Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco zvažuje rekapitalizaci úvěrů v chorvatském projektu Suncari Hvar

Orco zvažuje rekapitalizaci úvěrů v chorvatském projektu Suncari Hvar

19.11.2010 18:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Developer Orco Property Group zvažuje v rámci vyřešení sporu kolem chorvatského PPP projektu hotelů Suncari Hvar jako jednu z cest rekapitalizaci k němu se vážících bankovních úvěrů v celkovém rozsahu 80 milionů kun, v přepočtu bezmála 15 milionů dolarů či 270 milionů korun. O kroku má rozhodnout středeční valná hromada projektu. O rekapitalizaci bankovního dluhu do podoby akcií musí rozhodnout akcionáři chorvatského projektu. Majoritním vlastníkem je OPG s nyní 55% podílem, 31 % vlastní chorvatská vláda skrze její vládní privatizační fond. Zbytek je v rukou drobných investorů. Šéf Orca Jean Francois Ott na dnešní tiskové konferenci v Záhřebu uvedl, že v případě odsouhlasení tohoto kroku může Orco dále navýšit svůj podíl na projektu. „Suncari Hvar by se měl stát značkou Louis Vuitton v rámci hotelového byznysu v Chorvatsku. Doufám, věřím a jsem přesvědčen, vláda tento náš cíl sdílí,“ uvedl Ott před setkáním s chorvatským premiérem.

Orco podepsalo dohodu v rámci projektu s chorvatským privatizačním fondem před pěti lety. V rámci něj má z 10 starých hotových objektů socialistické éry vzniknout moderní pětihvezdičkové komplexy. Orco do projektu vložilo investici 100 milionů eur, v rámci rezortu investovalo 355 milionů kun a přijalo na projekt úvěry v hodnotě 390 milionů kun. Jenže pak nastaly problémy, které se pozvolna stupňovaly. Suncari Hvar je prvním chorvatským PPP projektem, tedy projektem partnerství veřejného a soukromého sektoru. Orco se dostalo do sporu s chorvatským privatizačním fondem jako partnerem za stát v tomto projektu. Ten jej osočil, že v rámci cílů projektu selhal a neuchránil projekt před dluhy a smlouvu s Orcem vypověděl. „Nás odchod z projektu byl jedinou cestou, jak ochránit náš majetek,“ tvrdí fond. Orco uvedlo, že fond v otázce nedokončeného projektu naprosto nespolupracuje. „Budeme bojovat, abychom dostali zpět naše investice,“ uvedla již dříve mluvčí Orca Petra Zdeňková. Jednání v příštím týdnu se mají pokusit tyto spory vyřešit. Orco je připraveno v případě neúspěchu bojovat za svoji investici soudní cestou. „Naším cílem bylo přivést do Hvaru bohaté klienty a to jsme učinili skrze první tři hotelové projekty. Pro zbytek se nepodařilo vyřešit nejasná vlastnická práva, které náš partner (privatizační fond) slíbil vyřešit,“ uvedla postoj Orca Petra Zdeňková. Mluvčí nevyjasněnost vlastnických práv označila za klíčový problém, když některé evidence podle ní nebyly aktualizovány od druhé světové války.

Podle komentátorů pro Chorvatsko spor v rámci prvního PPP projektu vůbec není dobrým vzkazem zahraničním investorům a nepomůže mu v jejich očích před chtěným vstupem země do Evropské unie s rokem 2012. „Případ ukazuje, proč je Chorvatsko nyní rizikovou destinací pro zahraniční investory. Ti jsou často konfrontování s nevyjasněnými majetkovými vztahy a právními překážkami, u nichž vláda slibuje jejich snadné vyřešení,“ uvedl již v srpnu politický sloupkař záhřebského listu Jutarnji Denis Kulis.

„Jsme již nyní majoritním vlastníkem projektu, ale jen peníze nám nepomohou vyřešit spory na lokální úrovni, se starostou, s městem. Byli jsme přesvědčeni, že naše partnerství s vládou je výhodou a problémy vyřešíme společně. Nyní jsme ale zneklidněni o poznání více. Mluvčí Orca Petra Zdeňková označila za problém dokumentaci k pozemkům, u nichž z části evidence nebyla aktualizována v od doby druhé světové války. Valná hromada v příštím týdnu je tak dalším pokusem, jak vyřešit smírnou cestou spor o rozvojový developerský projekt ve Hvaru, ve které Orcu hrozí znehodnocení investice ceněné na 100 milionů eur a Chorvatsku poškození obrazu před zahraničními investory.

(Zdroj: Bloomberg, Orco, blog Jean Francois Otta)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university