Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud v Hongkongu rozhodl o likvidaci ECM. O řešení úpadku v ČR budou zítra rozhodovat věřitelé

Soud v Hongkongu rozhodl o likvidaci ECM. O řešení úpadku v ČR budou zítra rozhodovat věřitelé

21.11.2011 13:16
Autor: Redakce, Patria.cz

O dalším osudu zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) bude zítra rozhodovat věřitelská schůze před Městským soudem v Praze. Insolvenční správce navrhuje opět vyhlášení konkurzu, vedení ECM chce prosadit reorganizaci.

Firma byla v konkurzu od července, Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí o konkurzu v říjnu kvůli procesním chybám zrušil. Předseda představenstva a generální ředitel ECM Milan Janků prosazoval reorganizaci firmy už původně, v červenci ale neuspěl. Nyní věřitelům předkládá návrh nové "cestovní mapy", která má pomoci developera prostřednictvím reorganizace zachránit. Tento návrh počítá s vytvořením nové manažerské struktury ECM. Současní výkonní představitelé představenstva Janků a Antonín Jakubše by se přesunuli do nově vytvořené dozorčí rady firmy, předsedou představenstva ECM by se stal najatý realitní manažer. Tím by podle dnes zveřejněného materiálu mohl být buď Anton Hopfgartner ze společnosti Property Solutions, nebo šéf developerské skupiny Crestyl Omar Koleilat.

Zatímco celkový výnos nezajištěných věřitelů z reorganizace by podle vedení ECM činil z prodeje projektů a majetku 54,5 milionu eur, tedy asi 1,4 miliardy korun, v případě konkurzu by to prý bylo 39,3 milionu eur (kolem jedné miliardy korun).

Insolvenční správce ECM Ivo Hala ovšem nadále trvá na tom, že nejlepším řešením pro zadluženou firmu je konkurz. "Konkurzní řešení se zdá být výhodnější, neboť nabízí vyšší uspokojení věřitelů v kratším časovém horizontu," cituje insolvenční správce v dnes zveřejněném materiálu výrok poradenské společnosti PwC.

Pokud schůze věřitelů v úterý znovu pošle ECM do konkurzu, je Janků připravený k novému soudnímu odvolání. "Další kolo soudních sporů by mělo negativní dopad na proces prodejů projektů a majetku ECM, s očekávaným tříměsíčním zdržením až do dalšího rozhodnutí odvolacího soudu. Jakékoli zdržení prodejů projektů a majetku v situaci nejistoty na trzích eurozóny a v ČR a v situaci pokračující finanční krize není v zájmu věřitelů," uvedli manažeři ECM v podkladech pro věřitele.

Reorganizaci realitní firmy prosazuje také společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku, a to přibližně 3,1 miliardy korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal. Konkurz prosadili v červenci věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze skupiny PPF.
 

Listopad také přinesl rozhodnutí o soudní likvidaci ECM Real Investments A.G. v Hongkongu. Návrh na soudní likvidaci společnosti byl podán v srpnu v Hongkongu společností Astin Capital Management, jako zvoleným zástupcem držitelů eurových dluhopisů emitovaných ECB REI. Astin zdůvodnil podání návrhu na soudní likvidaci v Hongkongu skutečností, že více než 50 % hodnoty všech aktiv dceřiné společnosti ECM REI je situováno v Hongkongu. „Dle dostupné právní analýzy není rozhodnutí o likvidaci v Hongkongu překážkou pro realizaci reorganizace ECM REI v České republice,“ uvedla ke zprávě firma.

„ECM REI ovládá v Hongkongu 36,7% podíl ve společnosti China East Investments Limited (“CEI”), která nepřímo vlastní nákupní centrum “ECMall” v Pekingu v Číně. Společnost Nordevo Investments Limited, jako JV partner v CEI, zahájil soudní řízení proti ECM REI, jehož cílem má být nucený prodej podílu ECM v CEI tomuto JV partnerovi. Rozhodnutím o soudní likvidaci je řízení iniciované společností Nordevo automaticky pozastaveno. Předpokládáme, že podíl ECM v CEI bude zpeněžen Hongkongským insolvenčním správcem za nejvyšší dosažitelnou cenu,“ uvedla ECM v tiskové zprávě.

Hongkongský insolvenční správce by se měl zaměřovat primárně na zpeněžení aktiv situovaných v Hongkongu. Ostatní aktiva ECM REI by měla být spravována buď představenstvem ECM REI (v případě, že jako způsob řešení úpadku bude zvolena v insolvenčním řízení v České republice reorganizace) nebo insolvenčním správcem v České republice (v případě, že jako způsob řešení úpadku bude zvolen v insolvenčním řízení v České republice konkurs).

(Zdroj: ECM, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m