Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google ČR: V příštím roce čekáme trojciferný růst tržeb

Google ČR: V příštím roce čekáme trojciferný růst tržeb

29.12.2009 10:34
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Česká pobočka internetové firmy Google čeká v příštím roce, stejně jako letos, trojciferný růst tržeb. V rozhovoru pro ČTK to uvedla ředitelka Google ČR Taťána le Moigne. Přesnější číslo neuvedla, v roce 2007 měla česká pobočka tržby 28 milionů korun.

"Patříme k nejprogresivněji rostoucím zemím v Evropě. V dalším roce by tempo růstu mělo být srovnatelné, my si myslíme, že bude dokonce ještě vyšší, protože internet má velký růstový potenciál," uvedla s tím, že příští rok by měla pokračovat integrace internetu jako reklamního formátu s tištěnými médii a televizí.

České zastoupení firmy, které na podzim oslavilo tři roky svého fungování, se první dva roky zabývalo lokalizací nových služeb do češtiny a komerčním aktivitám se začalo věnovat až letos. Firma se zaměřila na tuzemské technologické podniky, maloobchodní firmy, společnosti z oblasti cestovního ruchu a finanční instituce.

"Oslovili jsme ty společnosti, pro které jsou důležitá on-line média nebo pro ně obsluhujeme trhy v zahraničí," podotkla le Moigne. V příštím roce chce firma záběr rozšířit například na farmaceutické firmy, dodavatele spotřebního zboží nebo automobilový průmysl. Zároveň chce zvětšit nabídku reklamních produktů a naučit klienty a agentury s nimi pracovat.

"Zájem o vzdělávání potvrzuje zvýšení počtu certifikovaných agentur. Certifikáty se týkají našeho klíčového produktu Google AdWords a Google Analytics. Na začátku roku 2009 byly v České republice pouze tři Googlem certifikované agentury, teď jich máme 11," uvedla.

Google v Česku startoval jako třetí hráč na trhu a po třech letech mu patří pozice silné dvojky za domácím Seznamem s podílem ve vyhledávání téměř 40 procent. Počet vyhledávání přes český Google letos stoupl o třetinu. I když je vyhledávání stěžejní službou Google, stále více se prosazují i jeho další aktivity. Letos se na českém trhu objevily první telefony se systémem Android, některé lokality z Česka si lze prohlížet v Mapách Google prostřednictvím panoramatických fotografií Street View a server YouTube již rok nabízí videa v češtině. Celkem Google do češtiny převedl již 56 služeb pro uživatele i firmy, což českou pobočku řadí ke světové špičce.

Česká pobočka začala před čtyřmi měsíci rovněž nabízet YouTube sponzorované kanály, kterých obratem využily společnosti jako například T-Mobile, Vodafone nebo Nike. "Tato služba umožňuje našim klientům pořídit si vlastní kanál a má význam především pro společnosti s vlastním video obsahem. Ty mohou využít i interakce s cílovou skupinou, což jiná média v takové míře nedovolují," podotkla le Moigne.

Příští rok by měl na trh přijít například operační systém Chrome a velký důraz bude české zastoupení klást na mobilní a mapové technologie. O případném uvedení navigace od Google nechtěla le Moigne spekulovat. "Navigace je a bude součást nejen mobilní, ale i naší celkové strategie. Mobil bude v příštím roce hrát zásadní roli. V případě nových služeb Googlu bude i do budoucna platit, že pokud budou u uživatelů žádané, objeví se velice rychle na českém trhu," naznačila.

Pobočka, která má devět zaměstnanců, v příštím roce plánuje personální růst. "Náš tým se rozrostl a poroste i nadále, budeme zvyšovat počet lidí v marketingu a obchodu. Začali jsme také trochu více integrovat aktivity v Česku a na Slovensku a určitě se chceme víc věnovat oběma trhům," uzavřela.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university