Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OLAF: Češi podvádějí s evropskými penězi téměř nejméně ze všech

OLAF: Češi podvádějí s evropskými penězi téměř nejméně ze všech

09.07.2009 15:33
Autor: ČTK

Brusel (zpravodaj ČTK) - Česká republika patří v Evropské unii mezi země s nejnižším počtem podvodů s evropskými penězi. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes zveřejnil Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Více než polovina podvodů se přitom podle ní odehraje jen v šesti zemích unie z celkových 27, konkrétně v Belgii, Bulharsku, Itálii, Německu, Rumunsku a ve Velké Británii.

OLAF, jehož vyšetřovatelé získali zpět téměř půlmiliardy eur z podvodů s evropskými dotacemi, v Česku v současnosti vyšetřují dva případy. Jeden se týká zneužití finančních prostředků z unijního rozpočtu v zemědělství a druhý celního podvodu. Celkem přitom v celé unii úřad pracuje na více než třech stovkách případů, z čehož je 61 v Belgii. To je ale do značné míry dáno tím, že právě Belgie a její metropole Brusel je sídlem mnoha institucí EU.

Převážná většina případů přitom spadá do zemědělství, kde je zneužívání evropských peněz nejčastější. Téměř dvě třetiny těchto případů se týkají zneužití dotací na pěstování ovoce a zeleniny, přičemž oblíbeným cílem podvodů jsou především dovozní cla na česnek. Obchodníci česnek ve velkém dovážejí z Číny, ale udávají úplně jinou zemi původu, aby se vyhnuli platbám dovozních tarifů.

"Rájem" podvodníků se zemědělskými dotacemi je podle OLAF Bulharsko a Rumunsko. V Bulharsku zašla situace dokonce tak daleko, že země dokonce musela loni vytvořit speciální jednotku vyšetřovatelů, kteří se zaměřují jen na zneužívání zemědělských dotací. OLAF přitom Bulharům v tomto případě radí, jak jednotlivé případy dostat k soudu a zajistit skutečné potrestání viníků.

Bulharsko a Rumunsko však nejsou jedinými místy podvodů. Mezi země, které mají již tradiční problémy s legálním využíváním zemědělských dotací, patří Španělsko, Itálie a Francie. Právě ve Francii také nedávno padl rozsudek v jednom z největších případů odhalených úřadem OLAF. Ten se týkal obchodu s pančovaným máslem, do nějž byla prokazatelně zapojená i italská mafie.

Italská společnost Italburro, na jejíž provoz měla značný vliv italská zločinecká organizace Camorra, která působí především v Neapoli a okolí, dovážela z Německa chemické produkty, které využívala k pančování másla, jež pak vyvážela do řady zemí Evropy. Jen na trzích ve Francii, Itálii, Německu a Belgii přitom skončilo 16.000 tun tohoto produktu.

Přestože počátky celého případu spadají do roku 1999, další samostatné vyšetřování ve Francii ukázalo, že francouzští dovozci o pančovaném máslu věděli, a přesto jej prodávali dále. Šéfové společnosti, která dovoz organizovala, tak byli letos v únoru odsouzeni k podmíněným trestům vězení, přičemž jejich firma musí zaplatit 200.000 eur (asi 5,2 milionu korun) pokuty. Francie navíc musí do rozpočtu EU vrátit dotace ve výši 23 milionů eur (téměř 600 milionů korun).

I Česko má však jeden mediálně známý případ, kdy mohly být zneužity evropské peníze. O podvod se podle policie pokusila skupina lidí, jejímž členem byl i bývalý šéf kabinetu sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel.

Celá kauza je spojena se zámkem Budišov na Třebíčsku. Prostřednictvím společnosti Bono Publico měla být získána evropská dotace na jeho opravu, přičemž Doležel, nyní již zesnulý starosta Budišova Ladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka údajně nadhodnotili náklady na rekonstrukci zámku tak, aby si mohli mezi sebe rozdělit zhruba 30 milionů korun. Případ v současnosti projednává Okresní soud v Třebíči.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university