Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Zřízení bezletové zóny nad Libyí by bylo normální válkou

Klaus: Zřízení bezletové zóny nad Libyí by bylo normální válkou

11.03.2011 14:08
Autor: ČTK

Podle Václava Klause by případné zřízení bezletové zóny nad Libyí bylo normální válkou. Český prezident je zároveň přesvědčen, že není možné schovávat se za případný mandát od Rady bezpečnosti OSN, a odmítá výzvy k uznání libyjské opozice. Klaus to řekl v Bruselu před dnešním mimořádným summitem Evropské unie, který je věnován situaci v Libyi.

"Já nesouhlasím s tím, abychom se schovávali za mandát kohokoli včetně Rady bezpečnosti. Hlavně sem musíme jet s názorem, co my sami považujeme za správné, a to se snažit prosadit. Výrok, že si počkáme, co rozhodne někdo jiný, ten já nemohu akceptovat," řekl prezident, který na vrcholné unijní schůzce zastupuje Českou republiku.

Již několik dní se v diplomatických kruzích intenzivně hovoří o možnosti zřízení bezletové zóny nad Libyí, která by měla zabránit útokům vládních sil vůči opozici. Z Evropské unie i Severoatlantické aliance zaznívají názory, že o takové akci je možné uvažovat, avšak že by k ní byl nezbytný mandát od Rady bezpečnosti OSN.

"Budu požadovat, abychom jasný signál vyslali. Tím jasným signálem nejsou silácké věty o bezletové zóně, protože bezletová zóna znamená normální válku," řekl dnes Klaus.

Česká vláda v mandátu, který schválila ve středu právě pro jednání Klause v Bruselu, uvedla, že odmítá jakýkoli vnější vojenský zásah v Libyi. Zároveň zdůraznila, že případné další kroky v zemi zmítané ozbrojenými střety mezi zastánci a odpůrci režimu, musí mezinárodní společenství činit jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN.

Český prezident není spokojený ani s návrhem závěrečného prohlášení, které má dnešní mimořádný summit evropské sedmadvacítky schválit. Klaus sice považuje vrcholnou schůzku za správnou a zorganizovanou ve správný čas, návrh prohlášení je podle něj ovšem příliš obecný.

"Já myslím, že silným výrokem je jasné sdělení, že Kaddáfí musí okamžitě odejít a že nepadá v úvahu, abychom se s ním nejdříve bavili a pak eventuálně se něco stane. Ta sekvence je naprosto klíčová. Nejdříve odstoupení. To musíme sdělit po dnešním dnu panu Kaddáfímu rezolutně," dodal Klaus.

Český prezident rovněž odmítl uznání libyjské opozice, k němuž Evropskou unii vyzvaly ve společném prohlášení Francie a Británie. "Jde o to, jestli to považujeme za správné (uznání opozice) nebo nesprávné. Česká republika si myslí, že to je naprostý omyl," uvedl.

Stejně se v minulých dnech vyjadřoval český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj vývoj v Libyi nevyvolává příliš velkou důvěru i v případě opozičních sil. "Tam se ustavil, česky řečeno, nějaký národní výbor v Benghází (na východě Libye) a prohlásil se za vládu," řekl ve čtvrtek český ministr po mimořádném jednání s kolegy z EU v Bruselu. Upozornil přitom, že dva členové tohoto výboru jsou bývalí ministři (vnitra a spravedlnosti) z režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Francie ve čtvrtek značně překvapila zbytek EU, když oznámila, že uznává libyjskou opoziční Národní radu v Benghází za legitimní vládu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy navíc společně s britským premiérem Davidem Cameronem zaslal unijnímu prezidentovi Hermanu Van Rompuyovi dopis s výzvou, aby vedoucí představitelé EU dali jasný signál, že považují Národní radu za právoplatného politického partnera. Francie libyjskou opoziční radu uznala jako první a podle anonymních zdrojhů citovaných agenturami AFP a Reuters je připravena na dnešním rokování v Bruselu navrhnout letecké údery proti Kaddáfího režimu.

"Evropané by udělali dobře, pokud by o opatřeních, o nichž chtějí rozhodnout, hovořili na jednání, a ne den předtím," řekl dnes Juncker ve zřejmé narážce na Francii. Její čtvrteční oznámení o uznání libyjského opoziční rady vyvolalo překvapení a údiv už na čtvrteční schůzce ministrů zahraničí unijních zemí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data