Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jelínek (NWR) pro HN: Můžeme zopakovat nabídku na převzetí Bogdanky, uhlí máme ale dost

Jelínek (NWR) pro HN: Můžeme zopakovat nabídku na převzetí Bogdanky, uhlí máme ale dost

16.06.2011 9:58, aktualizováno: 16.6. 10:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Po loňském neúspěšném pokusu o převzetí polského dolu Bogdanka není vyloučeno, že se těžební společnost New World Resources (NWR) pokusí v budoucnu o převzetí znovu. Uvedl v dnešním rozhovoru pro Hospodářské noviny finanční ředitel NWR Marek Jelínek a dodal, že z pohledu zásob uhlí žádná akvizice není nutná. Zároveň však naznačil, že se NWR bude dívat i na JSW po jejím uvedení na polský trh.

„Žádná akvizice není nutná. Máme zásoby 400 milionů tun uhlí a ročně vytěžíme 11 milionů tun. Akvizice budeme dělat pouze tehdy, pokud si budeme myslet, že zvyšuje hodnotu NWR,“ uvedl v rozhovoru Jelínek. Za potenciální akviziční cíle opět označil Polsko a Ukrajinu.

„Je třeba si uvědomit, že v Polsku je zatím jen jedna těžební společnost, která není vlastněna státem, a to je Bogdanka,“ vysvětlil dřívější snahy o převzetí tohoto dolu, které prý nevyšly kvůli požadované ceně. „Byl skutečně velký rozdíl mezi jejich očekáváními a naší ochotou platit.“

Marek Jelínek na jiném místě rozhovoru potvrdil, že v případě, že by bývalo k převzetí Bogdanky loni došlo, byla by dnes pravděpodobně NWR součástí indexu FTSE 100. Dnes však o posunu z FTSE 250 do FTSE 100 říká: „Nejsem si jistý, jestli by to byla taková výhra být zařazen někde mezi posledních pět společností indexu FTSE 100.“ Každý výkyv by totiž pro NWR mohl následně znamenat vyřazení z tohoto prestižního indexu, které investoři berou značně negativně.

Řeč se stočila i na chystaný vstup druhého polského zástupce těžebního sektoru na trh. Společnost JSW, která je největším výrobcem koksovatelného uhlí ve střední Evropě, by měla rozšířit seznam titulů varšavské burzy již na začátku července. „My teď musíme počkat, jak ta privatizace dopadne, a pak se uvidí, co se v této věci dá dělat,“ řekl k případným snahám o převzetí Jelínek.

Trh s uhlím je podle finančního ředitele NWR nyní velmi napjatý a existuje určitá pravděpodobnost, že dojde k mírnému oslabení cen koksovatelného uhlí, „ovšem dokud se daří dobře Německu a dokud se ve střední Evropě vyrábí dost aut, tak je pravděpodobné, že dlouhodobá poptávka po koksovatelném uhlí bude vysoká.“ Jelínek dále uvedl, že současná jednání o cenách koksovatelného pro třetí kvartál probíhají a výsledek bude oznámen někdy v druhé polovině nebo na konci července.

NWR letos přešlo na kvartální sjednávání cen dodávek koksovatelného uhlí, ale někteří velcí těžaři ve světě už se svými odběrateli smlouvají dokonce na měsíční bázi. „Já si osobně myslím, že měsíční ceny jsou pouze mezikrokem k tomu, že nakonec bude existovat index koksovatelného uhlí. Jak se dostaneme do čtvrtletního cenování k indexovanému trhu nedokážu říct, a zda tam bude nějaké období, kdy budeme cenovat měsíčně, také nevím," řekl Jelínek pro HN.

(Zdroj: HN, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data