Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus podepsal daňovou reformu, která ruší superhrubou mzdu a zdanění dividend, ale zavádí 3letý daňový test u akcií (+přehled změn)

Klaus podepsal daňovou reformu, která ruší superhrubou mzdu a zdanění dividend, ale zavádí 3letý daňový test u akcií (+přehled změn)

27.12.2011 12:04, aktualizováno: 27.12. 17:17
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal daňovou reformu, tedy soubor sedmi desítek novel souvisejících se vznikem jednoho inkasního místa. Předpisy mimo jiné ruší koncept superhrubé mzdy, součástí norem je i novela zákona o loteriích. ČTK o tom dnes informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Reforma nahrazuje koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent novou 19procentní sazbou daně, která by měla být počítána z hrubé mzdy. Výhodnější to bude podle propočtů pro lidi s hrubým měsíčním příjmem do 40.000 korun. Lépe placení zaměstnanci budou naopak na reformě tratit. Rozdíl má nicméně představovat řádově desítky až stovky koruny. Více si polepší rodiče díky zvýšení slev na děti než bezdětní, neboť již přijatá novela o zvýšení spodní sazby DPH počítá se zvýšením slevy na dani na vyživované dítě o 1800 korun ročně.

Reforma počítá také s tím, že odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Odvody zaměstnavatelů se v tomto směru sníží o 1,5 procentního bodu. Daňová novela přináší sjednocení sazeb odvodů pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění na 6,5 procenta u živnostníků i zaměstnanců, kterým se tak odvody na zdravotní pojištění zvýší o dvě procenta. Živnostníkům se dvojnásobně zvýší vyměřovací základ na 100 procent daňového základu. Od daně z příjmů mají být naopak osvobozeny dividendy.

Daňové změny se týkají také odvodů z hazardu, které si rozdělí stát a obce, jimž zůstane poplatek z hracích automatů. Obce mají dostávat čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky a sázkové hry v kasinu. Zbytek by měl být příjmem státu, přičemž směřovat by měl hlavně na sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených. Zákonem to ale určeno není.

Loterijní firmy budou muset od příštího roku odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Celkem by to mělo být podle odhadů ministerstva financí přes osm miliard korun ročně.

Schválené normy nemění daňové zvýhodnění zaměstnaneckých stravenek, které vláda původně chtěla zrušit. V nových pravidlech ale zároveň zůstal nový zaměstnanecký bonus 250 korun měsíčně, tedy 3000 korun ročně. Vláda tím chtěla alespoň zčásti nahradit rušení zaměstnaneckých benefitů.

Vládní daňová reforma by podle schváleného znění měla nabýt účinnosti v povolebním roce 2015; ministr financí Miroslav Kalousek ale již v rámci jejího schvalování uvedl, že na jaře bude přijata novela, která změny vrátí na počátek roku 2014.


Přehled hlavních změn v rámci daňové reformy, kterou podepsal prezident

- zrušení konceptu superhrubé mzdy s daňovou sazbou ve výši 15 procent příjmu a zavedení 19procentní sazby daně z příjmu pro fyzické osoby, která bude vypočítávána z hrubé mzdy; u příjmů zahrnutých do samostatného základu daně sazba zůstane na 15 procentech,
 
- sjednocení sazeb odvodů pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění na 6,5 procenta u živnostníků i zaměstnanců, kterým se tak odvody na zdravotní pojištění zvýší o dvě procenta; živnostníkům se dvojnásobně zvýší vyměřovací základ na 100 procent daňového základu,
 
- odvody zaměstnavatele za zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění budou nahrazeny daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta, což bude znamenat pro zaměstnavatele snížení o 1,5 procentního bodu v porovnání se současným stavem,
 
- snížení stropu pro sociální pojištění na čtyřnásobek průměrné mzdy, pro zdravotní pojištění zůstane na šestinásobku,
 
- začlenění příspěvku na státní politiku zaměstnanosti pod pojistné na sociální zabezpečení,
 
- zachování daňového osvobození hodnoty zaměstnaneckých stravenek,
 
- zavedení daňového zvýhodnění 3000 korun ročně pro zaměstnance formou zaměstnanecké slevy a bonusu,
 
- u daňového osvobození příspěvku na rekreaci se limit 20.000 korun snižuje na polovinu,
 
- osvobozen od daně bude příjem z vedlejší činnosti, pokud nepřesáhne 30.000 korun ročně; nyní je limit 20.000 korun,
 
- předmětem daně nebudou příjmy z prodeje cenných papírů, pokud nepřesáhnou 100.000 korun ročně,
 
- snížení daňové podpory hypoték a úvěrů ze stavebního spoření tím, že od základu daně bude možné za zaplacené úroky odečíst nejvýše 80.000 korun místo dosavadních 300.0000 korun ročně,
 
- osvobozen od daně bude příjem z prodeje cenných papírů, pokud od jejich nákupu uplynuly více než tři roky; nyní tato lhůta činí šest měsíců. Povinnost zaplatit daň z kapitálového zisku nebudou mít investoři, kteří budou cenné papíry vlastnit déle než tři roky; nyní je tento takzvaný časový test stanoven na půl roku, ale spekulovalo se o prodloužení na 5 let,

 
- od daně z příjmů budou osvobozeny dividendy a jiné podíly na zisku,

- předmětem daně z příjmů fyzických osob budou nově výměny pozemků při pozemkových úpravách,
 
- zruší se daňové osvobození příjmů České konsolidační agentury, zavádí se osvobození příjmu Vinařského fondu a příjmů z podpory tohoto fondu,
 
- zavedení jednotné sazby dědické daně ve výši 9,5 procenta při zvýšení limitu pro osvobození od daně z 20.000 na 50.000 korun pro ty, kdo od této daně nejsou osvobozeni,
 
- zavedení jednotné sazby darovací daně ve výši 19 procent při zvýšení limitu pro osvobození od daně z 20.000 na 50.000 korun pro ty, kdo od této daně nejsou osvobozeni,
 
- loterijní firmy budou odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Obce budou dostávat čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky a sázkové hry v kasinu. Zbytek bude příjmem státu.

Opraveny nepřesnosti ČTK


Váš názor
  • A jsou to daňoví Mičurinci
    28.12.2011 9:38

    a vy jste mi to nechtěli věřit... Mimochodem, to zastropování odvodů na soc+zdr jen potvrdí už současnou praxi - vyvádění peněz z firem majiteli a ještě jim to vylepší. Ti nejbohatší se prostě rozhodli, že solidární nebudou - když už do té kampaně tolik vrazili...
    sgt.Mike
  • Daň z prodeje cenných papírů
    27.12.2011 21:03

    Když prodám akcie se ziskem do 100000 korun ročně, tak daň neplatím. Je to správně? To by bylo super, tam se většina malých akcionářů vejde.
    LB
    • Re: Daň z prodeje cenných papírů
      28.12.2011 0:20

      Prdlajs, když prodáš akcie nad 100K se ziskem 1K, tak daníš
      VeleOp
  •  
    27.12.2011 16:09

    To kdyz umru tak moje manzelka a deti budou muset zaplati dedickou dan 9.5%. To abych zacal setrit na dedickou dan, aby ji moje deti mohli zaplatit. Nemluve o darovaci dani. Je to zlodejna.
    migol
  •  
    27.12.2011 16:08

    To kdyz umru tak moje manzelka a deti budou muset zaplati dedickou dan 9.5%. To abych zacal setrit na dedickou dan, aby ji moje deti mohli zaplatit. Nemluve o darovaci dani. Je to zlodejna.
    migol
    •  
      27.12.2011 21:12

      Samozřejmě ne, bližší příbuzní jsou od dědické daně osvobozeni (to se týká nyní a myslím bude i nadále i neteří a synovců atp.)
      karel304
  •  
    27.12.2011 15:24

    na tuhle pakarnu uz jsem rezignoval...ZL odevzdan..staci jeden v rodine..ulehcit administrativu podnikatelum...podporit je hlavne ve stredni tride....uz jim na ty kecy s..u..zvysoka... dojedou na tuhle politiku...rikam ja... naopak..ted si pro nejakou socku jen tak z hecu zajdu...
    OPTIMISTA
  • No jo,
    27.12.2011 14:28

    ale jak to bude s akciemi koupenými před platností zákona? Budou mít 6M nebo 3R test?
    baryk
  •  
    27.12.2011 13:54

    jdem sametove se zbrani vysvetlit vlade kde udelali soudruzi z NDR chybu?
    OPTIMISTA
  • Proč to podepisuje
    27.12.2011 13:30

    Přece se ještě nedávno chvástal v televizi národu, že jeho transformace byla veleúspěšná :-)) Proč tedy souhlasí s reformou?:-)) Neutrpěla náhodou jeho ješitnost a v koutku tiše posedávajíc na Hradě nesměle uznává, že to podělal?:-)))
    Jesse
  • no
    27.12.2011 13:28

    to zvýšení soc.a zdrav. pojištění pro živnostníky je pecka, pro mnohé to bude likvidační
    sid_cz
    • Re: no
      28.12.2011 0:23

      ZP se snižuje z 13.5% na 6.5, sociální z 29.2 na 6.5, základ se zvyšuje na dvojnásobek, podle mě živnostníci dost ušetří na SP a trošku i na ZP.
      VeleOp
  • Platnost od 2014?
    27.12.2011 13:09

    To se ještě milionkrát změní... Autor také správně připomíná konec volebního období - i kdyby reforma opravdu začala platit, bude to jen na chvíli... Mimochodem fakt špatná reforma. Nic nepřinese, jen další chaos.
    Berounskej
  • Chyba???
    27.12.2011 12:58

    pisete "povinnost zaplatit daň z dividend nebudou mít investoři, kteří budou cenné papíry vlastnit déle než tři roky; nyní je tento takzvaný časový test stanoven na půl roku," Ted preci zadny casovy test na platbu dane z divident neni.
    bramborový knedlík
    • Re: Chyba???
      27.12.2011 14:45

      Je to zřejmá chyba,neboť od daně z příjmů budou dividendy osvobozeny a nesouvisí to s žádným časovým testem. I v současnosti není stanoven žádný časový test na platbu daně z dividend.
      Bill
    • Re: Chyba???
      27.12.2011 13:35

      Je to kravina. Předkladatelé zákona si zjevně pletou daně s dividendami a ziskem... Není to poprvé.
      Jesse
      •  
        27.12.2011 16:35

        Také mi není známo, žeby v současné době existoval nějaký půlroční časový test, kdy není povinnost zaplatit 15-ti procentní daň z dividend, ale takové články se již objevily vícekrát. Také by mě zajímalo, jak bych dokazoval zprávci daně, že daný cenný papí vlastním více, jak tři roky a jiný třeba téhož emitenta, dobu kratší než tři roky. Při aktivním obchodování to snad ani není možné. Jednou z další věci, na kterou jsem zvědav, zda dividendy budou vypláceny bez srážkové daně nebo o navrácení této daně budu muset žádat finanční úřad. A jak to vůbec bude s vyplácením dividend u zahraničních CP?
        Henry
      • to Jesse
        27.12.2011 14:51

        Nepletou, oni tomu jenom nerozumí a to je rozdíl :-)
        oh171
    • Re: Chyba???
      27.12.2011 13:08

      Od roku 2016 bude zavedena nová daň z -plotů-předzahrádek u domu-studní-záhonků-schránek na dopisy-daň z antikoncepcí a další daně.Jako např.daň z vína,cenin,poštovních zásilek.To ještě nevíte? Koncepčně to dopadne tak,že ODS ani TOP 9 už nebude mít šanci na většinu v parlamentu a to co si teď podepsali jim stejně zruší nový parlament složený z Ksč, Soc. dem a Nár.demokratů.
      ?
      •  
        27.12.2011 13:23

        Klidku me je uplne fuk jestli ti zavedou dan z plotu z thuji. Ale jestli zrusi dan z divi, budu si chrochtat. Jedna se mi o prijmy z firmy.
        bramborový knedlík
      •  
        27.12.2011 13:22

        podle me k tomu pribudou i dane z moznosti komentovat clanky. nejvyssi dane z komentaru budou uvaleny na clanky pojednavajici o danich.
        Azb
  •  
    27.12.2011 12:36

    Zas nové účetnictví , nová školení aj. Potom se má v tomto státě vyplatit podnikat. To ministerstvo by mělo tyto vícenaklady platit. Pak by se nechovaly jako okupační armáda na dobytém území.
    Homo
    • to Homo
      27.12.2011 14:50

      Souhlasím, ty neustále změny, to je tragédie. Jestlipak už někdo na MF (a případně na jiných ministerstvech) slyšel slovo dlouhodobá koncepce či strategie? Zatím to je spíš dlouhodobé zvyšování daní, počet a objem tunelů.
      oh171
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.