Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Guvernér švýcarské centrální banky po skandálu odstupuje, CHF nejsilnější od září

Guvernér švýcarské centrální banky po skandálu odstupuje, CHF nejsilnější od září

09.01.2012 14:54, aktualizováno: 9.1. 16:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Guvernér Švýcarské národní banky (SNB) Philipp Hildebrand po delší době silného mediálního a politického tlaku na opuštění své funkce kvůli podivným devizovým obchodům dnes oznámil svou rezignaci. Švýcarská měna na zprávu zareagovala posílením na více než kvartál nevídané úrovně. Podle SNB dochází k odstoupení šéfa instituce zodpovědné za měnovou politiku země s okamžitou platností.

Hildebrand následně vystoupil s vlastním prohlášením. Na tiskové konferenci v Bernu označil poslední tři týdny, kdy byl pod neustálým tlakem, za obtížné období pro něho, jeho rodinu i švýcarskou vládu. K odstoupení se podle jeho dnešního projevu rozhodl proto, že není schopen dodat nezvratný důkaz o tom, že nevěděl o diskutovaných devizových obchodech své ženy. "Nemohu jednou a provždy dokázat, že to bylo tak, jak jsem řekl," prohlásil Hildebrand. Dále dodal, že doufá, že svým činem pomůže udržet důvěryhodnost švýcarské centrální banky.

SNB do svého čela dnes záhy po oznámení rezignace dosavadního šéfa dočasně jmenovala viceprezidenta Thomase Jordana a chybějící místo v tříčlenné bankovní radě hodlá zaplnit „co nejdříve“. Rozhodovací schopnosti švýcarské banky zůstaly podle dnešního prohlášení garantovány v plné síle a banka uvedla, že bude bránit minimální povolený kurz 1,20 CHF/EUR s maximálním odhodláním.

Švýcarský frank po rezignaci Philippa Hildebranda na post guvernéra SNB posílil podle agentury Bloomberg na nejsilnější úrovně od září 2011 - k euru se dostal až na 1,21188 CHF, k dolaru byl po půlprocentním posílení na 0,9505 CHF. Následně však většinu zisků opět umazal (viz prohlášení SNB o důsledném bránění úrovně 1,20).

"Hildebrandova pozice byla od minulého týdne neudržitelná a jeho rezignace nebude mít na kurz franku žádný trvalejší vliv," řekl agentuře Reuters Tony Nyman z firmy Informa Global Markets. 

Dnešní vývoj kurzu CHF/EUR online


Vývoj kurzu CHF/EUR od začátku roku 2010

chfeur


Hildebrand se stal součástí tříčlenné bankovní rady SNB v roce 2003 jako nejmladší člen v historii banky. V čele instituce následně stál od ledna 2010 a získal mezinárodní kredit za úspěšnou intervenční politiku, kterou zajistil zastavení silnou rally švýcarského franku, která ohrožovala ekonomiku země. V září loňského roku SNB s Hildebrandem v čele poprvé od 70. let minulého století zavedla pevný strop (respektive dno) pro švýcarskou měnu na 1,20 CHF/EUR, nad níž se švýcarská měna od té doby drží.

Vaz guvernérovi SNB zlomila zpráva, že loni uskutečnil devizové obchody, na kterých díky pozdějším krokům banky proti silnému franku zbohatl. Obchody s dolary a švýcarskými franky podle prvotních zpráv tisku prováděla Hildelbrandova manželka Kashya. Ta prý v polovině srpna nakoupila asi půl milionu dolarů za 400.000 švýcarských franků. Za tři týdny SNB oznámila kroky, jimiž zastavila prudký růst franku a vyvolala jeho výrazný pokles. O několik týdnů později byly dolary z Hildebrandova společného účtu prodány se ziskem asi 75.000 franků (1,6 milionu Kč).

Švýcarská centrální banka v reakci na zprávu minulý týden zveřejnila pro Hildebranda příznivé výsledky auditu těchto transakcí nezávislým auditorem a švýcarská vláda se šéfa banky zastala. „Pověsti" o podezřelých transakcích jejího šéfa jsou nepodložené a žádná její pravidla ohledně obchodování na základě neveřejných informací porušena nebyla, uvedl SNB.

Švýcarský týdeník Weltwoche však v čísle z minulého čtvrtka na základě získaných bankovních výpisů uvedl, že za obchody stál sám Hildebrand, nikoli jeho žena. Získal prý výpisy z Hildebrandova bankovního účtu u Bank Sarasin, z nichž údajně plyne, že transakce prováděl on sám. Je tak podezřelý ze zneužití neveřejných informací. Hildebrand téhož dne vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že si není vědom žádných kroků, které by byly v rozporu se zákonem. Švýcarská centrální banka potom v sobotu uvedla, že najme externí firmu, která zkontroluje všechny bankovní transakce jejích manažerů za roky 2009 až 2011.

Zaměstnanec banky Sarasin, který podle všeho ukradl detaily o měnové transakci, jíž se účastnila manželka šéfa švýcarské centrální banky, se údajně pokusil o sebevraždu. List SonntagsZeitung s odvoláním na nejmenované zdroje o víkendu uvedl, že bývalého technika převezli po pokusu vzít si život do nemocnice. Na začátku ledna se sám přihlásil policii, která vůči němu zahájila trestní stíhání. Devětatřicetiletý bývalý počítačový technik banky Sarasin je obviněn, že vynesl tajné informace o obchodu manželky Philippa Hildebranda a předal je předsedovi švýcarské Lidové strany Christophovi Blocherovi, který Hildebranda dlouhodobě kritizuje. Sám Hildebrand přitom dosud žádnému kriminálnímu vyšetřování čelit nemusí.

(Zdroj: Bloomberg, MediaFax, Reuters, SonntagsZeitung)


Váš názor
  • je ho škoda
    09.01.2012 15:12

    zakulisní zelení jsou zakeřní , tak jako všude....a kdo přijde po něm ???? mě by se líbil Sergio Ermotti,ale ten už jednu banku má....
    AMN
  • nejdřív neviděl důvod
    09.01.2012 15:02

    a už je v rici....
    Bob
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data