhu, který se má uplatňovat (nebo také ne) v praxi. Pokud je pro Vás princip něco, co se v praxi ani nevyskytuje, tak nemá cenu se o něm ani bavit
              L.H.
              • to L.H.
                19.06.2009 13:03

                Pokud je něco principiálně špatně, není potřeba zdlouhavě zkoumat, jaký reálný dopad to má v praxi (kolik lidí to postihne, ...). Viz např. poplatky za obchod na Patria Direct - vlákno příspěvku z 20.5.2009 15:02 zde: https://www.patria.cz/namety.html
                oh171
          • Re: příklady.?.
            19.06.2009 9:04

            Asi o trhu moc nevis... Programatori v top 3 firmach u nas na trhu v CR maji rozhodne vice jak 100.000. Ano nejsou to cerstvi vysokoskolaci ale lidi s mnoha a mnohaletou praxi. Priklad Muffa je vynikajici a realny. Pokud ti to vadi, ze 200.000t je min jak mega, tak si to preber a uvazuj, ze dostane odmenu 2mega a hned budes vedet o cem Muff mluvi.
            medwed
            •  
              19.06.2009 12:51

              Nemohl by Jste druhou část svého příspěvku napsat trochu srozumitelněji.?
              L.H.
              •  
                19.06.2009 13:03

                Psal jsi: Pokud Ve Vašem přikladě činí cílová odměna 200 tis. Kč - jedná se o prázdninovou brigádu - pak se na tento příklad návrh nevztahuje. Zdaňovacím obdobím je vždy 1 rok a v návrhu je stanovena hranice 1,2 mil. Kč ročně. ---------------------------------- Zamen 2Mega za tvych 200t. Prazdninovou brugadu tam muzes nechat - je to prijem jako kazdy jiny. Jestli vydelam 2mega za hodinu ci za pul roku je taky uplne fuk. --- Nepochopils pointu, resis konkretni vysi cisel..
                medwed
                •  
                  19.06.2009 13:41

                  Jestli je podle Vás jedno, zda "vydělám 2 mega za hodinu. či za půl roku je taky úplně fuk" pak já tu pointu tam hledám marně. Já skutečně řeším konkrétní výši čísel. A domníval jsem se, že tak činí i ostatní diskutující, protože jsme na ekonomickém serveru. Vidím, že ne všichni. Inu mýliti se ...
                  L.H.
    • Re: Byli dva ..
      18.06.2009 10:37

      Problem je v tom, ze vetsinovy volebni system hraje do karet spis Tondum. Tech bude bohuzel asi vzdycky vic nez Pavlu. :-) osobne budu pravdepodobne resit snizenim oficialniho prijmu na snesitelne maximum a zbytek offshore ... naklady v radu jednotek tisic EUR p.a. ... takze navenek budu vlastne taky takovy Tonda :-)))
      Tee
  •  
    18.06.2009 8:09

    Každá politická strana reprezentuje svým způsobem organizovaný zločin.Na úkor většiny podporuje sve blízké. Je mě jedno, která banda vyhraje. Vždycky ny tom většina prodělá.
    Homo
  • Mantinely
    18.06.2009 8:04

    Ten extremní a nejspravedlivější je aby každý platil rovnou daň. Tzn. cca pár set tisíc na osobu. Pan O.Schneider Vám to vysvětlí.
    Bondy
  • Donutí mě přijít k volbám
    18.06.2009 7:50

    Bylo mi opravdu jedno, kteří gauneři z těch, co máme na výběr, vyhrajou volby. Ale to zvýšení daní mě asi zvedne z kanape a půjdu hlasovat raději pro zlodějskou pravici. Uvědomte si, že daně jsou zde především proto, aby se rozkradly cestou veřejných zakázek a pochybení při jejich realizaci. Mě se tedy 23% daň už teď rozhodně nezdá nízká a nejsem zvědav, aby Socani přicházeli na nápady, jak těch peněz rozebrat víc, případně jak si koupit nepracující voliče za peníze těch pracujících. Úplně mi stačí, že mi desetiletí rozkrádají důchod, ze kterého normální důchodci dostanou tak 1/4 z toho, co si v běžných cenách za 45 let mohli našetřit třeba ve zlatě.
    HonzaH
    • Re: Donutí mě přijít k volbám
      18.06.2009 9:39

      Já tomu moc nerozumím, ale může mi někdo z předešlých diskutujících vysvětlit jak je možné, že nejvyspělejší a nejbohatší státy včetně USA a Švédska mají daňovou progresi a ty chudé státy mají rovnou daň jako na př. pobaltské státy, Rusko?
      starik
      •  
        18.06.2009 11:37

        Prosím o ceny potravin a 1litru benzínu a výši daně v USA a ceny potravin a 1litru benzínu a výši daně u nás.Děkuji.
        F1
      •  
        18.06.2009 9:48

        A jake pobaltske staty ma pan na mysli? jsou mezi nimi znacne rozdily a nehazel bych do jednoho pytle Lotyssko a Estonsko ...
        Tee
    • Re: Donutí mě přijít k volbám
      18.06.2009 9:07

      Pozor. daň není 23 je 37% minimálně!! Pro gážistu je to 85 ze 100 (15% z hrubé) a 35 platí zaměstnavatel tzn. člověk dostane max 85 z 135 tzn cca 37% vezmou hned a pak DPH a Spotřební daně atd... buďte v klidu organizované násolí na lidech - stát bere více než POLOVIC!! Zlatý středověk, kdy panovník bral za vnější a vnitřmí obranu (armáda a policie) jen desátky!! To byla služba společnosti ale dle novodobých měřítek to byl úplný břídil. Snad to zvedne z kanape opravdu více lidí, protože korupční potenciál vládní strany ať již takové či makové je vždy stejný a opravdu by člověk měl volit jen podle své peněženky. Tom
      TOM
  • socanum ne
    17.06.2009 17:58

    souhlasim, chtelo by to novou antisocanskou kampan na facebooku a s vajíčkama. nebo by možná byly lepší rajčata :-)
    Radek
  • NE
    17.06.2009 16:34

    NE...NE...A jeste jednou NE...Ja jenom doufam, ze socani volby nevyhrajou...Neni nic horsiho nez vest stat stylem: "NESNAZTE SE, STEJNE VAM TO VEMEM A ROZDAME KOLEM!!! LIDICKYYY, DEJTE NAM HLAS MY BUDEME BOHATYM (MAKAJICIM) LIDEM BRAT A VAM CHUDYM, CO JSTE SE VE SKOLE NEUCILI, NEMAKALI A TRETE BIDU DAME CO TO PUJDE"...A pritom si namastime kapsy na statnich tendrech postavime si baraky, vily v chorvatsku...Vzdyt tady bude potreba nove grippeny, nove pandury, nove PPP projekty...Uplatky budo jenom leeetat...Lidi se bouriii, ale co dame vsem 13. 14. 15. plat, duchod, socialku navic...JESTE JEDNOU SOCANUM NE...TAK SILENE DEMOTIVUJICI POLITIKA VRACI TENHLE STAT DO 60. LET...HRUZA...
    eF
    • a proč ne ?
      17.06.2009 22:44

      stačí se podívat na odvětví, ve kterém je mzda přesahující oněch magických 100 tis. vyplácena . Nejvyšší půměrná hrubá mzda je podle údajů ČSÚ v "Peněžnictví a pojišťovnictví " oproti např. zdravotnictví nebo vzdělávání, kde se vyššího zdanění opravdu nemůže nikdo bát. Pokud bude profesor na VŠ pobírat hrubou mzdu okolo 50% zmiňovaných 1OO.OOO Kč hrubého, bude to vyjímka pracující na mezinárodním projektu. profesor na SŠ bude rád za 35 tis. sestra v nemocnici za 25tis. a lékař v nemocnici v Praze se dostane někam k 45 tis. Takže bylo by asi lepší ,aby se nejdříve zaplatily tyto potřebné profese ,než přeplácet někoho, kdo si může v případě, že bude mít pocit, že má na víc, než být zaměstnancem s 38% zdaněním , založit vlastní firmu a zaměstnat další lidi. jenže to by se dotyčný musel začít starat sám o sebe, investovat své peníze a nést za to riziko.Ono je vždy pohodlnější investovat cizí peníze, nechat ostatní ať se starají o něj a v případě, že se najde příležitost , někde v davu schovaný za někoho, hodit například vejcem. Když si přečtu o tom, že management státních lesů, nakoupí bez výběrového řízení luxusní auta a ještě si do nich nechá namontovat antiradar ... když mi manažer Státních drah oznámi v rozhovoru , že si svůj plat zaslouží i ve chvíli, kdy podnik který řídí hospodaří se ztrátou, když se úředník ministerstva nechá vydržovat od státu a proplácí si předražený byt ... Říkám si, že by si zřejmě našel i stejně dobře placenou práci jinde a je nejvyšší čas aby to zkusil ! Ale vzhledem k tomu, že dotyčné pány ke změně nikdo nedonutí, bude zřejmě správné, když ze své hrubé mzdy odevzdají na daních těch téměř 40%. Na nevyřčenou otázku předem odpovídám, že nejsem zaměstnanec a ani volič ČSSD, ale to mi nebrání podívat se na situaci s odstupem a mít vlastní názor.
      TBA
      • Re: a proč ne ?
        18.06.2009 9:54

        To je velice krátkozraký názor. Házíte do jednoho pytle manažery státních nebo polostátních podniků, kteří jsou velice často nějak spjati s politickou sférou a kde určitě bují řada nešvarů, se schopnými a úspěšnými manažery soukromých firem, úspěšnými podnikateli atd. Pro několik výjimek ze státní sféry byste odsoudil k trestu 95 % schopných lidí, kteří si své vysoké odměny beze sporu zaslouží. Je zajímavé, jak ti schopní byli vždy na mušce jak socialistům tak nacistům. Obojí dobře vědí, že chtějí-li ovládnout dav, musí se napřed zbavit nebo odradit ty skutečně schopné přirozené lídry. Stav školství nebo zdravotnictví nevyřešíte plošným zvyšováním platů. Musí se změnit financování. Peníze do těchto oborů musí přicházet ne od státních úředníků ve formě tarifů, ale od zákazniků. Příjem lékaře musí záviset na tom, kolik pacientů a jak úspěšně je vyléčí. Již dnes znám specialisty, kteří mají lepší výsledky než leckteří přednostové a profesoři fakultních nemocnic. A trestat takové lidi za úspěch zvýšením daní, to by byl zločin. Jan Beránek
        Jan Beránek
      • Re: a proč ne ? jde o čirý populismus!
        18.06.2009 9:39

        Vážení, tohle je jen populistická show, právě, že je těch lidí tak málo - třeba ten mezinár. profesor, tak se moc nevybere - co vím tak max cca 5mld Kč, to je jak když plivně při deficitu 150mld....a těch několik desítek tisíc nejschopnějších bude díky ideologii závisti a populismu demotivováno jen pro uklidnění stáda co se pak oholí.... je to jak s milionářskou daní. Minule jsem seděl se skladníky po fotbálku v hospodě a probírala se milionářská daň. Všude okolo souhlas, že asi jo proč nezdanit ty "milionáře"! Pak padl zásadní dotaz...."Michale, ty máš ten baráček po babičce, kolik by asi stál... no nevím cca 1,5 až 2 miliony....no to asi budeš muset zvyklout na milionářskou daň ! No to nééé! Vždyť do toho jen rvu peníze na opravy a padá mi to na hlavu, to nemyslíš vážně - já a milionář!!! Chyba lávky v tom je ten detail to není miliardářská daň jak se někteří mylně domnívají (miliardáři jsoy domicilem jinde než v ČR a mají to bezpečně zoptimaliizováno) to je milionářská daň na všechny!!! a totéž s tímhle Sobotkou! To si fakt myslíte že do 100.000 -15% a pak najednou 101.000 a 138% ???? To půjde hezky postupně od 15,000 - 15%, 25,000=20% 35,000=25% atd atd až 101%=38.000 a koho pak budete holit?? právě to stádo a Ty co předřečník mylně jmenuje, jako, že se jich to netýká!!! Proboha rozum do hrsti, tohle si umí domyslet každý se střední školou a 10let zkušenostma se socdem vládama....... Tom
        tom
        • Milionářská daň znemovitosti?
          19.06.2009 6:34

          Diskutovaný návrh hovoří o zdanění příjmů ze závislé činnosti přesahujícím příjem 1,2 mil. ročně, sazbou 38%. Zřejmě jste měl na mysli daň dědickou. Zde je v návrhu zdaňování sazbou 3% u majetků přesahující 10 mil. Kč. Takže Vašeho příkladu se návrh netýká
          L.H.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m