Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh práce stále pod tlakem... denní přehled Trhy, data, výsledky

Trh práce stále pod tlakem... denní přehled Trhy, data, výsledky

02.07.2009 18:10
Autor: Research, Patria Finance

Evropa:
ECB dnes podle očekávání ponechala hlavní úrokovou sazbu na jednom procentu a uvedla, že současné nastavení politiky je odpovídající. Nebyla oznámena žádná nová opatření. Inflační rizika jsou podle banky vyvážená a ekonomická aktivita zůstane po zbytek roku slabá.

Nezaměstnanost v eurozóně vzrostla na 9,5 %, nejvýše za 10 let. V celé EU činí míra nezaměstnanosti 8,9 %. V obou případech narostla oproti předchozímu měsíci o dvě desetiny bodu. Bez práce je v eurozóně asi 15 milionů lidí.

Index cen výrobců v eurozóně za květen klesl o 0,2 % a ve srovnání s minulým květnem o 5,8 %. Deflace ve výrobních cenách je výraznější, než se čekalo.

Moody´s snížila rating Irsku na Aa1 z AAA. Navíc zemi dává negativní výhled. Nešlo o překvapení, vzhledem k tomu, že ostatní velké agentury už Irsku nejvyšší rating sebraly dříve (S&P ho dokonce snížila už dvakrát).

Švédská centrální banka snížila úrokové sazby o 25 bps na 0,25 %. Tento krok překvapil trh očekávající stabilní sazby. Riksbank uvedla, že se ekonomická situace od minulého jednání dál zhoršila a situace na finančních trzích stále není v normálu. Vedle snížení sazeb poskytla bankám jednoletý úvěr 100 mld. SEK (podobně jako nedávno ECB).

Dnes se nedařilo akciím automobilek, jelikož společnosti Daimler a Volkswagen ohlásily červnový meziroční pokles prodejů v USA o 26 %, respektive 18 %. Přeborníkem se však v tomto směru stala automobilka Porsche, jejíž severoamerické prodeje poklesly o 66 % na 902 vozů. Evropský automobilový sektor tak dnes odepsal 4,8 %.

USA:
Americký trh práce negativně překvapil. V červnu ubylo 467 k pracovních míst, když se čekal pokles jen o 365 k. Míra nezaměstnanosti však stoupla mírněji, jen o desetinu bodu na 9,5 % (odhad 9,6 %). Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti dosáhl v souladu s očekáváním 614 k, celkem bylo žadatelů 6,702 milionu, což je méně než odhady. Pro trh bylo určující první zmíněné číslo, které nabouralo představy o rychlém oživení ekonomiky a přiživilo dnešní korekci.

Průmyslové objednávky za květen vzrostly o 1,2 %, více než očekávaných 0,9 %. V dubnu činil růst 0,5 % po revizi směrem dolů.

Johnson & Johnson koupí 18,4% podíl v Irské farmaceutické společnosti Elan. Zaplatí za to 1 mld. USD. Elan posiluje (+27 %), Johnson & Johnson mírně oslabuje (-1 %).

Ostatní:
Čínský ministr zahraničí řekl, že doufá v diversifikaci mezinárodního měnového systému. Tato problematika by se mohla objevit i na summitu G8, což představuje riziko pro dolar.

Ropa dnes zlevnila pod 67 dolarů, když podobně jako akcie reagovala na špatná čísla z amerického trhu práce. 

Celý denní přehled doplněný o souhrnný komentář o dění na devizových trzích a přehled očekávaných událostí následujícího dne si mohou klienti Patria Plus stáhnout ve formátu PDF v sekci Ekonomika - Výzkum -> Analýzy. Navíc lze nastavit také automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university