Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB zahájila odkupy kratších splatností, klesaly výnosy řeckých, portugalských a španělských papírů… zprávy z dluhopisových trhů

ECB zahájila odkupy kratších splatností, klesaly výnosy řeckých, portugalských a španělských papírů… zprávy z dluhopisových trhů

14.05.2010 11:09
Autor: 

Americké dluhopisy včera posílily. Obavy, zda slabší země eurozóny dostojí svým slibům, a pokles akciových trhů znovu vrátily pozornost k jistým státním papírům. Ani čísla z trhu práce nebyla zvláště povzbudivá, a to poslalo dolů výnosy po celé délce křivky prakticky rovnoměrně o 4 bps. Většímu růstu cen především delších splatností zabránila aukce 30letého papíru, u níž investoři požadovali vyšší výnos, než byl na trhu.

Na samý konec týdne bude zveřejněna další sada zajímavých čísel. Odhady jsou opět mírně optimistické a to by mělo korigovat včerejší pokles výnosů. Ranní obchodování v Asii také posílá vzhůru akciové futures a výnosy Treasuries. Pokud tedy čísla nepřekvapí, může výnosová křivka vzrůst a poněkud zestrmět. Potíže Evropy by ale výraznější růst výnosu měly brzdit.

Německé dluhopisy ve čtvrtek posílily, jejich výnosová křivka klesla na kratším konci o téměř 4 bps, na delším se ale snížila jen nepatrně. Při uzavřených některých evropských burzách to odpovídá přesvědčení, že ECB po zavedení další pomocné berličky, banka odkoupila již za 20 mld. € řeckých, portugalských a španělských kratších dluhopisů, zůstanou sazby na nízké úrovni ještě v roce příštím. Obavy z růstu inflace pak zvýšený zájem o delší splatnosti prakticky eliminovaly.

Na pohybech dluhopisů slabších zemí EMU se podepsaly odkupy kratších splatností ECB. Výnosy tak klesaly u řeckých, portugalských a španělských papírů, delší konce jejich výnosových křivek ale znovu rostly.

Dnešek je v Evropě bez nových zajímavých čísel. Po včerejším svátku bude ale aktivita na trzích jistě i dnes omezena. Obavy, zda eurozóna ustojí stávající problémy a pokles akciových opening calls zřejmě udrží zájem o německé dluhopisy i nadále. Nízké výnosy bundů na kratším konci ale příliš prostoru u těchto splatností nedávají.

Česká výnosová křivka ve čtvrtek klesla a zestrměla. Při téměř průměrných objemech obchodů ztratila na kratším konci 5,5 bps a 2 bps na konci delším. Hlavním důvodem byla zřejmě úprava portfolií po středeční aukci, kratší konec navíc ovlivnila i silnější koruna.

Také dnešek je bez nových statistik. ČNB však zveřejní záznam z posledního jednání, kdy překvapivě snížila sazby. Před nastávajícím víkendem by však aktivita měla být omezená, pokud pak záznam z jednání nepřekvapí, žádné výraznější změny nečekáme. Částečnou korekci včerejšího poklesu výnosů ale nelze vyloučit.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university