Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vít Bárta rezignuje na funkci, Nečas souhlasí a plánuje i další změny ve vládě

Vít Bárta rezignuje na funkci, Nečas souhlasí a plánuje i další změny ve vládě

08.04.2011 13:29, aktualizováno: 8.4. 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministr dopravy Vít Bárta dnes po vývoji v posledních dnech oznámil, že rezignuje na post ministra dopravy vlády Petra Nečase. Svůj krok zdůvodnil nutností ochránit nutné reformní kroky vlády. Premiér Petr Nečas na následné tiskové konferenci oznámil, že rezignaci Bárty přijímá a považuje ji v současné situaci za jediný možný krok.

"Nechci podvracet akceschopnost vlády, která má jako jeden ze zásadních cílů boj proti korupci," uvedl ke svému rozhodnutí Bárta. „Vít Bárta mi sdělil, že nabízí rezignaci na svoji funkci ministra dopravy a já jsem tuto rezignaci okamžitě přijal. Nic jiného nepředpokládal a ani jiné řešení jsem nepřipouštěl ani na jednu jedinou minutu,“ uvedl následně premiér Nečas. Podezření, která se objevila, jsou natolik závažná, že tento krok byl nezbytný, dodal předseda vlády.

Premiér Petr Nečas dále uvedl, že tato koalice se musí velmi rychle vzpamatovat, jelikož takto dál věci nemohou a nesmí pokračovat. "Nezaslouží si to občané, voliči těchto tří koaličních stran. Je neúnosné, aby osobní spory dominovaly nad reformním usilím, skandály nad každodenní systematickou prací," uvedl premiér. Nečas také prohlásil, že poslední informace znovu otevírají naprosto legitimní politickou diskusi o tom, nakolik je možné propojení vysokých funkcí ve státní správě a ústavních funkcí s konkrétní detektivní agenturou a bezpečnostní službou.. "Je třeba zvážit, zda VV mohou mít dále v gestci resort vnitra," uvedl.

Na základě působení všech ministrů vlády je navíc podle Nečase zjevné, že někteří z nich "na své úkoly nestačí". Ještě v průběhu jara budou provedeny další změny ve vládě, prohlásil premiér Nečas. Koaliční vláda podle něho však bude pokračovat ve složení stávajících stran - ODS, TOP09 a VV. Na dnešní večer však Nečas svolal jednání koaličních lídrů, kde bude očekávat od představitelů strany Věci veřejné vysvětlení celé řady záležitostí.

Šéf Věcí veřejných Radek John rezignaci ministra dopravy komentoval následovně: „Je to rozhodnutí Víta Bárty, který se chce napřed očistit, aby nepravdivé údaje o něm šířené nepoškozovaly vládu a Věci veřejné a do vyšetření kauzy tak dává k dispozici svoji funkci (ministra dopravy). V následujícím čase bude trpělivě bod po bodu vysvětlovat nesmysly a všechny nepravdy, které o něm šíří ti, kdo se pokusili o puč ve straně.“ John uvedl, že VV budou nadále podporovat koaliční vládu pod podmínkou, že se očistný proces na ministerstvu dopravy nezastaví. „Budeme nominovat nového ministra dopravy za VV,“ uvedl jednoznačně John. Neuvedl ale, zda bude snaha Bártu vrátit do čela ministerstva dopravy. John řekl, že si umí představit, že i mafie, proti kterým Bárta bojuje na MD, mohou mít podíl v současném útoku na Bártu.

John byl požádán i o srovnání s kauzou Vondra. „Věci veřejné neukradly ani korunu z veřejných rozpočtů , nebyly u žádné cinknuté zakázky, neprohospodařily stovky milionů korun, uvedl John.

Výklad, kterým situaci osvětlil před novináři předseda VV Radek John, nepovažuje za dostačující předseda sněmovní frakce TOP 09 - Starostové Petr Gazdík. "Vítáme odstoupení Bárty, to ale neznamená, že je vše vysvětleno," řekl ČTK. S obměnou kabinetu podle něj není nutné čekat. Odmítl ale ještě před koaličním jednáním říct, zda to znamená, že TOP 09 bude požadovat odchod i dalších politiků VV napojených na firmu ABL, například ministra školství Josefa Dobeše. Nechtěl ani naznačit, zda se TOP 09 v jednáních vrátí ke kritice ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kvůli kauze financování tlumočnických služeb v době českého předsednictví EU. Kauzy jsou podle něj diametrálně odlišné.

Nařčení poslanců Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky se Vít Bárta podle vlastních slov nebojí hodlá prý postupovat otevřeně, tak jak je zvyklý. Vít Bárta dále poděkoval za podporu vyjádřenou stranickým klubem a uvedl, že hodlá kandidovat do čela Věcí veřejných. 

Bárta řekl, že o předsednictví nejmenší vládní strany se chce ucházet i proto, aby očistil své jméno od "nepředložených nařčení" i cílené diskreditační kampaně posledních dní, za níž mohou prý stát stavební lobby, příslib lepší politické budoucnosti či "zraněné, přemrštěné ambice". 

Po včerejším vyloučení Kristýny Kočí byla dnes do funkce předsedkyně poslaneckého klubu jmenována Karolína Peake. Ta odpoledne také oznámila, že se bude ucházet o post předsedkyně Věcí veřejných. Předsedou strany je v současnosti Radek John, který potvrdil, že hodlá tento post obhájit.

(Zdroj: Česká televize, ČTK, vláda.cz)


Váš názor
  • Tak se to kmotrům podařilo
    08.04.2011 14:01

    Odstoupení Víta Bárty považuji za rezignaci vlády na boj s korupcí. Kmotrům z ODS, TOP 09 ale i z ČSSD se podařilo zlikvidovat člověka, který jim jako jediný z vlády šlapal na paty. To, že dal někomu ze svých peníze je nic proti tomu, jak strany uplácejí miliardami voliče různými tužkovnými, porodnými atd z prostředků nás všech. Díky pání novináři, byli jste u toho. Vaše moc je nekonečná, stejně jsko zkorumpovatelnost a oproti politikům jste mimo jakoukoliv kontrolu.
    Juniper
    • 08.04.2011 14:15

      pane o jakém boji této vlády proti korupci mluvíte.tato vláda se maximálně bojí všech kdo by s korupcí chtěli bojovat.a tak v duchu:zloděj křičí chyťte zloděje ,nás krmí tou svou falešnou krmí!pokud jde o pana bártu tak je to fakt asi p******.
      TED
      • Re:
        08.04.2011 15:18

        Bárta spáchal trestný čin už pouhým předáním půl milionu v hotovosti, takže není o čem diskutovat.
        Martanx
  •  
    08.04.2011 13:57

    Pan Kníže to vystihl nejlíp, Je to pitomec, to o čem ostatní jenom myslí on napíše na papír - necituju.
    Homo
    •  
      08.04.2011 14:05

      Kabrňák pan Bárta není, penězi si proklestil cestu až na mimisterstvo. Penězi a mediální tváří Radka Johna, kterého teď chce konečně přeskočit. Poslední nezodpovězenou otázkou tak je, kolik dostal Radek, aby propůjčil straně svou známou tvář...
      Radek
  • 08.04.2011 13:49

    ten bárta je vlastně kabrňák a to přesto,že není brňák.dal těm dvěma peníz aby je odzkoušel,jestli jsou dost pevní antikorupčníci a oni,.hle místo aby je uložili na vkladní knížku a potom posílali sem tam příspěvky na chudé atp.tak je hodí bártovi na hlavu a to dokonce přes policií,styďte se škarko a kočí.jo,jo,pro dobrotu na žebrotu.
    BOB
    • Re:
      08.04.2011 15:20

      Já tu Slečnu Kočí nechápu...Mně kdyby dal Vítek půl milionu, tak mu ještě udělám nějakou službičku.Je divné, že slečně hned premiér nabídl místo v ODS a ještě jí plánuje dostat se jako Europoslankyni.Tady je pěknej Bordel..Ale lepší než žít pod Mubarakem
      ZUZKA
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m