Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fischer: Oddálení voleb by zvýšilo riziko rozpočtového provizoria

Fischer: Oddálení voleb by zvýšilo riziko rozpočtového provizoria

03.09.2009 14:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Oddálení termínu předčasných voleb byť jen o jeden měsíc by podle dnešního vyjádření premiéra Jana Fischera bylo přítěží pro tvorbu rozpočtu na rok 2010. Stávající varianty řešení ústavní krize jsou takové, že buď se volby vrátí k původnímu termínu nebo se uskuteční v termínu blízkém, který je odhadován na 6. a 7. listopadu. Předseda vlády zdůraznil, že rozhodnutí leží na politických stranách.

"Budou-li volby s odkladem, riziko rozpočtového provizoria se zvyšuje," uvedl Fischer na tiskové konferenci po dnešním mimořádném zasedání vlády kvůli nastalé ústavní krizi.

Premiér na tiskové konferenci dále uvedl, že cílem dnešní schůzky bylo informovat ministry a ministryně o průběhu a výsledcích včerejšího jednání, které se konalo za přítomnosti prezidenta Václava Klause, lídrů politických stran, předsedy Senátu a předsedy Poslanecké sněmovny.

„Sdělil jsem poznatky ze včerejšího jednání a o výstupech pracovní skupiny k přípravě novely ústavního zákona, který by vedl k volbám nenapadnutelnou cestou“, řekl Jan Fischer.

Prezident republiky Václav Klaus, předseda Senátu Přemysl Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a předseda vlády Jan Fischer dnes ve společném prohlášení označili konání předčasných parlamentních voleb ve stanoveném termínu veřejným zájmem zásadního významu. 

"Prodlužování současného stavu ohrožuje schopnost naší země krizovou situaci zvládat a uchovat si předpoklady pro obnovení prosperity. Prioritním veřejným zájmem je i zabránění tomu, aby byla politické scéna ruinována nekonečnou, dlouhé měsíce se vlekoucí předvolební kampaní, která paralyzuje politické instituce, ohrožuje existenci politických stran a de facto omezuje politickou volbu pro občany," uvedli čtyři nejvyšší ústavní činitelé ČR v dnešním společném prohlášení.

V závěru prohlášení pak apelovali na soudce Ústavního soudu, aby si uvědomili zásadní význam, který jejich rozhodnutí má pro budoucnost naší země. "Věříme, že ke stanovisku nejvyšších ústavních činitelů našeho státu Ústavní soud ve svém dalším rozhodování patřičně přihlédne."

Další ústní veřejné slyšení Ústavního soudu proběhne dne 10. září mělo by posoudit ústavnost zákona o rozpuštění Sněmovny. Případné potvrzení ústavnosti daného zákona by pak mohlo vést k předčasným volbám v původně plánovaném termínu - 9. a 10. října.

(Zdroj: Vláda.cz, Hrad.cz, ČTK)


Váš názor
  • rozpočtové provizorium - nejlepší řešení !!
    03.09.2009 22:57

    Protože jsem jedním z těch, kdo ty všechny dluhy co nadělají všechny vlády této země, zaplatí, tak si myslím, že rozpočtové provizorium by bylo nejlepší řešení. Alespoň by se ministerstva naučla skromnosti, zrušili by řadu blbovin co ukrajují ze státního rozpočtu a možná by tak zle nebylo :-)
    AM
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data