Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Čekám jednání a výsledky, ne ultimáta. VV dle zdroje potopí vládu, nebude-li dodatek smlouvy do Velikonoc

Klaus: Čekám jednání a výsledky, ne ultimáta. VV dle zdroje potopí vládu, nebude-li dodatek smlouvy do Velikonoc

13.04.2011 14:23
Autor: Redakce, Patria.cz

"Vyžaduji jednání, nikoliv ultimáta. Proto večerní setkání koalice v každém případě vítám," reagoval prezident ČR Václav Klaus na úmysl premiéra Nečase uskutečnit večer schůzku K12 v neformální podobě večeře, na kterou chce pozvat předsedu a místopředsedu každé ze stran stávající koalice ODS, TOP09 a VV a také šéfa a jeho zástupce z každého ze tří poslaneckých klubů. Prezidenta formát schůzky jiný, než dosavadní K9 překvapil, ale vítá jednání koalice.

"Předseda vlády považuje za správné sejít se s předsedy a místopředsedy klubů, aby se seznámil s postoji a názory frakcí," sdělil ČTK mluvčí vlády Jan Osúch s tím, že aby nevzniklo podezření, že jedná za zády vedení dvou koaličních partnerů, pozval na pracovní večeři i předsedy koaličních stran s jedním místopředsedou strany. Formát K12 oficiálně koaliční smlouva nezná a podle zdrojů by tak premiér mohl jednat s koaličními partnery, aniž poruší své prohlášení, že nesvolá koaliční jednání, dokud prezident neodvolá ministry VV tak, jak mu to navrhl.

Novým směrem posouvá jednání o obměně vlády vyjádření zdroje pro deník Právo. Ten uvedl, že pokud nebude podepsaný písemný dodatek ke koalici a rozbroje mezi vládními stranami budou pokračovat, při případném povelikonočním hlasování o nedůvěře vládě VV potopí kabinet premiéra Petra Nečase. „Véčka pro to mají silný mandát z klubu a podporu regionů,“ uvedl zdroj pro Právo a tím, že podle něj je písemný dodatek vzkazem pro prezidenta Václava Klause o životaschopnosti projektu ODS, TOP 09 a VV a symbolem ve stejné rovině, jako 101 podpisů poslanců vyjadřujících podporu nějakému kabinetu.

VV trvají na svých podmínkách, aby z vlády odešel ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr zemědělství Fuksa a ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS), který již poskytl svou funkci k dispozici do rukou premiéra Nečase. Navíc podle zdroje Práva přes podmínku, že ministrem vnitra zůstane Radek John, nejede vlak.

Další rozměr kauze dává audionahrávka, kterou má k dispozici Týden. Ten tvrdí, že na ní hovoří poslankyně a bývalá šéfka sněmovního klubu VV Kristýna Kočí se svými dvěma kolegy o zákulisí vládní krize. Schůzka se měla odehrát v sobotu odpoledne v kavárně Segafredo v centru Prahy. Schůzku potvrdil personál kavárny. Na nahrávce hovoří Kočí například o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. Mimo jiné uvádí: „Tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný.“ Vyjadřuje se i k pátečnímu projevu Petra Nečase, ve kterém premiér oznámil, že požaduje nejen odchod ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra a školství za VV. "Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř – šéf poslanců ODS) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle," zní dle Týdnu na nahrávce, kterou má k dispozici. Předseda Věcí veřejných John reagoval vyjádřením, že podobná věc ho nepřekvapuje. "Zaměstnanci sněmovny mi tvrdili, že se slečna Kočí s panem Tluchořem scházeli v jeho kanceláři již řadu měsíců," uvedl pro Týden.

Kauzu a požadavky rozvíjejí i další dílčí vyjádření v médiích. Ministr zemědělství Fuksa (ODS) pro LN uvedl, že VV a jejich ministrům ve vládě se nelíbila metoda prodeje dřeva, kterou prosazoval a postupně realizuje. Podle něj se v době, kdy vláda projednávala tzv. Dřevěnou knihu, tedy koncepci hospodaření Lesů ČR, proslýchalo, že se Bárta chystá koupit Hradeckou lesní a dřevařskou společnost. "Tímto krokem si chtěl (Bárta) velmi pravděpodobně vytvořit prostor pro to, aby prostřednictvím této firmy ovládl šestimiliardový byznys Lesů ČR," řekl v rozhovoru Fuksa. Hradecká lesní, kterou napůl vlastní Lesy ČR a podnikatel František Dejnožka, 16 let obchodovala s velkou částí dřeva ze státních lesů. Smlouva s ní vypršela loni na konci roku a Lesy ČR ji kvůli nevýhodnosti neprodloužily.

Vít Bárta reagoval vyjádřením, že tato úvaha je „úplná blbost“. Bárta, který podal demisi na funkci ministra dopravy, která nyní leží u prezidenta, se již neúčastní jednání kabinetu. Vedení ministerstva předal do rukou prvního náměstka Radka Šmerdy. Nechce již ovlivňovat chod ministerstva, nepřišel ani na zasedání vlády, řekl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva.

Koalice se podle premiéra Petra Nečase bude muset domluvit na způsobu, jakým si rekonstruovaná vláda řekne v Poslanecké sněmovně o důvěru. Pro rozhlasové vysílání Frekvence 1 v úterý také řekl, že již ví, jak naloží s nabídkou rezignace, kterou podal ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Verdikt ale prozradit nechtěl.


Váš názor
  • :-)
    14.04.2011 7:25

    Novináři stále dokola opakují něco o dodatku ke koaliční smlouvě, od politiků jsem to zatím neslyšel, ale ani jeden nenapíše co by v něm mělo vlastně být a jak a v čem by vlastně měl koaliční smlouvu změnit. Nejspíš tam asi bude, že o potírání korupce se bude žvanit a jinak nic. Sledování naší politické scény u člověka vyvolá jen depresi a nutí ho k tomu, zda by nebylo od věci přeci jen 'hlasovat nohama'.
    pulec
    • Re: :-)
      14.04.2011 8:12

      hlasovat nohama?... to myslíš utéct z tohodle kocourkova nebo jim všem nakopat zadky???
      marrtt
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university