Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Hermés nebo Arés? Řecko nutí vybrat zisky. Orco -15 %, NWR a KB -5 %

Týden na pražské burze: Hermés nebo Arés? Řecko nutí vybrat zisky. Orco -15 %, NWR a KB -5 %

10.02.2012 18:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Úterní zachvění a zejména pak páteční „řecký výplach“ rozhodly o tom, že se index pražské burzy PX v tomto týdnu znovu ponořil pod úroveň jednoho tisíce bodů a s odpisem 1,88 % končí na 990,8 bodu. S výjimkou KITD, CETV a ČEZu jsou na sestupné straně všechny další SPADové tituly. Nejprudčeji ztratily akcie developera Orco, které na předchozí silný růst navázaly silným poklesem, o 15,2 % na úroveň 101 Kč/akcie. O bezmála 5 % níže pak končí akcie NWR a Komerční banky v závěsu s vždy o procento odstupňovanou menší ztrátou na akciích Unipetrolu po tragických kvartálních výsledcích, VIG a Telefóniky CR. Početním vítězem týdne jsou akcie KITD se ziskem 3,85 % na úroveň 229 . Od fundamentu jsme se ale v tomto týdnu opět přesunuli k řeckým tancům o to, zda země chce vyhovět, ano tvrdým a recesi prohlubujícím, podmínkám finanční pomoci EU, MMF a ECB, nebo zda řecká politická scéna, která se před nedělním hlasováním o vyslovení konečného souhlasu povážlivě drolí, shodu nenalezne a otevře tak cestu k neřízenému bankrotu země. Zřejmě jen řečtí bohové vědí, zda nadvláda mezi řeckými politiky a občany zůstane Arésovi jako králi války, nebo zda ji přetlačí Hermés, jako bůh obchodníků. Ale pozor. Je také bohem řečníků, podvodníků a nenechavců…

Vítězové a poražení pražské burzy tohoto týdne:
Vítězové % změna Závěr Kč Poražení % změna Závěr Kč
KITD 3,9 229,0 Orco -15,2 101,0
CETV 0,8 159,2 NWR -4,7 152,5
ČEZ 0,3 805,0 KB -4,6 3606,0
Unipetrol -3,7 168,5
VIG -2,7 836,0
Telefónica CR -1,6 372,0
Fortuna -1,3 98,2
AAA Auto -1,2 18,0
PM ČR -0,9 11599,0
Erste -0,5 465,8
Pegas -0,3 450,0

Úvod nového týdne vyzníval jako hájení nově dosažených úrovní, index PX se usídlil nad úrovní tisíce bodů a připsal drobný zisk. ČEZ uvedl, že zátěžové testy bezpečnosti tuzemské jaderné elektrárny Temelín ukázaly, že ta je schopna odolat stonásobku zemětřesení intenzity 3,5 stupně Richterovy škály, které bylo dosud jako nejvyšší zaznamenáno v jeho oblasti. Je tak dle ČEZu odolný jakémukoli nebezpečí vyplývajícímu ze zemětřesení, které v lokalitě elektrárny může realisticky nastat. List E15 nicméně přinesl informace, podle kterých se v EU rodí snaha o získání kontroly nad energetickými mixy jednotlivých členských zemí. V takovém případě by pak proti bezjaderné lobby nepomohly ani ty nejpřísnější bezpečnostní standardy, poznamenal. Analytici Erste Bank v pondělí snížili cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 4050 z 4700 , ale zároveň ponechali doporučení „držet“. Komerční banka podle nich operuje na jednom z nejbezpečnějších bankovních trhů v regionu CEE, ale dalšímu výraznějšímu růstu titulu brání riziko spojené s dluhem periferních zemí eurozóny v rozvaze této (konkurenční) banky. Analytici KBC ve zprávě k realitnímu sektoru uvedli, že navzdory přetrvávajícím negativním trendům v oblasti cen nemovitostí stále vidí v realitním sektoru CEE možné investice se zajímavým rostoucím potenciálem. Orco ale mezi tyto tipy prý nepatří. KBC se obává ředění hodnoty pro stávající akcionáře s ohledem na možnou emisi nových akcií po dohodě s věřiteli Orco Germany. KBC Securities dnes snížila doporučení pro Orco na „prodat“ z „držet“. Cílová cena byla snížena na 3,7 EUR (92,2 Kč) z 4,5 EUR. Zvýšení cílové ceny se dočkala pojišťovací skupina VIG, které při zachování doporučení na stupni „neutral“ banka JPMorgan zvýšila cílovou cenu na 36 EUR (899 Kč) z 32 EUR (799 Kč).

Úterý přineslo výběr zisků. Ztráty utrpěly především Komerční banka, NWR a Orco. ČEZ podepsal s Evropskou investiční bankou první část úvěru na podporu financování investičního programu obnovy a rozvoje distribuční soustavy v ČR až do výše 100 mil. EUR. Maďarský regulátor oznámil, že do konce ledna zatím splatili držitelé cizoměnových úvěrů za zvýhodněných podmínek necelých dvacet procent celkového objemu těchto půjček, tedy asi 776 miliard forintů. Celková ztráta, o kterou se v souladu s prosincovou dohodou podělí v Maďarsku operující banky včetně Erste Bank a tamní vláda, dosáhla kvůli úrokovým sazbám pod tržní úrovní zatím 294 miliard forintů. To je v souladu s předchozími odhady a Erste Bank by tak podle analytiků neměla na krytí ztrát potřebovat další prostředky mimo již vytvořených rezerv. Analytici KBC Securities snížili cílovou cenu pro akcie Unipetrolu na 128,5 ze 140 , ponechávají doporučení "prodat" a soudí, že titul je na současných úrovních prostě „předražený“. Varovali před rizikem propadu ceny akcií o více než čtvrtinu. V rámci celé sektorové analýzy pro region CEE potom KBC jasně doporučuje spíše investici do segmentu upstream proti rafinaci.

Na úterní korekci navázal středeční růst v čele s ČEZ a Erste. Erste Bank dostala podporu ze strany analytiků investiční banky Goldman Sachs, kteří titul nadále doporučují k nákupu s novou cílovou cenou u 30 EUR (asi 742 Kč) proti předchozí 23 EUR. Další tendr na dodání likvidity od ECB svým objemem přesáhne dle GS ten prosincový. To by spolu se snížením rizika vtěleného do rakouské ekonomiky mělo podle analytiků podpořit ziskovost Erste Bank v letošním i příštím roce. Analytici Morgan Stanley označili NWR za přehnaně podhodnocenou vůči sektoru. Akcie NWR podle nich představují atraktivní příležitost k nákupu. Dnešní analýza potvrdila dosavadní cíl 7,10 GBP (asi 211 Kč) a doporučení "overweight".

V online rozhovoru na Patria.cz odpovídal Václav Bartuška, vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína a velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost. „Říkám zcela otevřeně, že mě dosud žádný z tří uchazečů o dostavbu jaderné elektrárny Temelín nepřesvědčil o schopnosti postavit Temelín 3+4 řádně, v termínu a za cenu, která bude ve smlouvě,“ uvedl mimo jiné Bartuška s tím, že všem třem uchazečům dle jeho slov stát dává jasně najevo, že se nakonec můžeme rozhodnout nestavět, pokud nebude ekonomika projektu dávat smysl. Teprve po dokončení bloků 3 a 4 v Temelíně vidí realisticky pátý blok v jaderné elektrárně Dukovany. Další podrobnosti čtěte ZDE.

Čtvrteční seance na pražském trhu dopadla pro lokální index bez výraznějších změn. Nových maxim se investoři dočkali na rakouské Erste Bank, která testovala 500 . Po rekordně špatných výsledcích za čtvrtý kvartál výrazněji ztratil Unipetrol, který klesl k 169 korunám. Unipetrol ve čtvrtém kvartálu hospodařil se ztrátou 3,141 mld. při očekávání -1,063 mld. , výnosy dosáhly 24,33 mld. při očekávání 24,56 mld. . Provozní ztráta Unipetrolu za poslední tři měsíce loňského roku dosáhla 2,55 miliardy korun, zatímco trh předpovídal na provozní úrovni ztrátu 1,052 mld. . "Unipetrol vykázal za 4Q mnohem slabší výsledky, než se očekávalo. Hlavními důvody jsou vyšší odpisy u aktiv Paramo a emisních povolenek CO2 a ztráty nejen v segmentu rafinace, ale i v petrochemii," shrnul v komentáři k výsledkům Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance. V roce 2012 to budou především rostoucí náklady kvůli vyšším cenám energií tlačící na marže a dále prémie mezi ropou Brent a jejími ekvivalenty, co bude tvořit hlavní faktory pro ziskovost rafinérských společností v Evropě, míní pak v sektorové analýze Goldman Sachs. Motorem ziskovosti tedy bude dle GS cena a dostupnost ropy ve světle embarga EU na dovoz ropy z Íránu. Z íránského embarga bude dle GS těžit společnosti s pozitivním dopadem rozšíření spreadu Iran/Brent (v zásadě z evropských rafinérií jen Tupras) a naopak zasaženy budou rafinérie vystavené spreadu Ural/Brent (střední Evropa včetně PKN Orlen, potažmo Unipetrolu). Finanční ředitel Unipetrolu Mariusz Kedra po rekordně špatných výsledcích Unipetrolu ve 4Q11 uvedl, že očekává velmi vlažný vstup do roku 2012 s jen velmi mírně lepším diferenciálem Brent/Ural. Tabákový koncern Philip Morris International, kam spadá i Philip Morris ČR, dnes po dlouhém čekání nakonec oznámil lepší výsledky za 4Q, pozitivní výhled do letošního roku a navíc i významnější posílení programu zpětného odkupu akcií. V České republice celkový cigaretový trh za celý rok 2011 dosáhl v zásadě stagnace s 21,1 miliony jednotek. V posledním čtvrtletí roku 2011 celkový cigaretový trh v ČR vzrostl o 0,8 %. Dodávky PMI na tuzemský trh klesly za celý rok 2011 o 7,4 procenta při poklesu tržního podílu za celý rok 2011 o 3,5 procenta na 44,3 procenta. Termín samotných výsledků PMČR za 4Q zatím znám není.

Závěr týdne v Praze proběhl ve znamení agresivního výběru zisků, když lokální index propadl o 3,4 procenta a zakončil na úrovni 990 bodů. Hlavní úlohu sehrály banky. Trh vydal první varovný signál o překoupenosti již ve čtvrtek, když v zásadě vůbec nebral v potaz zprávu o uzavření dohody mezi Řeckem a zahraničními věřiteli. K té se ale v pátek kupí další a další pochybnosti, počínaje nespokojeností Německa ohledně dostatečnosti řeckých kroků po drolení řecké politické scény před nedělním hlasováním, které má přijetí dohody řeckou stranou potvrdit. Část investorů se tak rozhodla před nadcházejícím víkendem pro jistotu vybrat své zisky. Erste končí o bezmála 7 % níže, NWR o 4 %, KB a VIG o 3 %. ČEZ oznámil, že se na konci ledna se dle údajů OTE stal největším alternativním dodavatelem plynu. Od poloviny roku 2010, kdy ČEZ plyn domácnostem a malým firmám nabízí, prý již uzavřela více než 250 tisíc smluv na jeho dodávky.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE. V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna čísly Komerční banky ve čtvrtek a Telefóniky v pátek. Kalendář naleznete ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data