Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dosavadní rally na finančních trzích – přebytek likvidity nebo fundament?

Dosavadní rally na finančních trzích – přebytek likvidity nebo fundament?

30.09.2009 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Investoři sázejí na mohutné oživení. S tak nízkými výnosy na peněžním trhu nemají příliš na vybranou. V Americe se výnos peněžních fondů pohybuje po zaplacení poplatků kolem 0,1 %, takže investor se 100 000 dolary získá na ročním úroku pouze 100 dolarů. Není tudíž překvapující, že investoři letos z těchto fondů stáhli 332 miliard dolarů, tj. 10 % celkových aktiv, jak vyplývá z dat americké společnosti EPFR Global.

Zdá se, že se všichni investoři snaží, aby jejich hotovost pracovala. Světový index MSCI (Morgan Stanley Capital International), který měří vývoj globálního akciového trhu, doposud v letošním roce vzrostl o téměř 24 %. O stejnou úroveň přitom v období od 1. ledna do 6. března poklesl. Na dluhových trzích došlo k poklesu spreadu (nebo úrokové míry přesahující výnos vládních dluhopisů) dlouhodobých korporátních dluhopisů z více než 16 procentních bodů na začátku roku k přibližně 7,5 bodům v současnosti. Ani komodity nelze opomenout – zlato se opět vrátilo nad úroveň 1 000 dolarů za unci.

Trhy se těší tomuto příjemnému období, v němž se zlepšují předpovědi vývoje ekonomiky a zisků, avšak výhled pro úrokové sazby (a tudíž pro náklady na půjčování) se vzhledem k utlumené inflaci nemění. 23. září Federální rezervní systém uvedl, že americká ekonomika se zvedá, ale že úrokové sazby budou dále nastaveny „mimořádně nízko“. Údaje naznačují, že většina rozvinutých ekonomik se již z recese dostala. Zisky společností indexu S&P 500 za druhé čtvrtletí mohly meziročně klesnout o téměř 30 %, ve srovnání s prvním čtvrtletí se ale zlepšovaly. Pro rok 2010 analytici předpovídají růst korporátních zisků na globální úrovni o 28,7 %.

Co platí pro rozvinutý svět, platí tím spíše pro rozvíjející se trhy. Rozvíjející se akciové trhy od začátku roku vzrostly o pozoruhodných 62 % a nacházejí se na úrovni, která přesahuje jejich minima o 94 %. Mark Mobius, investor na rozvíjejících se trzích ve Franklin Templeton, se domnívá, že analytici podceňují potenciál oživení a že řada trhů může překonat vysoké úrovně z roku 2007.

A opravdu se již mluví o tom, že rozvíjející se trhy by se mohly stát další bublinou, kterou by volné monetární politiky mohly nafouknout. Investoři vnímají, že rozvíjející se země mají mnohem lepší výhled růstu než země rozvinutého světa. Likvidita podporuje především čínský trh. Jak uvádí Dylan Grice ze Société Générale, „(čínské) banky, které nejdříve nechtěly půjčovat, nakonec půjčovaly dlužníkům, kteří si nechtěli půjčit … nyní tyto peníze směřují na akciový trh, do komodit a do realit“.

Nicméně debaty o bublině se zdají být poněkud předčasné. Trhy se velmi rychle zvedly, stejně rychle však v období šesti měsíců do března klesly. Je třeba připomenout, že dokonce i když se v blízké budoucnosti dostane Dow Jones Industrial Average opět na úroveň 10 000 bodů, bude mu stále chybět více než 4 000 bodů k rekordu zaznamenanému v říjnu 2007. Světový index MSCI se nachází přibližně 32 % pod svým vrcholem. Toto rally má částečně na svědomí už jen samotná úleva z toho, že trh již překonal krizi (např. náklad půjčování na peněžních trzích se vrátil na téměř běžné úrovně).

Obtížnější otázkou však zůstává, zdali lze tuto vlnu považovat za začátek dlouhotrvajícího býčího trhu nebo jednoduše ještě za další rally medvědího trhu jakou zažívalo např. Japonsko v 90. letech min. století. Oddlužení, které mnozí dlouho předpovídali, ve skutečnosti zatím nezačalo; vládní dluh prostě nahradil dluh privátního sektoru. Ekonomika může tudíž silně záviset na krocích centrálních bank a vlád a v okamžiku, kdy podpora z jejich strany skončí, může dojít k jejímu poklesu.

Akciové a korporátní dluhopisové trhy také podporuje kvantitativní uvolňování, proces, v němž centrální banky vytvářejí peníze k nákupu (většinou vládních) dluhopisů. To napomohlo udržet strop na výnosech ze státních dluhopisů. V červnu vynesly desetileté dluhopisy téměř 4 %, současný výnos se nachází okolo 3,5 %. To je vzhledem k historickým standardům a tomu, jak se vláda zadlužila, dost nízko. Existují obavy, že když kvantitativní uvolňování skončí, výnosy mohou ostře vzrůst a zvýšit náklady na půjčování pro každého.

Přesto se zdá, že akciový trh předpokládá masivní ekonomické oživení. Podle Smithers & Co je na základě nejlepšího dlouhodobého měřítka - cyklicky upraveného P/E - americký trh z 37 % nadhodnocen. V důsledku toho se trhy zdají zranitelné vzhledem k možnému zhoršení situace. Jak poznamenali stratégové v UBS v nedávné zprávě: „Likvidita ovlivňuje tento trh mnohem silněji než fundament. Rally způsobené likviditou mají ve zvyku se bez varování prudce obrátit.“

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y