Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koaliční lídři mají dnes na stole hned několik návrhů na změnu DPH, ve hře mají být i tři sazby daně

Koaliční lídři mají dnes na stole hned několik návrhů na změnu DPH, ve hře mají být i tři sazby daně

10.03.2011 13:23
Autor: ČTK

Hned několik variant změn v koaličním plánu na zvýšení daně z přidané hodnoty v rámci důchodové reformy bude podle dnešního tisku odpoledne ležet na stole při jednání koaličních lídrů. Dohodu z minulého týdne na zvednutí DPH většiny výrobků v nynější desetiprocentní sazbě na dvacetiprocentní kritizuje řada ekonomů, prezident Václav Klaus i část koaličních poslanců. Koalice chce přitom změnu už od letošního října.
 
Novým řešením by podle některých koaličních politiků mohlo být místo dohodnutého sjednocení DPH na 20 procentech zvednutí snížené sazby DPH na více než 10 a méně než 20 procent, tedy například na 13 či 15 procent. Seznam položek umístěných dosud v jednotlivých sazbách by se přitom neměnil, uvedl ve středu zdroj ČTK.

Ekonomičtí odborníci stran zvažují i jiné varianty, například sjednocení DPH na 17 procentech, jak navrhuje Hospodářská komora. Z řad ODS minulý týden zazněl jako nejzazší ústupek návrh na případné snížení dvacetiprocentní sazby o procento, mluví se i o jednotné sazbě 19 procent.

Podle deníku Právo by ale ve hře mohla být i varianta na zavedení tří pásem sazby včetně nulové. Jak ale deník podotýká, tato varianta se neslučuje s českými závazky vůči EU, země má totiž vyjednané pouze dvě sazby. Jako zbytečně rozdrolený takový systém kritizuje i řada ekonomů.

S možnou změnou v plánu navýšení DPH počítá ministr financí Miroslav Kalousek, který však trvá na jediné sazbě. Na dnešním setkání s manažery uvedl, že koalice zvažuje navýšení daně z příjmu právnických osob o procento na 20 procent jako kompenzaci za případné sjednocení daně z přidané hodnoty na méně než 20 procentech. V takovém případě by byl ale plánovaný koncept daňové reformy narušen, upozornil ministr.

Koalice se na detailech důchodové reformy, včetně jejího financování pomocí sjednocené sazby DPH na 20 procentech, dohodla už minulý týden. Vláda chce podle dosavadní dohody umožnit lidem do 35 let vyvést část jejich odvodů na penze do soukromého spoření a přispět z nich i na penzi rodičům. Výpadek na státním důchodovém účtu má nahradit právě navýšení DPH. Podle dohody z minulého týdne by stát vybral na dani 58 miliard korun navíc. To je ale víc, než by na zalepení výpadku stačilo.

Mezi sedm položek, které koalice na naléhání Věcí veřejných chtěla podle dohody nechat v nižší sazbě, patří mléko, brambory, chléb, čerstvé ryby, zelenina, potraviny pro diabetiky a výrobky bezlepkové diety. Podražit by tak od podzimu měly například knihy, další tištěná média, léky a stavební práce.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data