Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stabilní sazby a slabé makro... denní přehled Trhy, data, výsledky

Stabilní sazby a slabé makro... denní přehled Trhy, data, výsledky

05.05.2011 18:03
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby nezměněny a její hlavní repo sazba nadále činí rekordně nízkých 0,75 %. Centrální banka mírně změnila svou makroekonomickou prognózu. Odhad inflace pro 2. čtvrtletí příštího roku stoupl z 2,1 % na 2,2 %, odhad pro 3. čtvrtletí 2012 zůstává na 2,1 %. Prognóza HDP pro letošní rok byla snížena z 1,6 % na 1,5 %, pro rok 2012 odhad klesl z 3,0 % na 2,8 %. ČNB také počítá s rychlejším posilováním kurzu koruny. Letos by měla koruna posílit na 24,1 CZK/EUR (dřívější odhad: 24,2), příští rok na 23,4 CZK/EUR (původně 23,7). Guvernér Miroslav Singer uvedl, že s prognózou je konzistentní zvýšení úrokových sazeb ve 4. čtvrtletí

Fortuna zveřejnila své výsledky za 1Q 2011. Ukazatel EBITDA vzrostl o 44 procent meziročně. Za tímto růstem stojí zejména růst celkových přijatých sázek o 16,5 procenta meziročně, díky rozvoji a rostoucí oblibě on-line sázení a díky nižším provozním nákladům. Fortuna potvrdila, že zareagovala na vývoj situace kolem Sazky a podnikla kroky k uspíšení startu loterie, který by se měl uskutečnit během několika málo dní. V letošním roce zatím převýší náklady na realizaci projektu jeho výnosy a společnost očekává negativní dopad do celoročního ukazatele EBITDA ve výši 4 - 5 mil. EUR. Představenstvo navrhuje valné hromadě dividendu ve výši 0,3 EUR na akcii s rozhodným dnem 8. června. Poslední den s nárokem na dividendu by tak vycházel na 3.6.

Komerční banka dnes vykázala 5,2% meziroční nárůst zisku v 1Q11 na 3,38 mld. korun při konsenzu 3,44 mld. korun. Čisté úrokové výnosy mírně zaostaly za očekáváním, jelikož stále nízké sazby doléhají na výnos z reinvestic. Čistá úroková marže lehce klesla, pod úroveň 3,3 %. Položkou, která obzvlášť zklamala, jelikož za odhadem zaostala o 11,6 %, byly čisté výnosy z poplatků. Kvalita úvěrového portfolia se ve sledovaném kvartále zlepšila. Podíl nesplácených úvěrů klesl na 6,2 %, oproti 6,5 % na konci minulého roku, jelikož korporátní segment vykazuje známky zlepšení. Náklady na riziko výrazně klesly (-41,3 % meziročně) na 558 mil. korun. Akcie banky dnes na výsledky reagovaly poklesem o 0,92 %.

Evropa:
ECB také nechala svůj arzenál odpočívat a její hlavní úroková sazba zůstává na 1,25 %. Důležitý je ovšem posun indikace pro měnovou politiku v dalších měsících. Prezident ECB Jean-Claude Trichet se na tiskové konferenci vyhnul slovům "silná obezřetnost", která obvykle naznačují blízké zpřísnění měnové politiky. Většina trhu počítala s tím, že ECB opět zvýší sazby v červnu, po dnešku se to ovšem zdá méně pravděpodobné.

K méně přísnému pohledu ECB možná přispěla série negativních údajů z eurozóny v posledních dnech. Například dnes byla zveřejněna statistika průmyslových zakázek v Německu, která přinesla výrazné negativní překvapení. Zatímco se počítalo, že se v březnu meziměsíčně zvýší o 0,4 %, došlo k propadu o 4,0 %. Meziroční růst zakázek zpomalil z únorových 19,6 % na 9,7 %.

Francouzská bankovní dvojka Societe Generale utrpěla v 1Q11 na rozdíl od konkurenční BNP Paribas nečekaný 14procentní meziroční propad zisku na 916 mil. EUR. Na poklesu se podepsala účetní ztráta z přecenění vlastního dluhu a vyšší rizikové náklady v severoafrických dceřiných společnostech. Růst hodnoty dluhopisů SocGen dolehl na zisky sumou 362 mil. EUR. Bez této položky by banka dosáhla 10procentního meziročního nárůstu zisku, na němž se podílely především domácí retailové aktivity (s 26procentním růstem zisku a 8procentním růstem tržeb) a investiční divize. Akcie odepisují 5 %

Nizozemská ING zvýšila v 1Q11 zisk o 12 % na 1,4 mld. EUR a předčila tak očekávání trhu. Výsledek odráží především výkon pojišťovací divize, která zaznamenala oproti 1Q10 téměř čtyřnásobný zisk. Pojišťovací divize je přitom určena k prodeji. Separátně by mělo dojít k IPO evropských a asijských operací a amerických aktivit. Společnost dosud zvažuje možnosti pro latinskoamerickou část. Příští týden by měla ING splatit další 2 mld. EUR ze státní pomoci. Zbylé 3 mld. EUR by měly být splaceny do května 2012. Bankovní divize hospodařila se ziskem 1,7 mld. EUR před zdaněním, což je o 32 % víc než před rokem, zejména díky nižší tvorbě rezerv. Akcie přidávají 1,5 %.

A do třetice, britská Lloyds Banking Group zaznamenala v 1Q11 čistou ztrátu ve výši 2,4 mld. GBP. Stěžejním důvodem jsou rezervy o objemu 3,2 mld. GBP, které banka vyčlenila na vypořádání případných závazků plynoucích z pochybného prodeje úvěrového pojištění. Lloyds tak učinila jako první z britských bank. K těmto rezervám se navíc připojily rostoucí náklady financování, které dolehly na marže. Odpisy na úrovni 2,6 mld. GBP dokonce předčily odhady samotné banky. Akcie se propadají o 8 %.

Švýcarská zajišťovna Swiss Re reportovala ztrátu již druhým čtvrtletím v řadě. Ta tentokrát dosáhla výše 665 mil. USD, což však bylo méně, než čekal trh. Do ztráty stáhly Swiss Re přírodní katastrofy v Japonsku a Novém Zélandu. Společnost dále trvá na svém cíli pro růst EPS 10procentním tempem v průběhu příštích pěti let. Akcie rostou o 1,5 %.

Německý Adidas vydělal v 1Q11 209 mil. EUR oproti trhem očekávaným 183 mil. EUR. Tržby vzrostly meziročně o 22 % na 3,3 mld. EUR, vévodila jim dceřiná společnost Reebok s 27procentním meziročním nárůstem. Společnost plánuje do roku 2015 zvýšit tržby o 50 %. Letošní tržby by měly z loňských 12 mld. EUR růst "vysokým jednociferným" tempem, EPS o 10-15 %. Akcie přidávají přes 7 %.

Německý dodavatel autosoučástek Continental hospodařil v 1Q11 se ziskem na úrovni 368 mil. EUR, což je o 62 % víc než před rokem. Zisk podpořily kromě rostoucí poptávky z automobilového průmyslu i daňové benefity ve výši 68 mil. EUR. Tržby stouply meziročně o 23 % na 7,3 mld. EUR. Dle CEO by se měl i zbytek roku nést v podobném duchu. Vyšší poptávka nutí společnost zvažovat 20procentní navýšení plánovaných kapitálových výdajů o objemu 1,5 mld. EUR. Vyšší ceny vstupů zase pravděpodobně povedou k zvednutí cen koncové produkce. Akcie ztrácejí 3 %.

USA:
Také USA si na dnešek přichystaly nepříjemné překvapení. Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti minulý týden stoupl na 479 tis. z 431 tis. v předchozím týdnu, zatímco se počítalo, že naopak dojde k jejich poklesu na 410 tis. Jde o nejhorší údaj o srpna loňského roku. Nicméně hodnota tohoto ukazatele může být ovlivněna silnými jednorázovými faktory: jarními prázdninami v New Yorku a výpadkem některých firem po komplikacích, které způsobila březnová katastrofa v Japonsku. Na posouzení vývoje amerického trhu práce bude potřeba počkat na údaje v dalších týdnech.

Zisk automobilky GM se v 1Q11 více než ztrojnásobil na 3,4 mld. USD. Bez některých položek dosáhl výše 95 c na akcii oproti trhem očekávaným 91 c. Výsledky táhla především poptávka na domácím trhu, která se podepsala na 15procentním meziročním růstu tržeb. Růst provozního zisku je vlivem mnoha akčních nabídek a slev ve srovnání s tržbami zklamáním. Akcie odepisují 3 %.

Komentář na měny:

Úrokové sazby ECB zůstaly beze změny. Po komentáři prezidenta Tricheta následujícím dnešní rozhodnutí to ale vypadá, že neporostou ani v červnu, což je pro trh překvapení. Klíčová formulace o silné ostražitosti totiž z prohlášení byla vypuštěna. ECB dnes posunula náš názor tak, že cyklus utahování měnové politiky byl sice zahájen, ale přestávka před dalším zvýšením sazeb se prodlužuje. Důvodem mohou být rizika v podobě zadlužené periferie, jejíž pozice na dluhopisovém trhu se zhoršuje. Svou roli mohlo sehrát i výrazné posílení eura od začátku roku.

Signál, že se zvýšení sazeb odkládá, srazil euro proti dolaru až pod 1,4600. Odpoledne byla rovněž zveřejněna data ze zámoří o počtu žadatelů o dávky v nezaměstnanosti. Čísla byla nepříjemně vysoká a naznačují, že se situace na americkém trhu práce opět začala zhoršovat. O to větší obavy budou panovat před zítřejšími oficiálními daty o počtu pracovních míst a nezaměstnanosti. Dnešní report ale nedokázal přebít efekt ECB a pohyb kurzu nezabrzdil.

Prudký pokles eurodolaru se na kurzech středoevropských měn projevil zatím minimálně. Region mírně oslabuje spolu s akcemi, které se také potupně ponořily do červeného. Na korunu nemělo velký vliv ani jednání ČNB. To nepřineslo překvapivé informace, může být ale považováno za mírně pozitivní pro měnu díky předpokladu rychlejšího růstu sazeb a zlepšení prognózy pro kurz. Opačným směrem ale dnes působí vývoj ve světě.

Očekávaná data následujícího dne:

CET

Událost

konsensus

předchozí

9:00

ČR - Maloobchodní tržby

15,4 % y/y

20,1 % y/y

12:00

DE - Průmyslová výroba

10,3 % y/y

14,8 % y/y

14:30

USA - Změna zaměstnanosti

185 k

216 k


Očekávané firemní události:

7:00

Alcatel-Lucent

Výsledky za 1Q11

Oček. EPS -0,30 EUR

7:00

BASF

1Q11

1,683 EUR

8:00

Int. Consolidated Airlines

1Q11

-0,080 EUR

Rheinmettal

1Q11

0,993 EUR

 

Deutsche Telekom

1Q11

0,173 EUR


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů