Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína by mohla zahýbat cenami uhlí – domácí poptávka poroste, zatímco produkce klesá

Čína by mohla zahýbat cenami uhlí – domácí poptávka poroste, zatímco produkce klesá

17.09.2009 18:02

Čínská ekonomika bude v budoucnu poptávat více a více kvalitního uhlí spolu s tím, jak si země bude dále upevňovat svou pozici největší ocelářské velmoci na světě rozšiřováním hutní produkce, uvedl včera australský těžební gigant BHP Billiton. Vzhledem k tomu, že Čína po nedávném výbuchu v jednom z menších dolů v zemi, který si vyžádal 42 lidských životů, dočasně uzavřela více než sto padesát dolů, mohla by nedostatky zásobování uhlím z domácích zdrojů řešit rostoucím dovozem ze zahraniční, což by jistě nezůstalo bez vlivu na cenovou hladinou této komodity.

Čína byla pro trh s uhlím v prvním pololetí letošního roku velkou oporou, když dovezla ze zahraničí rekordních 48 milionů tun uhlí. Na počátku druhého pololetí však panovaly obavy, že kvůli otevírání vlastních dolů bude import této komodity ze zahraniční v druhé polovině roku značně pokulhávat. Opětovné uzavření čínských dolů, které sníží domácí těžbu, však celosvětovému trhu s uhlím poskytuje opět světlejší vyhlídky.

Produkce koksovatelného uhlí v Číně by mohla kvůli uzavření nebezpečných dolů klesnout o 3 miliony tun, což odpovídá 5 procentům měsíční spotřeby země, uvádí zpráva Everbright Securities Co. s tím, že by cena této komodity v Číně mohla vzrůst o 8,2 %. Analytici společnosti CLSA Research Ltd se navíc včera vyslovili, že „komodity, které nabízejí investorům nejvyšší růstový potenciál v rámci zotavení globální ekonomiky, jsou ty s omezenými dodávkami.“ Konkrétní doporučení se z celého komoditního spektra dočkalo právě uhlí a měď, neboť podle této výzkumné společnosti mají nejlepší podmínky pro budoucí růst.

Kromě nedostatečného zásobování z domácí produkce by pozitivní vliv na ceny uhlí mohlo přinést také oživení čínského průmyslu. Průmyslová výroba v Číně se v srpnu díky vládním výdajům na podporu ekonomiky meziročně zvýšila o 12,3 procenta, tedy nejrychleji za 12 měsíců. Růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil na 7,9 procenta z 6,1 procenta v předchozích třech měsících a čínský premiér Wen Ťia-pao před týdnem potvrdil, že vláda bude pokračovat ve stimulačních výdajích, aby zajistila pokračování hospodářského oživení.

O rostoucím významu Číny na poli celosvětové průmyslové výroby je přesvědčen také Lakšmi Mittal, šéf ocelářského gigantu ArcelorMittal. Podle něj se rozvojové trhy, mezi nimiž přímo jmenoval Čínu, stávají stejně důležité jako západní ekonomiky a do konce roku 2009 budou mít tyto ekonomiky 80procentní podíl na světovém trhu s ocelí. Poptávka po oceli v Číně vzroste za celý letošní rok o více než 15 procent, a v příštím roce bude dále růst, i když pomaleji, odhaduje Mittal.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, MediaFax, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data