Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Při správě státního majetku zástupci státu selhávali, tvrdí BIS ve výroční zprávě

Při správě státního majetku zástupci státu selhávali, tvrdí BIS ve výroční zprávě

07.09.2011 11:29
Autor: mediafax

Při správě státního majetku loni selhali někteří zástupci státu, kteří se účastnili vyvádění majetku ze státních institucí. Ve středu zveřejněné výroční zprávě za rok 2010 na to upozornila Bezpečnostní informační služba s tím, že pokračovalo také nestandardní a netransparentní jednání při tendrech.

Rizika spojená se správou státního majetku se vloni týkala podobných oblastí a vycházela ze stejných jevů jako v předchozím období.

"Selhali někteří zástupci státu, kteří se tak účastnili vyvádění majetku ze státních institucí. BIS identifikovala nestandardní a netransparentní jednání jak soutěžitelů, tak zadavatelů ve výběrových řízeních ke státním zakázkám," uvádí výroční zpráva s tím, že mezi časté jevy patřily provázanost veřejného zadavatele a uchazeče o zakázku, snaha o přidělení veřejné zakázky bez výběrového řízení, úprava zadávacích podmínek ve prospěch předem vybraného zájemce, nadhodnocování zakázky, ovlivňování členů hodnotící komise a zadávání zakázek na nepotřebné služby.

"Ekonomické zájmy státu při různých typech výběrových řízení ohrožovaly také vzájemné dohody uchazečů o ceně a vítězi zakázky. V některých případech tím uzavřená skupina společností omezila konkurenční prostředí a snížila tak možnosti státu dosáhnout v zakázkách optimální ceny," tvrdí BIS a jako konkrétní příklad "netransparentního a nehospodárného chování představitelů některých institucí" dává postupy některých zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty při zadávání veřejných zakázek. "Takové jednání umožnilo vybraným uchazečům rozdělit si zakázky mezi sebou anebo koordinovat výše podávaných nabídek do výběrových řízení. Konečné ceny za zakázky tak nebyly optimální pro stát, ale pro soukromé subjekty," uvedla BIS.

Dalším podnikem v hledáčku lobbistů a podnikatelů loni byly Lesy ČR. "Snažili se získat podíl na jejich veřejných zakázkách. BIS zachytila pokusy o manipulaci se zadávací dokumentací, nestandardní zadávání zakázek nebo rozšiřování již uzavřených smluv o nevýhodné dodatky," stojí ve výroční zprávě s dodatkem, že vynaložené náklady zřejmě neodpovídaly skutečnému objemu odvedených prací a běžným cenám na trhu.

Jak BIS dodala, soukromým subjektům se loni také podařilo úspěšně ovlivnit legislativní proces. "Terčem lobbistického tlaku se staly předpisy z oblasti regulace hazardu a energetiky. Silné zájmové skupiny dokázaly prosazovat své cíle na všech úrovních tvorby právních norem," upozorňuje vnitřní zpravodajská služba.


Váš názor
  • autorovi článku
    07.09.2011 13:59

    Vážený pane, BIS sice vydala jakš takš nějakou informaci, ovšem bez konkrétních jmen. Psali pouze, že "někteří" selhali... Nevím kdo to byl, ale tuším. Přesto by bylo dobré reagovat na tento informační deficit tak, aby byla celá taškařice minimálně uvedena na správnou míru. Když už neznáme jména, tak napiště, že selhali jen ti státní úředníci, kteří vyvádění majetku naplánovali špatně a proto byli také monitorováni. Ti, kterým se miliardové kráděže povedly, se nemohli do hledáčku BIS dostat ani omylem, pokud sami zaměstnanci BIS mají čisté svědomí. Je známo, že v řadách této nechvalně proslulé instituce se to miliardáři jen hemží.
    Jesse
  •  
    07.09.2011 13:43

    To ví skoro každý občan naší země. Na toto obecné konstatování nepotřebujejeme BIS. Z vlády tomu velí p. Kalousek, který kdzž se prodávali akci ČEZ a cena byla kolem 1 200 Kč, tak neprodával a začal prodávat až když cena akcií yačala klesat. Rovněž se vyznamenal když se prodávalo KARGO ČSA a dodnes nikdo neví kdo je majitelem. Hlavně, že tvrdí,že všechny prodeje musí být průhledné. Na něho to však neplatí.
    Bobo
  •  
    07.09.2011 13:40

    Všechny podrazy v konečné instanci procházejí přez ministerstvo financí. No a tam sedí největší korupčník v tomto státu a odhaluje jen ty případy , které jsou pro něj výhodné z politického hlediska. Ten člověk má na všechny politiky a lidi sprvujícími stát kompromitující informace a proto se nikdo neodváží ho kritizovat, ani koalice ani opozice. Všechna jeho rozhodnutí jsou pouze přihrávkou pro jeho finanční přátele. A dokud tento politik bude zastávat klíčovou roli ve správě státu, tak korupce nikdy nevymizí
    juniper
  •  
    07.09.2011 13:21

    Nesouhlasím, heselhávají jen promyšleně a vědomně kradou..
    Homo
  • Beze jmen
    07.09.2011 12:37

    "Někteří zástupci státu" není moc adresné a taková zpráva je dost k prdu, to si asi přečetli noviny a pak napsali zprávu ?
    Marek Párek
    • cetv
      07.09.2011 12:51

      sarbu prý nakupuje,můžete to někdo potvrdit
      jirkag
  • Beze jmen
    07.09.2011 12:36

    "Někteří zástupci státu" není moc adresné a taková zpráva je dost k prdu, to si asi přečetli noviny a pak napsali zprávu ?
    Marek Párek
  • ?
    07.09.2011 12:12

    Domníváte se někdo, že existuje výška platu při které bude politik neúplatný? To je přeci hlavní argument pro jejich výšku a neustálé zvyšování (myslím platů).
    pulec
    • Re: ?
      07.09.2011 12:32

      Došel jsem k přesvědčení, že politik (až na pár výjimek) je cosi jako charakterová vada. Odpověď je tedy ne - s jídlem roste chuť.
      tlustý hrabě
    • Re: ?
      07.09.2011 12:16

      Neúplatnost neexistuje, vyšší platy ale zvyšují velikost "zajímavého" úplatku, tím klesá korupce u menších zakázek.
      db
      •  
        07.09.2011 12:22

        nejvíce tu chybi ostrašující tresty tak jak je větší trest za útok na veřejného činitele tak by měli být také větší tresty pro veřejné činitele jak něco zprasí a bylo by
        Deny:-)
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university