Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NYT: Nedostatečné poskytování informací Japonci prohlubuje krizi

NYT: Nedostatečné poskytování informací Japonci prohlubuje krizi

17.03.2011 14:49
Autor: ČTK

Přes veškerá eufemistická slova, která zaznívají od japonských představitelů k místní jaderné krizi, je podle amerického deníku The New York Times (NYT) jedna věc nedostatková: informace. Nedostatky v informovanosti podle listu svým způsobem krizi prohlubují.

Zahraniční jaderní experti, japonský tisk a stále rozhněvanější japonská veřejnost jsou frustrováni neschopností vlády a elektrárenské společnosti informovat jasně a rychle o jaderné krizi. Poukazují na rozporuplnost zpráv a odmítání potvrdit i základní fakta. Podezřívají činitele, že zadržují či překrucují informace o hrozbách, které představuje poničená jaderná elektrárna Fukušima.

Například po sobotním výbuchu v elektrárně společnost Tepco (Tokyo Electric Power) jen sdělila, že u jednoho z reaktorů byl zaznamenán velký hluk a bílý kouř, že se věc vyšetřuje. Ukázalo se, že to byla první ze série explozí, které vedly k zoufalému úsilí udržet čtyři reaktory pod kontrolou poté, co jejich chladící systémy v důsledku zemětřesení a cunami 11. března selhaly.

Vyhýbavé tiskové konference následované briefingy bez podání jasných informací poznamenaly zesilování krize v posledních šesti dnech. Poválečné Japonsko nikdy jako nyní nepotřebovalo silné a asertivní vedení, ale nakonec se jasně projevila jeho slabost a neschopnost vládnout. Japonští představitelé nejsou zvyklí se sbližovat s veřejností, improvizovat při řešení a spolupracovat s mocnými byrokratickými kruhy.

Politici jsou ohledně informací zcela odkázáni na společnost Tepco, jejíž sdělování bylo často nepřesvědčivé a pomalé. Poté, co se vláda dozvěděla až z médií o tom, že v elektrárně byly v úterý ráno dvě další exploze, se na společnost prý nezvykle ostře rozzlobil osobně i japonský premiér Naoto Kan.

Na nedostatek informací od Japonců ohledně probíhající jaderné krize si oficiálně stěžovala i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni.

"Je příliš mnoho věcí, které nemůžete potvrdit!" téměř křičel na středečním briefingu Tepco jistý novinář. Podle newyorského deníku nepřesnost informací ze strany Japonců vedla například i ke zmatkům, například ohledně údajné evakuace a opuštění postižené elektrárny, což se ukázalo jako nepravdivé.

The New York Times má pro vysvětlení těchto nedostatků hned několik důvodů. Zaprvé zde podle něj hraje roli japonská tradice vyhýbat se přímým zmínkám o nepříjemnostech. Ještě donedávna bylo v zemi běžné neinformovat postižené rakovinou o jejich nemoci, aby se nestresovali.

Japonsko je také jediným státem, který zažil atomový útok, a otázka nemocí z radiace je zde citlivá. Představitelé mají proto tendenci tlumit informace, aby se předešlo panice, také aby pro ně krize neměla příliš bolestivý politický dopad. K poskytování méně informací vede vládu a Tepco asi i to, že média mají podle amerického listu protijaderné sklony a chovají se poněkud hystericky.

"Japonská vláda se také rozhodla omezit tok informací k veřejnosti ohledně reaktorů, protože dospěla k závěru, že příliš briefingů by rozptylovalo společnost Tepco od jejího úkolu mít reaktory pod kontrolou," citoval The New York Times nejmenovaného vysokého představitele japonského jaderného průmyslu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data