Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF se nepodařilo vyřešit vážné rozpory v měnové politice zemí

MMF se nepodařilo vyřešit vážné rozpory v měnové politice zemí

11.10.2010 8:23
Autor: ČTK

(ČTK) - Světovým finančním lídrům se nepodařilo vyřešit vážné rozpory, které by mohly vyústit v měnovou válku. Napsala to v noci na dnešek agentura AP, přestože členské státy vyzvaly Mezinárodní měnový fond (MMF), aby na sebe vzal větší pravomoc v dohledu nad politikou hospodářských mocností. Výroční zasedání MMF a Světové banky (SB) dnes ve Washingtonu končí.

Ministři všech 187 jeho členských států se během jednání shodli na tom, že fond je ideální organizací, která by mohla napětí kolem světových měn řešit.

Snaha po tvrdším multilaterálním dohledu je vítaná, uvedl profesor Cornellovy univerzity Eswar Prasad. Odsoudil ale, že se velké ekonomiky navzájem podporují v tvrdém postupu vůči ostatním zemím, avšak nejsou ochotny takové politice fondu podřídit svoje vlastní postupy.

Mnohé státy se v nynějších těžkých podmínkách po finanční krizi snaží devalvovat své měny, aby podpořily svůj vývoz a místa na vlastním trhu práce. Vyvolává to ale obavy, že by takové chování mohlo vyústit v obchodní války, které předcházely světové hospodářské krizi ve 30. letech.

Tehdy stát za státem zaváděl protekcionistické bariéry, aby vlastní trh ochránil před zbožím z dovozu. Proto například kanadský ministr financí Jim Flaherty varoval, že měnové spory můžou lehce přerůst v obchodní konflikty.

Fond uzavřel dvoudenní jednání prohlášením, které slíbilo "prohloubit" práci v oblasti pohybu devizových kurzů a vypracuje kvůli tomu patřičné studie. Komuniké ale především zaretušovalo propastné rozdíly v měnové politice Číny a Spojených států, píše AP.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy před listopadovými volbami tlačí na Čínu, aby nechala svůj jüan posilovat rychleji. Podle amerických zpracovatelů je jüan podhodnocen až o 40 procent, což Spojené státy připravilo o miliony pracovních míst. Americké zboží je kvůli tomu v Číně předražené, zatímco čínské v USA levné.

Představitelé Číny opakovaně tvrdí, že jejich postupné posilování měny je nejlepší. Rychlejší posun by podle nich zvyšoval riziko destabilizace čínské ekonomiky.

Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová v sobotu upozornila na to, že k úspěšnému řešení měnového konfliktu s Čínou bude zapotřebí, aby vychladla přehnaná rétorika o měnových válkách. Podotkla, že ve válce vždy někdo prohraje, což se v tomto případě nesmí stát.

Řada dalších států včetně Japonska, Brazílie a Jižní Koreje také učinila kroky na oslabení vlastních měn, aby zvýšily vývoz. Ve Spojených státech pak táhne dolar dolů očekávání, že centrální banka bude opět uvolňovat měnovou politiku.

Guvernér japonské centrální banky Masaaki Širakawa ale varoval, že přehnané prodlužování takové měnové politiky s sebou také nese rizika, protože neřeší strukturální ekonomické problémy. Širakawa varoval před rizikem přemrštěných cen aktiv v silně rostoucích mladých ekonomikách. Pád těchto cen by pak měl následky i ve vyspělých zemích.

Egyptský ministr financí Júsuf Butrus-Ghálí po jednáních uvedl, že během diskusí bylo mnoho třecích bodů. Významným posunem ale podle něj je, že všechny země uznaly centrální roli MMF, kterou by mohl sehrát při řešení mezinárodních měnových konfliktů.

Ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn nepovažuje výsledek setkání za selhání. Podle něj se vytvořil prostor pro další pokrok na listopadovém summitu lídrů G20 v Soulu a na dalších jednáních fondu.

Pokud Řecko bude dále plnit program úsporných opatření dohodnutý s fondem a Evropskou unií, mohl by krátkodobý úvěrový program Řecka přejít v dlouhodobý. Uvedl to dnes člen bankovní rady Evropské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi.

Strauss-Kahn připustil, že výrazné rozpory přetrvávají v tom, jak reformovat fond a dát rychle rostoucím mladým ekonomikám větší hlasovací práva a zvýšit jejich zastoupení ve vedení fondu. Předpokládá se, že lídři skupiny G20 potvrdí dohodu o reformě fondu na svém summitu.

Americký ministr financí Timothy Geithner nastínil, že by Čína mohla získat vyšší pravomoci v MMF výměnou za ochotu reformovat svůj měnový systém. Podle Strausse-Kahna to není vydírání. Šéf fondu připomněl, že země, jejichž moc ve světové ekonomice roste, musejí převzít i větší zodpovědnost za dopad svých kroků na zbytek světa, napsaly AP a Reuters.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data