Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Recese končí, největší ekonomiky světa se vracejí k růstu

OECD: Recese končí, největší ekonomiky světa se vracejí k růstu

03.09.2009 14:16
Autor: ČTK

Komentář byl doplněn:

Paříž (ČTK) - Globální recese zřejmě právě končí a již v tomto čtvrtletí by se Spojené státy, země eurozóny i skupina G7 jako celek měly navrátit k hospodářskému růstu. Předpověděla to v dnešní aktualizaci své pololetní prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

OECD, která ještě v červnové předpovědi pro největší ekonomiky světa čekala ve třetím čtvrtletí pokles, nyní odhaduje, že celá G7 zaznamená v celoročním přepočtu již růst o 1,2 procenta. Přitom ve druhém čtvrtletí G7 vykázala pokles o 0,1 procenta. Plnou pololetní prognózu pro všech 30 členských zemí OECD včetně České republiky vydá pařížské ústředí organizace v listopadu.

"Poslední ekonomická data a předstihové indikátory dávají docela dost důvodů k optimismu. Překvapivě příznivé informace přicházely jak z USA, tak eurozóny. Optimismus poskytují zejména data z průmyslu, trh práce a spotřebitelská poptávka prozatím zůstávají pozadu," uvedl k odhadu hlavní ekonom Patria Finance David Marek.
 
Zároveň ale upozornil, že na globální ekonomiku číhá stále řada rizik. Mezi nejdůležitější patří správné načasování ukončení fiskálních a měnových stimulů, udržitelnost expanze čínské ekonomiky a další zhoršování kvality firemních i spotřebitelských úvěrů. 
 
Spojené státy, které v předešlém čtvrtletí ztratily jedno procento, by měly zaznamenat vzestup o 1,6 procenta a eurozóna by po poklesu o 0,5 procenta měla oživit o 0,3 procenta, z toho Německo o 4,2 procenta. Pro poslední čtvrtletí roku OECD u USA a zemí eura čeká zrychlení růstu na nejméně dvě procenta a celá G7 by měla posílit o 1,4 procenta.

"Ve srovnání s tím, co jsme očekávali ještě před několika měsíci, tu máme teď oživení, které možná přichází o něco dříve a je o něco silnější, protože finanční situace se zlepšila rychleji, než jsme dříve předpokládali," komentoval nový odhad pro agenturu Reuters hlavní ekonom OECD Jorgen Elmeskov.

Globální zotavení podle Elmeskova začalo "dramatickým obratem" v Číně a dalších asijských rozvojových ekonomikách. Ekonom organizace však připomněl, že ve druhém čtvrtletí byly ekonomiky po celém světě ještě silně závislé na vládních stimulech a rekordně nízkých úrokových sazbách.

OECD sice nadále předpokládá ve třetím čtvrtletí pokles pro Británii, Itálii a Kanadu a ve čtvrtém čtvrtletí dočasný návrat do záporných čísel v Japonsku, celková situace G7 je však lepší. Ještě v červnu OECD eurozóně předpovídala pro poslední dvě čtvrtletí roku pokles o 1,1 a 0,5 procenta a pro USA nulu a růst o 0,5 procenta. Pro celý rok 2009 OECD pro G7 ovšem nadále čeká pokles, zejména kvůli hodně špatnému prvnímu pololetí.

OECD nyní vládám doporučuje, aby si zmapovaly strategii budoucího stahování fiskálních a monetárních pobídek z ekonomiky pro dobu, kdy bude oživení již zajištěné. Upozorňuje ovšem, že zatím není doba na to, aby se ekonomikám umělá podpora odebírala. "Výrazné objemy nevyužitých kapacit ve spojení s vyhlídkou na slabé oživení ukazují na to, že silné státní stimuly budou v nejbližší době nadále nutné," uvedla OECD.

Co se týče úrokových sazeb, podle OECD by se měly začít snižovat z nynějších výjimečně nízkých úrovní ve většině případů zhruba ve druhé polovině roku 2010 a někde i později. V červnu OECD ještě doporučovala, aby úroky zůstaly na nízké úrovni po celý příští rok.


Váš názor
  • Taková blamáž
    03.09.2009 14:31

    Chválit,chválit a chválit ještě jme nepřesvědčíli poslední uklizečku aby své úspory hodila do koše.Jo a hlavně snižovat už takhle nízké úroky!!!!!!!!
    sančopanča
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů