Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Senátní volby: ČSSD získala těsnou většinu. Vláda čeká zdržení pro reformy potřebné legislativy

Senátní volby: ČSSD získala těsnou většinu. Vláda čeká zdržení pro reformy potřebné legislativy

25.10.2010 9:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Z druhého kola a celých senátních voleb v České republice odchází jako vítěz sociální demokraté. Získali celkem 12 senátorů, tedy právě tolik, kolik jim stačilo k získání těsné nadpoloviční většiny 41 mandátů v celkem 81členné horní komoře Parlamentu ČR. ODS, které se podobný krok podařil v minulosti, letos obhájila pouze 8 z celkem 18 mandátů a její zastoupení v horní komoře tak kleslo na 25 míst. Spolu s nyní 5členným klubem TOP 09 a Starostů, který se ztenčil o 4 křesla, tak stávající strany vládní koalice jsou ve Senátu zastoupeny celkem 30 z 81 mandátů. Bez senátora zůstaly Věci veřejné.

Vzájemné druhokolové souboje, do kterých proti sobě postoupili kandidáti ODS a ČSSD, skončily v celkem 14 takových obvodech vyrovnaně. ODS vítězila především v Čechách, ČSSD pak zejména na Moravě. Také druhokolové střety kandidátů ODS a TOP 09 skončily vyrovnaně.

Za ČSSD se senátory stali například místopředseda strany Zdeněk Škromach, hejtmani Jaroslav Palas a Martin Tesařík, cyklista Jozef Regec nebo onkolog Jan Žaloudík, který v Brně porazil exministra zdravotnictví a předsedu senátorského klubu ODS Tomáše Julínka. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) naopak na Liberecku porazil hejtmana Stanislava Eichlera, zvítězil ale jako jediný ze tří zástupců ODS ve vedení horní komory. Místopředsedové Senátu Jiří Šneberger a Jiří Liška podlehli krajským politikům ČSSD Dagmar Terelmešové a Josefu Táborskému. Senátor a starosta Hluboké Tomáš Jirsa na Českokrumlovsku zvítězil nad bývalým eurokomisařem a někdejším premiérem a šéfem ČSSD Vladimírem Špidlou. Novým zástupcem ODS v Senátu se stal bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Z Klubu TOP 09 a Starostové mandát obhájili pouze novinář Jaromír Štětina v Praze a starosta Božího Daru Tomáš Jirsa na Karlovarsku.

Úspěchem volby skončily také pro KDU-ČSL, která získala dva nové senátory v osobách bývalého jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka a Petra Šilara na Orlickoústecku. Bude tak moci obnovit po roce svůj senátorský klub. Posílit by jej mohla Miluše Horská (za hnutí Nestraníci), která z podporou lidovců vyhrála na Pardubicku.

Nováčkem mezi senátními stranami je hnutí Severočeši.cz. Za něj byli do horní komory zvoleni bývalý komunistický senátor Jaroslav Doubrava a neuroložka Alena Dernerová.

Získání většiny ČSSD v Senátů vnáší logický otazník nad rychlost a sílu přijímání plánovaných vládních reforem. "Je třeba otevřeně říci, že se prodlouží a zkomplikuje legislativní proces, to je prostě realita. Na druhou stranu my jsme vždycky říkali, že s nejsilnější demokratickou opoziční stranou jsme o klíčových reformách připraveni vyjednávat," uvedl v reakci na výsledek voleb premiér Nečas. Nepřekvapilo by ho, kdyby ČSSD žádala po volbách post předsedy Senátu. "V Senátu vždy bylo dodržováno pravidlo, že nejsilnější senátorský klub obsadil pozici předsedy nebo předsedkyně, takže tato aspirace je logická," řekl Nečas.

Kvůli levicové většině v Senátu podle premiéra existuje riziko, že zákony, se kterými počítá vládní návrh rozpočtu, nebudou schváleny s účinností od prvního ledna. "To znamená, že rozpočet nebude odpovídat právně účinnému znění jednotlivých norem. Na druhé straně je to nepříjemnost, nikoliv zásadní překážka a nepočítám s rozpočtovým provizoriem," řekl Nečas. „O případných kompromisech ve vládních úsporných normách se bude s opozicí jednat. Ale protože rozpočet vyžaduje úspory, tak příliš prostoru pro politické obchody nemá," dodal premiér. Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska může Senát zdržet schvalování reformních zákonů o zhruba pět týdnů. Vláda by je pak musela tedy předkládat parlamentu s tímto předstihem, míní Kalousek.

(Zdroj: čtk, čt24, ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university