Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek podá trestní oznámení na všechny členy Zemanovy vlády a guvernéra ČNB za IPB

Kalousek podá trestní oznámení na všechny členy Zemanovy vlády a guvernéra ČNB za IPB

30.12.2010 16:09, aktualizováno: 30.12. 16:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo financí se chystá podat trestní oznámení na všechny členy bývalé vlády Miloše Zemana, kteří údajně v roce 2000 podepsali nevýhodnou smlouvu s ČSOB o převodu majetku IPB, která pro český stát vyústila v prohranou arbitráž a povinnost zaplatit téměř dvě miliardy korun. Soud se má podle dnešních slov ministra financí Miroslava Kalouska týkat i tehdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského a konkurzního správce zkrachovalé IPB Petra Staňka.

„Uložil jsem zpracovat a podat trestní oznámení na všechny členy Zemanovy vlády s výjimkou ministra Miroslava Grégra, který pro usnesení nehlasoval, dále na tehdejšího guvernéra ČNB a nuceného správce IPB, neboť při prodeji banky nebyla zohledněna neomezená výše státních záruk a takto očištěnou banku nebyl důvod prodávat za jednu korunu,“ prohlásil dle agentury MediaFax Kalousek.

Na základě státních záruk přijatých v červnu 2000 v rámci procesu sanace podniku IPB převedla ČSOB na Českou konsolidační agenturu (ČKA) v roce 2002 mimo jiné pohledávku bývalé IPB za společností J. Ring. Následně v roce 2005 ČKA tuto pohledávku ČSOB vrátila z důvodů tvrzených právních vad, a ČSOB byla nucena vrátit ČKA úplatu. Za takové situace by však nesla ČSOB ztráty způsobené špatným hospodařením a pochybeními na straně IPB, ačkoli za ně nebyla ČSOB nijak odpovědná. Pro takovéto případy se Ministerstvo financí zavázalo uhradit ČSOB úplatu, kterou bude muset ČSOB vrátit ČKA.

Jelikož Ministerstvo financí odmítalo splnit svůj závazek, podala na něj ČSOB žalobu na zaplacení 1,7 mld. Kč s příslušenstvím k Rozhodčímu soudu Mezinárodní obchodní komory v Paříži. V rámci zahájené arbitráže pak Ministerstvo financí v červenci 2007 vzneslo vůči ČSOB protinárok na zaplacení 33,3 mld. Kč. Stát zažaloval ČSOB kvůli tomu, že bývalá banka IPB měla údajně v době prodeje do rukou ČSOB podstatně větší hodnotu, než se dosud vědělo, a chtěl proto tuto sumu zpět. ČSOB zase požadovala po státu zaplatit 1,7 miliardy korun jako dluh firmy J.Ring Jaroslava Roušala vůči IPB, který ČSOB zdědila. Obě žaloby řešila jedna arbitráž.

Banka ČSOB včera obdržela rozhodčí nález, kterým byl v plném rozsahu zamítnut nárok Ministerstva financí z roku 2007 vznesený vůči ČSOB a týkající se záruk poskytnutých při převzetí krachující IPB. Rozhodčím nálezem byl zároveň přiznán ČSOB nárok vůči Ministerstvu financí na zaplacení záruky za pohledávku bývalé IPB za společností J. Ring ve výši 1,7 miliardy korun s příslušenstvím.

„Žijeme v právním státě, rozhodnutí se musíme přizpůsobit. Proto jsem vydal příkaz zaplatit 1,7 miliardy korun s úroky navíc. Tuto částku musíme zaplatit do 15 dní. Včetně úroků by to mělo činit necelé dvě miliardy korun,“ řekl Kalousek. Pohledávka má podle údajů MF hodnotu 1,654 miliardy korun a úroky činí 270 milionů korun. Podle ministra financí však nelze nechat bez povšimnutí a hlavně bez důsledků argumentaci pařížského soudu.

Podle Kalouska je na vině pro stát velmi nevýhodná smlouva z roku 2000. „Ve smlouvě se píše, že záruky jsou neomezené, nejsou ničím ohraničené, ani výší ani časem. Jakákoliv kladná hodnota podle této smlouvy zůstává ČSOB, i když je to v rozporu s argumentací tehdejší Zemanovy vlády i samotné ČSOB,“ upozornil ministr.

Ministr financí dnes uvedl, že částka, kterou bude muset český stát vyplatit ČSOB za prohraný soud bude mít negativní dopad na letošní deficit veřejných financí. Podle Kalouska však přesto letos nedojde k přesáhnutí schváleného deficitu 163 miliard korun – tedy 5,3 procenta hrubého domácího produktu - a konečné číslo bude „o několik miliard“ nižší.

(Zdroj: ČSOB, mediafax, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university