Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD chce zabránit vysoké nezaměstnanostnosti dotacemi zaměstnavatelům

ČSSD chce zabránit vysoké nezaměstnanostnosti dotacemi zaměstnavatelům

10.08.2009 14:47
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes představil návrhy opatření v boji proti hospodářské krizi. ČSSD se hodlá zaměřit na nezaměstnané, tvorbu nových pracovních míst, podporu mobility pracujících, ale také na mimořádné finanční dávky pro důchodce.

"Musíme konat a přijmout účinnější opatření řešící problémy lidí, se kterými se na svých výjezdech setkávám," řekl Paroubek.

Nutné je podle šéfa socialistů zejména zrychlit čerpání evropských peněz, spolupracovat se soukromým sektorem při výstavbě dálnic, silnic a infrastrukturních staveb.

Další oblast opatření se týká podpory nezaměstnaných, tvorba nových pracovních míst a motivace nezaměstnaných k aktivnímu hledání nové práce.

ČSSD chce také zabránit propouštění dalších zaměstnaných. Proto hodlá ČSSD prosadit státní příspěvky zaměstnavateli na povinné odvody, jako jsou sociální a zdravotní pojištění, v délce až 60 kalendářních dnů, pokud zaměstnavatel nemůže pokrýt provozní náklady a vyplácí zaměstnancům alespoň 60 procent mzdy.

Sociální demokraté chtějí podpořit také tvorbu nových míst, a to formou státních příspěvků zaměstnavatelům ve výši 15-30 procent z ceny práce. Místo musí být vytvořeno pro uchazeče o zaměstnání evidovaného alespoň 3 měsíce a musí být zachováno alespoň 12 měsíců.

Státní příspěvky by měly plynout také nezaměstnaným, kteří v důsledku hospodářské krize přišli o práci. Zaměstnanci by měli být motivováni k přijetí i nízko placených pracovních míst prostřednictvím příspěvku ve výši 22 procent během prvních míst a 11 procent během dalších měsíců. Podmínkou je, že jejich mzda nedosahuje 1,7 násobku životního minima.

Měla by se rovněž zvýšit mobilita zaměstnanců. „To je velmi vhodné opatření například ve Stříbře. Jak se totiž ukazuje, nebude totiž možné v nejbližší době dostat do oblasti nového investora,“ uvedl Paroubek. Podle něj by měli zaměstnanci dojíždějící za prací dostávat konkrétní částky od 1300 do 3500 korun na dopravu, které se odvíjejí od počtu dojížděných kilometrů.

Finance na protikrizová opatření hodlá ČSSD čerpat ze státního rozpočtu. Podle Paroubka se výrazného zatížení není třeba obávat.

ČSSD taktéž myslí na penzisty. Pokud strana zvítězí ve volbách, hodlá v březnu příštího roku vyplatit důchodcům mimořádný důchod ve výši 2400 korun. Důchody nezatíží státní rozpočet, protože budou vyplaceny ze zisků společnosti ČEZ (977,1 CZK, 0,01%), které lze očekávat ve výši 20 miliard korun.

Paroubek upozornil, že ČSSD již zveřejnila priority v boji proti hospodářské krizi a nyní ještě na základě diskuse s občany program detailněji rozpracovávají a upravují. Podle lídra ČSSD je naopak šokující, že ODS se programem a opatřeními nezabývá. Poukazuje to na nezodpovědnost špiček ODS, které již na začátku krize tvrdili, že žádná krize Česko nepostihne. „Odtržení Mirka Topolánka od občanů a od reality je alarmující,“ uvedl Paroubek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data