Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bárta u soudu: Jsem nevinen; obálky byly mou nejfatálnější chybou v politice

Bárta u soudu: Jsem nevinen; obálky byly mou nejfatálnější chybou v politice

05.03.2012 12:31
Autor: ČTK

Před Obvodním soudem pro Prahu 5 dnes začal proces s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Vítem Bártou a jeho bývalým spolustraníkem, nyní nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou. Státní zastupitelství viní Bártu z podplácení stranických kolegů, Škárku z přijetí úplatku. Bártovi hrozí v případě odsouzení až šestileté vězení, Škárkovi může soud uložit až tříletý trest. Šéf poslanců VV dnes podobně jako v minulosti obvinění odmítl a tvrdí, že šlo o půjčky.

Bárta se podle žalobců snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí. Například Kočí tvrdí, že jí dal úplatek půl milionu korun. Podle obžaloby jí peníze předal v obálce v restauraci. Motivem prý bylo, aby posílil svůj vliv ve straně. Také údajně chtěl, aby Kočí vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala.

Škárkovi prý Bárta dal 170.000 korun, aby posílil svůj vliv v plzeňské organizaci strany. Škárka si úplatek podle spisu vzal a podle policie část peněz použil. Podle žalobců vše ohlásil pozdě, až ve strachu z medializace. Počátkem loňského dubna Škárka prohlásil, že od září 2010 dostával měsíčně 55.000 korun za loajalitu, což dnes Bárta jednoznačně odmítl. Škárka a Kočí byli již dříve ze strany vyloučeni.

"Dovolte mi konstatovat, že se necítím vinen," řekl trestnímu senátu Bárta a podotkl, že nespáchal žádný trestný čin. Kočí se Škárkou se ho prý svým nařčením snažili diskreditovat kvůli tomu, že se rozhodl kandidovat na předsedu strany. "Kristýna Kočí lže, když říká, že jsem jí dal úplatek," uvedl s tím, že Kočí se snažila přeskupit síly v koalici. Před soudem zopakoval, že všem poslancům VV nabízel pomoc, pokud by se dostali do finančních obtíží. Škárkovi prý půjčil peníze víckrát.

Nabídka půjček a pomoci podle Bárty zazněla na zasedání poslaneckého klubu loni v únoru. Bárta prý nechtěl, aby poslanci v parlamentu znovu otvírali debatu na téma snižování poslaneckých náhrad. Jako sponzor strany chtěl také údajně předejít tomu, aby jeho spolustraníci řešili finanční problémy s cizími lidmi a psalo se o tom v médiích.

Půjčky v hotovosti a bez smluv byly podle Bárty nejrychlejším řešením. "Dodnes to považuji za svou nejfatálnější chybu v politice," prohlásil před soudem Bárta. Do té doby šlo prý ale o běžnou praxi, kterou uplatňoval mezi obchodními partnery nebo přáteli.

Kočí se dnes prostřednictvím svého právního zástupce připojila k řízení s nárokem na náhradu škody. Tvrdí, že jí byla způsobena nemajetková újma a chce po Bártovi pětitisícové odškodné. Šéf poslanců VV se proti jejímu postavení jako poškozené ohradil, soudce to však připustil.

Hlavní líčení se koná za velkého zájmu médií. Některé zpravodajské servery nabízí i online přenos ze soudní síně. K nim se připojila i strana Věci veřejné, která zveřejňuje postřehy z procesu včetně fotografií na svém facebookovém profilu nebo na twitteru.

Že svým kolegům peníze pouze půjčoval, tvrdí Bárta od počátku. Sněmovna však na konci loňského srpna rozhodla, že jeho i Škárku vydá k trestnímu stíhání. Policejní žádost o vydání Bárty zkritizoval již dříve jeho advokát Oldřich Chudoba. Sněmovna podle něho nerozhodovala na základě úplných a objektivních podkladů. Také Škárka tvrdí, že se trestného činu nedopustil. Policisty prý sám upozornil na to, že jednu bankovku rozměnil.


Váš názor
  •  
    05.03.2012 16:46

    Největší chybou bylo, že ses zviditelnil a lezl jsi do politiky. Kdyby ti to synku pálilo tak sedíš dona něbo u exotického moře a dáváš instrukce a kasíruješ miliardy, u nás politici miliony nekradou a kdyby tak se za miliony zavírá , za půl miliardy už ne. To ti nedošlo jak to dělají ostatní, nebo jsi tak zblbnul vlastními úspěchy, že ses považoval za nejchytřejšího..
    Homo
  •  
    05.03.2012 12:48

    To,že někdo rozdává prachy,je u nás tak neobvyklé,neboť v tomto rajonu se vždy kradlo a krade a to tak,že krádení je národním imanentním zvykem,že to zákonitě J E u nás trestním činem.Neb kdo to kdy viděl aby někdo beztrestně rozdával prachy,tedy u nás v ČR.Pokud pan Bárta ovšem lže,což je rovněž u nás vysoce pravděpodobné,potom tedy uplácel.To je ovšem u nás tak běžné že tedy vskutku ale doopravdy nevím,proč by měl být odsouzen!
    bob
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m