Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD chce hlasování o nedůvěře vládě. Umíte jen škrtat a zvyšovat daně, vzkazuje Sobotka

ČSSD chce hlasování o nedůvěře vládě. Umíte jen škrtat a zvyšovat daně, vzkazuje Sobotka

28.02.2012 15:52, aktualizováno: 28.2. 15:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Opoziční ČSSD chce vyvolat ve sněmovně v březnu hlasování o nedůvěře vládě. Vadí jí další plány kabinetu, které mají zabránit prohlubování schodku státního rozpočtu. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky vláda rozpočtovou situaci nezvládá a umí jen škrtat a zvyšovat nepřímé daně. Ekonomičtí ministři se v pondělí shodli na záměru zvýšit daň z přidané hodnoty, omezit růst důchodů a zvýšit daně bohatým.

"Lživé jednání vlády není v žádném případě možné tolerovat. Je tady vláda, která opět tupě navrhuje škrty," uvedl Sobotka s odkazem na plánované škrty, které v minulých dnech představil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS). Ti plánují na dva až tři roky zmrazit nebo zmenšit valorizaci důchodů, či zvýšit DPH. Přitom vláda slibovala zvyšováním důchodů kompenzovat vyšší DPH, kterou začala Nečasova vláda měnit.

Vedení ČSSD začne tento týden sbírat podpisy pod žádost o svolání mimořádné schůze, která by se měla uskutečnit v březnu. Opozice nemá na svržení kabinetu dost hlasů. Sobotka podotkl, že hlasování o nedůvěře bude šancí pro vládní Věci veřejné, aby se postavily za svůj volební program. "Uvidíme, jak to dopadne," uvedl předseda ČSSD.

"Předpokládám, že náš návrh podpoří všichni opoziční poslanci, dále bych se obrátil s výzvou zejména na poslance Věcí Veřejných," řekl Sobotka. Věci veřejné se zmrazením důchodů nesouhlasí, u DPH prosazují dvě sazby - 14 a 20 procent. "Je to také šance, abychom urychlili nové volby," dodal předseda největší opoziční strany. Ty by se mohly konat společně s krajskými volbami.

Sociální demokraté vyvolali v tomto volebním období hlasování o nedůvěře vládě už dvakrát. Předloni v prosinci ani loni v dubnu neuspěli, vláda hlasování bez problémů přečkala.

Podle Nečase je ve hře mnoho možností, jak udržet plánovaný schodek, musí se na nich ale shodnout politická reprezentace. Možností by podle něj mohlo být například sjednocení daně na 20 nebo 19 procentech nebo zachování dvou sazeb a obě zvýšit o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent. "Robustní" efekt by také mělo mít omezení nebo zmrazení valorizace důchodů.

Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí a bude je každoročně snižovat. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit oproti schválenému rozpočtu 23,6 miliard korun, v příštím roce oproti výhledům 42 miliard korun. V roce 2014 by chtěla vláda ušetřit 84 miliard korun navíc proti schváleným výhledům.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT)


Váš názor
  • a co obchody?
    01.03.2012 1:34

    Ty voe, vy máte tolik času se vykecávat v obchodní hodiny?? Celej den? Vy neděláte trading? Pohyby jak svině, se vám divim...:-)
    T-rex
    • Re: a co obchody?
      01.03.2012 11:14

      Je vidět, žes dinosauří sameček. Samečci, jak známo, mohou dělat či myslet vždy pouze jednu věc po druhé. Nejspíš tu bude víc samiček, než nicky naznačují ;-)
      Kalka.
  • Putin, Lukašenko, Paroubek, Sobotka...
    01.03.2012 0:43

    mírně rozhození ....jako Xerxes....:-)))...i když v 3. a 4. případě je to opravdu nadsázka....vzhledem k jejich prasečí fyziognomii._ http://www.youtube.com/watch?v=2kuna7sC5ek&feature=related
    db
  • a na závěr
    01.03.2012 0:39

    bitva socanů proti 300 lidem ...:-))))...http://www.youtube.com/watch?v=K27oApVdm-o&feature=fvst
    db
  • všem socanům na tomhle chatu
    01.03.2012 0:25

    přeju: " You there, Ephialtes. May you live forever. ".........http://www.youtube.com/watch?v=ACwOU1Nkrys
    db
  • Ruphej Bláha
    29.02.2012 22:05

    To's vyčet' v Shedlockovi, ne? ;-) Jinak v němčině a Němcích se zřejmě vyznáš daleko líp než já - tož smekám klobouk. Užívej si své noblesní netknutosti (intelektem - ;-)))
    Kalka.
  • Jáj, za všetko môže Sarajevo!
    29.02.2012 17:27

    Keby nás voličov odéesákov nezradila diverzná skupina, vedená Rumelkom, nikdy by sa ČSSD nedostala k moci a krajina by zostala nezadĺžená a slobodná. Jáj, nikdy nebolo tak dobre ako v zlatých Havelkových 90. rokoch za vlády V. K.
    Šaňo
    • Re: Jáj, za všetko môže Sarajevo!
      29.02.2012 18:55

      ...nu, nevím přesně jak to myslíš, jestli v tom není ironie,ale v podstatě máš pravdu. jestlipak si někdo vzpomene, kdo v té době prosazoval vyrovnaný rozpočet?....nebudu nikoho napínat, václav klaus to byl.
      keris
      •  
        29.02.2012 23:28

        Ja ťa zdravím, Keris! To si píš, že v tom nie je ani čo len zrnko irónie! Áno, sú tuna známe firmy, prefíkanci, ktrorí ma stále napádajú z dajakých falošností, no teba z takéhoto správania nepodozrievam, pretože viem, že si ozajstný pravičiar myslením, aj srdcom a takých už nie je veľa. Jáj, zle nedobre je s nami odéesáky, veru tak. Prečo ale ty píšeš, že ja mám v podstate právdu? Ja sa nazdávam, že mám právdu celú, absolutnú, založenú na existencii ideálnej a jedinečnej hierarchie ľudských hodnôt a zákonov (napr. “desatera”), ktorá musia byť vlastná každému, kto chce správne žiť. Sarajevský atentát tuna nastolil vládu zlodejských socanov ruku v ruke s tou bandou bývalých odéesákov pod vedením Rumelka a Pilipka. V.K. potom ešte stačil zachrániť čo sa dalo opozičnou zmluvou. Aký bol vývoj št. dlhu za V.K.? 1993 158,8 mld. Kč, 1998 194,7 mld. Kč. Snáď sa z tej dlhovej kaše dostaneme, naša posledná nádej je V.K. opäť na čele ODS, veru tak, dobre ja hovorím.
        Šaňo
        • šaňo
          29.02.2012 23:38

          jáj vraj...ale keď teda čo? pokial hájíš to sprisahanie oranžovych hajzlou..tak vtedy si mimo, vraj? alebo nie? ;-)) odjebať sa odťialto, alebo iné volajaké zkurvené riešenie....nepoznám, do piči.
          db
          • Re: šaňo
            29.02.2012 23:39

            inako tě zdravím, za moment som tu neni....:-)
            db
    • Re: Jáj, za všetko môže Sarajevo!
      29.02.2012 17:35

      :-)))
      Kalka.
    • Re: Jáj, za všetko môže Sarajevo!
      29.02.2012 17:32

      no to se ti povedlo......huráááááááá.....dej si hodně ,ale opravdu hodně mokrý, studený obvaz na čelíčko !!!
      AMN
  •  
    29.02.2012 17:08

    jednou..nekdy...bych se rad dockal jakehokoli nazoru kterej by nastinil reseni jak z toho vseho ven...miliony nazoru jsou znamy...klesame..az to nekdo vymysli...bude prebohaty..a kristalove kristalovy.... Standa..snazte se
    OPTIMISTA
    •  
      29.02.2012 19:06

      neštěstí je, že to sice někdo vymyslí, ale okamžitě se najde spousta dalších, kteří by to udělali jinak, nebo neudělali vůbec, takže v konečném důsledku vznikne kočkopes či jak to nazvat, prostě nejsme němci....
      keris
      • nejsme Němci...
        29.02.2012 19:57

        no zaplať Pánbůh! Ti prostě věří, co se jim rozkáže. Po druhé válce jim Amíci natloukli do hlavy demokracii, pak věřili všemu, co jejich Amíky podporovaná média napsala o "východě", teď jsou vášniví propagátoři zelené energie, ať to stojí, co to stojí. Věří, když jim stejná média tvrdí, že Řekové jsou líní a chtěli se přiživit na německém zázraku, a dětinsky přísahají na "zdravou stravu", ačkoli právě studie jedné jejich výjimky ve spolupráci s uni v Heidelberku a Tübinkách potvrdila, že ať jíme onu údajně velmi zdravou středozemní stravu nebo německou vydatnou 'domácí' stravu s omáčkami, tučným masem a uhlohydráty, či se živíme výhradně ve fastfůdech (burgry, frity a hotdogs), tak po čtyřech týdnech u tři skupin probantů se stejným kalorickým příjmem (hamburgožrouti dokonce víc) nebyla zaznamenána žádná odchylka ve zdravotním stavu (krev, cholesterol, nebezpečí infarktu -homocystein, cukr v krvi atd.) - což těch 45 probantů skutečně udivilo a posléze rozradostnilo. Jak dlouho bude trvat, než se líčka prodavačů bio stravy zachmuří, si v německém případě neodvážím predikovat... ;-) http://www.ardmediathek.de/ard/servlet/content/3517136?documentId=9648858 (výsledky od 39. minuty ;-)
        Kalka.
        • Re: nejsme Němci...
          29.02.2012 20:00

          kalko ty jseš tak inteligentní, tak mě trochu překvapuje tenhle příspěvek..:-)...nic, chápu negativní osobní emoce....
          db
          • B
            29.02.2012 20:04

            :-)) Ale je to zajímavý s tím jídlem, ne? Tady samozřejmě dávno víme, že všechno bio je podvod stejně jako balená voda... ;-)
            Kalka.
            • Re: B
              29.02.2012 20:37

              no například mezi antibiotikama narvanou drůbeží a bio vyběhaným kouskem je teda sakra rozdíl - v chuti mnohem lepší..na "celozrný" pečivo kašlu, ale to protože mi moc nechutná, nebudu jíst něco co mi nevoní, i kdyby to bylo jakkoli "bio"...mezi chemickým jogurtem = umělou želatinou a normálním (nemusí bejt "bio"ú je taky sakra rozdíl...chápu, že někdo označení "bio" zneužívá, ale obecně je to progres.
              db
            • Re: B
              29.02.2012 20:31

              tož, my víme že balená voda je nesmysl, to jo, v případě bio potravin už bych to tak vehementně netvrdil. a jíst se má to, co chutná a od všeho něco ale taky všeho s mírou - a lepší než z velkovýroby je samozřejmě bio produkce, nejlépe taková, kterou máš celý rok před očima - takže vidíš, že dotyčný farmář žádnou velkou chemii nepoužívá. holt to je výhoda nás z balíkovů.
              keris
            • Re: B
              29.02.2012 20:13

              ale s tou balenou vodu souhlas, to je debilita zvlášt v létě, kdy se to v těch přepravkách a plastech vaří někde na ploše...a původ tý vody..radši nemyslet...
              db
            • Re: B
              29.02.2012 20:12

              já to chápu jako dementní experiment, protože 4 týdny (!)...někdo se hejbal, někdo se válel na kanapi, druhý se párkrát vožral, třetí ne...čtvrtej byl nachlazenej, pátej naopak v lokál max kondici....já teda nejsem doktor (matka ano), ale čistě statisticky tuhle "studii" považuju za blábol. Chápej někdo chlastá flašku vodky denně třeba 20 let a teprve pak zavrká...co z toho vyvodíme po 4 týdnech?
              db
              •  
                29.02.2012 20:18

                Koukni se na to - byli to samí poslušní Němci. Jasně, u nás by takový pokus neměl šanci ;-))
                Kalka.
                • Kalko
                  29.02.2012 20:24

                  zažilas někdy poslušný Němce v Berlíně Kreuzbergu...po zuby ozbrojený policajti, z oken řinčí punk a za chvíli naprosto nekompromisní ale férová řež, hořící auta ...jako u nás při MMF...chápu jako pravičák bych to měl odsuzovat, ale bylo to ...zábavné a vzrušující..:-))..dyť to sou mladý kluci, se musej vyřádit..:-)
                  db
                  • Re: Kalko
                    29.02.2012 20:31

                    Zažila. To přece jen potvrzuje moje tvrzení o německé poslušnosti. Někdo tam něco začně a hned jich na to fůra slyší a přidá se (už jenom proto, že se dočetli, že jsou moc disciplinovaní, a měli by to vyvrátit a být 'frei'... ;-)
                    Kalka.
            • Re: B
              29.02.2012 20:07

              Jo taky přišli na to, že víc než třetina Germánů není tělesně uzpůsobena k příjmu celozrného pečiva, přesto kupují jen to...
              Kalka.
              • Kalka
                29.02.2012 20:35

                Který idiit to tvrdí??Germáni pěstují špaldu šest tisíc let.Hrozně by mě zajímal odkaz ne trotla,který tvrdí,že germáni nejsou uzpůsobeni na celozrné pečivo.Jinak tvrdit,že strava z fast foodů je stejně zdravá,jako normální ,může jen pták,lhostejno odkud.Co se týče bio stravy,že naní někdo v obchodě napíše bio ještě neznamená že je z fér bio produkce.
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  29.02.2012 20:44

                  ...ona tomu věří....si to přečetla na nějakém zahraničním servru....tam přece cizojazyčně píší naprostou pravdu, na rozdíl od článků v češtině, které s námi manipulují dle libosti...protože neumíme cizí jazyky -tedy já.
                  keris
  • Myslíte si, že
    29.02.2012 17:05

    hlasy vás, které tady provolávají vivat defenestracím od pražských radnic až k plzeňským a brněnským "klondajkům" jste schopni vyvolat také prohlašení a podepsat ho a zaslat ho jménem českých burziánů, že navrhujeme samozřejmě pouze po "omezenou " dobu jen od roku 2013 až do roku 2015 , že všichni , co jsou uvedeni na politických výplatních páskách ze státního rozpočtu budou dostávat mzdu dle výše průměrného důchodu. Samozřejme paušalní výdaje na bydlení,dopravu a diety bychom jim mohli ponechat, aby nám nezkolabovali a mohli včas dorazit na svá jednání. Pochopitelně ,jak by se opatření zmrazení důchodů pro důchodce zrušilo, návratili by se jim příslušné mzdy. Myslím, že to by bylo fér vůči společnosti,když se máme všichni solidárně v podílet na této prekérní situaci. Navic pokud zapátráte v archívech minulosti velká většina politiků jsou stálicemi a mnoho let září na politické scéně a tak nese velkou odpovědnost za to, co schvalovali a kam až ten rozpočet dotlačili. A to napříč všemi stranami.
    AMN
    • Re: Myslíte si, že
      29.02.2012 17:10

      kde to mam podepsat?
      OPTIMISTA
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data