Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sarkozy: Chci lepší ochranu hranic EU a část zakázek jen pro evropské firmy

Sarkozy: Chci lepší ochranu hranic EU a část zakázek jen pro evropské firmy

12.03.2012 9:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Úmluvy o volném pohybu osob a zboží v rámci takzvaného schengenského prostoru je třeba upravit. Pokud do 12 měsíců nenastane pokrok v ochraně hranic Evropské unie před nelegální migrací, Francie svou účast v Schengenu pozastaví. Na předvolebním mítinku to dnes prohlásil francouzský prezident a kandidát v dubnových prezidentských volbách Nicolas Sarkozy.
 
"Je třeba revidovat Schengen," řekl Sarkozy. Podle něj není možné nechat technokraty, aby proudy běženců do Evropy řídili sami. Toto by mělo podléhat veřejné politice, jako se tomu děje v případě společné evropské měny eura.

"Je to jediná možnost, jak zabránit vnitřnímu zhroucení Evropy. Pokud v následujících 12 měsících nenastane zlepšení, pozastaví Francie svou účast v schengenských úmluvách," řekl Sarkozy, z jehož projevu citoval server ouest-france.fr. "Evropa nesmí být... otevřený prostor pro všechny vichry, Evropa se znovu musí stát ideálem," zdůraznil před desítkami tisíc stoupenců na pařížském předměstí Villepinte.

Francie loni na jaře spolu s Itálií naznačovala přání obnovit hraniční kontroly uvnitř schengenské zóny. Paříž již tehdy zvažovala možnost pozastavit schengenské dohody o volném pohybu osob. Chtěla tak čelit přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii.

Sarkozy se bude v prezidentských volbách, jejichž první kolo se uskuteční 22. dubna, ucházet o druhé funkční období v čele Francie. Nelegální migrace a schopnost Francie přijímat migranty patří mezi ústřední témata politické debaty, která v posledních týdnech probíhá v zemi. Opoziční levice, jejíž socialistický kandidát François Hollande vede v předvolebních průzkumech před Sarkozym, na začátku měsíce obvinila vládní pravici, že se snaží získat voliče krajní pravice používáním jejích rasistických výroků a strašením islámem.

Hollande Sarkozymu vyčetl, že z Evropy dělá obětního beránka. Připomněl přitom nedávno podepsanou unijní smlouvu o rozpočtové disciplině. Francouzský prezident ho prý v minulých měsících kritizoval, že by v případě zvolení požadoval její změny.
 
"Tato smlouva je sotva podepsána, není ještě ratifikována, a ejhle, Nicolas Sarkozy nemůže Francouzům nabídnout jiné návrhy, tak s Evropou jedná jako s obětním beránkem," dodal.

Podle nejmenovaného diplomata citovaného AFP se o reformě Schengenu v současné době jedná v Bruselu. Návrhy v aktuální podobě počítají s možností zavést dočasně na dobu šesti měsíců hraniční kontroly mezi dvěma členy Schengenu v případě masivního přílivu imigrantů, pokud mu dotyčná země nebude moci čelit. Členové Schengenu k tomuto kroku v současné době mohou z vlastní iniciativy přistoupit v případě teroristické hrozby nebo významných politických nebo sportovních událostí. Server BBC poznamenal, že zprávu o fungování schengenského systému by Evropská komise měla předložit v květnu.

Kromě evropských hranic dnes Sarkozy hovořil i o nutnosti ochrany evropských firem. Francie podle něj bude žádat, aby v Evropě bylo schváleno opatření, které bude po evropských vládách žádat, aby byla část veřejného trhu vyhrazena malým a středním podnikům.

"Francie bude požadovat, aby v Evropě vznikl Buy European Act po vzoru Buy American Act," řekl Sarkozy s poukazem na právní úpravu, která funguje v USA a "nutí vyhradit část veřejných zakázek vlastním (americkým) malým podnikům". "Tak budou podniky, které vyrábějí v Evropě, využívat evropských veřejných peněz," řekl. Pokud do 12 měsíců nenastane pokrok mezi Francií a jejími hlavními partnery ohledně uznávání takové regule, začne Paříž jednostranně uplatňovat vlastní pravidlo, dokud nedojde k jednáním, uvedl také.

Takzvaný Buy American Act zavedl v roce 1933 během hospodářské krize tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt na podporu americké výroby. Federální vládě ukládá nakupovat výrobky a zboží, které byly vyrobeny v USA.

Schengenská dohoda předpokládá, že na území signatářů se mohou lidé i zboží volně pohybovat bez zastávek na hraničních kontrolách - a bez cestovních dokladů. Kontroly zůstávají jen na vnějších hranicích se státy, které nejsou členy systému.

Schengen zahrnuje státy Evropské unie s výjimkou Británie, Kypru, Bulharska a Rumunska. Ze zemí, které nejsou v Evropské unii, jsou jejími členy Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Irsko se do Schengenu zapojilo jen částečně. ČR vstoupila do schengenského prostoru v roce 2007.

(Zdroj: čtk, medifax, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university