Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus doporučil vládě tvrdší postup proti stávce, třeba i jít do protiútoku

Klaus doporučil vládě tvrdší postup proti stávce, třeba i jít do protiútoku

13.06.2011 13:03, aktualizováno: 13.6. 15:17
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vláda by podle prezidenta Václava Klause měla proti chystané stávce postupovat daleko rezolutněji a třeba i jít do protiútoku. Může například ve spolupráci s magistrátem najmout soukromé autobusy a vozit lidi. Stávka, kterou na tento týden ohlásili odboráři, je podle něj politická, nikoliv zaměstnanecká stávka za zvýšení mezd nebo za lepší pracovní podmínky a prezident s ní zásadně nesouhlasí. Klaus to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci v Plzni. Podle opozice a odborů tím situaci jen víc vyhrocuje.

"... to je politická stávka, to je zneužívání institutu stávky k normálnímu politickému boji. Je to strašná chyba, divím se odborářským bossům, že tímto způsobem si chtějí pozvednout svoje ego. Není to fér, brát si občany naší země za své rukojmí," konstatoval Klaus.

Zdůraznil, že vládě nechce radit. Měla by ale podle něj postupovat důrazně, zřetelně a neustupovat. Právníci by měli hledat legislativní cesty, jak stávce zabránit. "Byl bych velmi rád, kdyby se odhodlali číst ústavu a zákony způsobem, který by umožnil zasáhnout proti tomuto typu stávky," řekl.

"Mrzí mě, že prezident Klaus ještě více stupňuje situaci kolem stávky," reagoval na prezidentova slova v České televizi šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Proti Klausovu vyjádření se ohradili i další představitelé odborů. "Pan prezident si asi plete funkci prezidenta s funkcí předsedy vlády," řekl ČTK předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Podle předsedy OS Kovo Josefa Středuly by měl prezident sbližovat občany s vládou, nikoliv je rozdělovat. "Výhrůžky propouštěním, o kterých mluvil prezident republiky, jsou za hranou ústavního pořádku," řekl Středula. Podle něj je právem občanů stávkovat.

Podle Klause by vláda, třeba ve spolupráci s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou, mohla zahájit i protiútok, kdyby legislativní kroky nestačily. "To znamená najmout si soukromé dopravce a vozit lidi, aby se ukázalo, že ti, kteří vozí ty lidi normálně, nemají navždy a navěky monopol," doplnil.

Jeho prohlášení se nelíbí šéfovi opoziční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. "Výroky prezidenta Klause jen přilévají olej do ohně a stupňují sociální napětí. To není rozumná ani státnická cesta. Je nutno jednat, hledat spravedlivější podobu reforem," uvedl v prohlášení Sobotka. Řekl také, že prezident doporučuje vládě Petra Nečase mnohem radikálnější postupy, než realizoval vůči odborům on sám v době, kdy byl premiérem.

Bývalý šéf sociální demokracie Jiří Paroubek je ve svém prohlášení ostřejší a Klausovy výroky o tom, že by vláda měla najmout autobusy, označil za skandální. "Pokud to takto s prohlášeními pana prezidenta půjde dál, tak do čtvrtka bude úkolovat ministra obrany, aby nasadil proti stávkujícím vojsko, v nejhorším případě o tom rozhodne jako vrchní velitel ozbrojených sil sám," poznamenal Paroubek. Vyzval zároveň prezidenta, aby se zdržel dalšího vyhrocování konfliktu a začal se plně věnovat úkolům příslušným hlavě státu, tedy hledání dohody.

Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která zastřešuje 13 svazů v dopravě, vyhlásila na čtvrtek stávku v dopravě. Chtějí tak protestovat proti vládním reformám. Původně odboráři stanovili termín stávky na pondělí. Soud ale na návrh vlády označil stávku za nezákonnou a proti dobrým mravům, protože ji odbory neoznámily aspoň tři pracovní dny předem. Předáci tedy akci přesunuli na čtvrtek, přitom ji prodloužili. Začít by měla o půlnoci ze středy na čtvrtek a skončit po 24 hodinách.


Váš názor
  • Narozky
    13.06.2011 22:09

    Už to prasklo.http://www.novinky.cz/domaci/236123-klaus-je-proti-stavce-protoze-mu-prekazi-narozeniny-rika-dienstbier.html
    Velkamedvědice
  • Knedlík
    13.06.2011 17:56

    Asi tak.Někdy si říkám,že kradou jako straky,protože sídli ve Strakově akademii./A mimochodem, Hanspaulka je v klidu o))/
    Velkamedvědice
    • Re: Knedlík
      13.06.2011 17:59

      Hanspaulka je bezpochyby v klidu. Bydlim ve Veleslavine, tak to tam mam na dohled.
      bramborový knedlík
  • dane
    13.06.2011 17:49

    Kazdy spekulant by mel byt stastny , ze tu mame tuto vladu a ne Bohousovu. Ono je totiz velky rozdil jestli s vydelanyho 1M zaplatis na danich 300T nebo 150T jako ted. Protoze jsem dlouholety platce dani, tak muzu potvrdit, ze dane nastaveny za Topola jsou zdaleka nejnizsi jaky kdy byly. A to, ze kradou jako straky je smutny, ale Bohous Vam to nevyresi.
    bramborový knedlík
    • Re: dane
      13.06.2011 18:02

      Já se rozhodl už neplatit nic.Když to utratíš v krámě zdaní to obchodník.Tak co.A na důchod daně vliv nemají.I když jdou do jednoho pytle.Raději si odložit na důchod na staré kotníky.Čím kdo víc zaplatí daní tolikrát je více v---.Placení daní necháme naivním naivkům.Kašlat na to.Na daně 3 krát.
      ?
      •  
        13.06.2011 18:15

        Pokud neplatis dane tak bud nemas co danit, nebo vsechno drzis dele jak 6 mesicu /v soucasne dobe mimoradne rizikove/ a nebo se nebojis a nepriznavas to. Ja teda na to nepriznat zisky nemam.
        bramborový knedlík
  • Stávku plně podporuju
    13.06.2011 16:00

    to se nedá nic dělat, to si musíme zvykat, že stávky k západní demokracii patří. Ekonomické ztráty z ní jsou zanedbatelně ve srovnání se ztrátami, co už tady v našem mafiánském Kocourkově bylo rozkradeno.
    baryk
    • Baryk
      13.06.2011 16:32

      Ale jistě.Kdo chce,ať si stávkuje.Nebo si veme dovolenou a nechodí do práce třeba týden.Ale proč mi chcete blokovat silnice??Já jsem to nezavinil,tak proč na můj účet??Bojovat o něco na vlastní úkor je chválihodné.Ale brát jako rukojmí druhou polovinu republiky a vyhrožovat živelnými blokádami?Z cizího krev neteče....A když chci něco kritizovat,měl bych mít vlastní alternativu založenou trochu racionálnějí než vykořisťováním podnikatelů,jejichž daně je živí.Živnostníci ve vládě nesedí.
      Velkamedvědice
    • Re: Stávku plně podporuju
      13.06.2011 16:06

      chtělo by to nějakou provokaci jak 89 a pak by studenti zacinkali klíči a svrhla by se naše jako vláda.Protože v této zemi je už řadu let bezvládí a je tu jen game of thrones.Je tu někdo kdo podporuje tuto vládu nebo se nestydí mít nad sebou tuto vládu?jako i řadu minulých?Pročpak studenti už mlčí a nemají tak skvělé svědomí?
      ?
      •  
        13.06.2011 17:39

        To se hrube mylis, ze je tady bezvladi. Akorat , ze vladnou ti co je nikdo nevolil. U nas v Praze napr Janousek a ver , ze bez nej a provize pro nej v Praze neprojde nic.
        bramborový knedlík
      •  
        13.06.2011 17:13

        tohle jsem měl přesně na mysli
        bledátvář
        • Bledá tvář
          13.06.2011 17:21

          Pak by nás zase chvíli okrádala levicová vláda,to je tak jediná změna.Národ je politicky celých dvacet let rozdělen na dvě poloviny,jde jen o to,kdo krade aktuálně.Ale co já,jako šofér s tím mám společného??Koupím kamion,který tak tak splácím.Platím největší daně za pohonné hmoty v evropě.Neberu dávky.Platím daně.Musím dodržovat bezpečnostní přestávky.V pátek mám být na druhé straně Evropy a ty mně živelně zablokuješ kdekoliv po cestě a 24 hodin budeš prudit.Pošleš mým dětem ušlý zisk,nebo počítáš s tím,že já zaplatím Tvoji trachtaci,zatím co Tobě odbory vše zaplatí a ještě dostaneš na výlet diety??
          Velkamedvědice
          • Re: Bledá tvář
            13.06.2011 17:36

            Ano stávka bude mít tento dopad, to také neschvaluju. Otázkou je, jaký dopad bude mít na nás na všechny to dlouholeté okrádání. Já jsem taky podnikatel, platím daně ale zároveň prostě musím mít nějaké sociální cítění. A nejsem zastánce ani jedné z politických stran, protože ruka ruku myje. Kdyby existovala nějaká skutečná opozice, tak už se dávno problémy řešily, všude je to akorát plné keců.
            bledátvář
  •  
    13.06.2011 13:58

    Tak do.. proč se teda stávkuje? Jestli je to kvůli důchodové reformě a následném ožebračování lidí, tak je to snad v pořádku a měli bychom se přidat všichni co máme ještě trochu zdravý rozum. Místo toho, aby politici přestali rozhazovat, zamezili odlivu peněz do daňových rájů, korupci a uplácení, tak to zase chtějí zaplatit po lidech. Však ono se brzy něco stane a nebudou to jenom odbory ....
    bledátvář
    •  
      13.06.2011 14:39

      Já mám zdravý rozum proto stávku nepodporuji. Nikdo lidi neožebračuje.
      tk69
    •  
      13.06.2011 14:30

      Doufám že slovo hovado není vulganí výraz.Pro příště prosím podepsat pravým jménem.Místo přezdívky bledá tvář by se více hodilo například RUDÝ HOVADO. děkuji. Roman Mixa
      rmixa
      •  
        13.06.2011 14:44

        A proč ne třeba MODRÉ HOVADO MAXI ?
        John+
        •  
          13.06.2011 17:24

          pardon omlouvám se, rychlá akce rychlá reakce :-)
          bledátvář
        • 13.06.2011 17:11

          nic nechápeš, tak choď do p***
          bledátvář
        • To je zase úroveň argumentace.
          13.06.2011 15:27

          Dejte si zámečky chlapci, ať vidíme jestli vůbec za něco stojíte. Jen na okraj - starý pán již začíná být odtržený od reality - rada se soukromými dopravci má asi tak stejnou hodnotu jako blahé paměti, Vaškova rada s králíkárnama.
          /eye/
          • Re: To je zase úroveň argumentace.
            13.06.2011 15:42

            Nejsmutnější je,že blbečci s odborů,kteří neumějí nebo nechtějí pracovat,způsobí ekonomické ztráty a živelnými blokádámi zkomplikují bezohledně život i té polovině národa,která o ně evidentně nestojí.Nahnal bych je na pár dnů k lopatě,aby tušili,co je to práce a přestali mystifikovat 90% podporou,viz. TV debata.Kdo četl jejich odborářské slátaniny,které nazývají reformou,je trochu v obraze.
            Velkamedvědice
            •  
              13.06.2011 17:08

              Přesně tak. Stádo podobně tupejch lidí mě dokáže vždycky na****!! Na druhou stranu se ptám, kde nastala chyba? Největší chybu bych neviděl v tom, že vedle sebe máme neohleduplný tupce, ale v tom, že tahle vládá vůbec něčeho takovýho dopustila. Jestli jsem volil liberální stranu a tato vláda je liberálně orientovaná, tak odbory sakra měla už dávno zrušit! Je to svinstvo. Plně souhlasim s Václavem, když řekl, že ti co půjdou do stávky mají podniky hned druhej den propustit. Když jsou nespokojení, ať táhnou klidně na Ukrajinu a my si tady naoplátku od nich vezmeme poctivý Ukrajince, který se práce nebojí.
              Nyk Lísn
              •  
                13.06.2011 19:01

                oni si to hoši nějak pletou. odbory - pokud vůbec mají být, o čemž nejsem zcela přesvědčen- mají být mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, do opatření vlády je jim velké kulové, prostě k tomu nemají mandát. já jsem žádného odboráře nevolil a rozhodně si nepřeji, aby jakýmkoliv způsobem tzv. hájili moje zájmy - jak vykřikují. je nabíledni, že hájí zájmy socanů, kterým se to samozřejmě náramně hodí a využívají k tomu prostých lidí, kterým se zase líbí být na chvíli státotvornými a ukázat všem svoji sílu. tudíž bych prezidenta tak neodsuzoval - tato stávka je organizovaný politický boj, vedený značně nečestně.
                keris
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data