Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama chce omezit velikost finančních firem i jejich riskování

Obama chce omezit velikost finančních firem i jejich riskování

21.01.2010 17:23
Autor: ČTK

Text byl doplněn:

Washington (ČTK) - Americký prezident Barack Obama chce omezit velikost finančních institucí i jejich aktivity, aby "zamezil excesům", informoval dnes Bílý dům. Banky by podle jeho návrhů, jež bude muset schválit Kongres, nesměly vlastnit hedgeové fondy a fondy soukromého kapitálu, takzvané private equity, ani do nich investovat. Obama chce také omezit riskování velkých finančních firem.

"Finanční systém je nyní daleko silnější než před rokem, stále ale funguje podle stejných pravidel, která téměř způsobila jeho kolaps," uvedl Obama. Dodal, že jeho odhodlání reformovat tento systém je o to silnější, oč se finanční firmy vracejí "ke starým praktikám" a oč méně jsou některé firmy, jež vykazují rekordní zisky ochotné poskytovat půjčky malým a středním podnikatelům. "Je to přesně ten typ nezodpovědnosti, kvůli němuž je reforma nutná," podotkl prezident.

Zákazem vlastnit hedgeový fond nebo fond soukromého kapitálu či do nich investovat, ale také aktivně obchodovat na vlastní účet, chce Bílý dům bankám, anebo finančním institucím vlastnícím banku zabránit tomu, aby se věnovaly jiným činnostem, než které sloužím jejich zákazníkům.

Limity pro velikost finančních institucí by podle Obamy měly omezit konsolidaci finančního sektoru. Bílý dům tak chce zabránit nadměrnému růstu tržního podílu pasiv největších finančních firem. Toto opatření by mělo být doplňkem k současným limitu pro tržní podíly vkladů.

Obama proto chce v následujících týdnech pracovat na "silné a ucelené finanční reformě", ze které "budou mít prospěch spotřebitelé, která ucpe díry v zákonech a ukončí "mentalitu bank, jež se neobávají rizika, protože jsou příliš velké, než aby je vláda nechala padnout".

Obama, jehož Američané podle průzkumů kritizují za "měkký" postup vůči Wall Streetu tak již v krátké době podruhé vystoupil proti finančnímu sektoru. Nedávno navrhl zvláštní daň pro největší banky, která bude sloužit k úhradě nákladů Spojených států na záchranu bankovního sektoru a která by během příštích deseti let měla vynést 90 miliard dolarů. Podle agentury Reuters mají tyto iniciativy nádech populismu.

Obama svůj návrh předloží jen pár hodin po tom, co informovala o hospodaření za čtvrté čtvrtletí loňského roku banka Goldman Sachs (164,33 USD, -2,06%). Ta je předním hráčem na Wall Street a Obamova administrativa ji i další banky už několikrát obvinila například z toho, že i v době krize vyplácí až příliš vysoké odměny zaměstnancům.

Goldman Sachs, který se už dříve chystal zaměstnancům vyplatit na odměnách téměř rekordní částku a který je považován za hlavního aktéra excesů ve vyplácených bonusech, dnes překvapivě uvedl, že ve čtvrtém čtvrtletí nevyčlenil na odměny vůbec nic. Banka místo toho převedla asi 500 milionů dolarů na charitu.

Zatím rekordní částku Goldman Sachs na odměnách vyplatil v roce 2007, kdy to bylo asi 20 miliard dolarů. Na odměny za rok 2009 má teď vyčleněnou částku 16,19 miliardy dolarů. Zaměstnanci Goldman Sachs si loni v průměru vydělali 498.000 dolarů (zhruba 767.000 měsíčně), o rok dříve to bylo 317.000 dolarů, ale v roce 2007 dokonce 661.490 dolarů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m