Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KIT digital šetří právní firma kvůli zveřejňování informací

KIT digital šetří právní firma kvůli zveřejňování informací

20.04.2012 9:57, aktualizováno: 20.4. 15:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bývalý právní zástupce státu Louisiana Charles C. Foti, Jr. a právní firma Kahn Swick & Foti oznámili zahájení prošetřování společnosti KIT digital. Jako důvod uvedli významnou volatilitu na titulu a sérii informací, které firma v posledních týdnech publikovala.

„Dne 23. března 2012 akcie KIT digital spadly o více než 25 procent poté, co společnost oznámila rezignaci čtyř členů představenstva a že generální ředitel Kaleil Isaza-Tuzman opouští funkci. Dne 29. března společnost odhalila materiální pochybení v interní kontrole. Dne 19. dubna oznámila, že Tuzman odchází z postu předsedy představenstva,“ vyjmenovává advokát a právní firma ve včera večer zveřejněné tiskové zprávě.

Zpráva dodává, že šetření společnosti Kahn Swick & Foti se zaměřuje na to, zda KIT digital a/nebo jeho čelní představitelé a ředitelé neporušili svým jednáním státní či federální zákony. Firma zároveň vyzvala všechny ty, kteří se domnívají, že by mohli být při vyšetřování nápomocni, aby ji kontaktovali (více ZDE).

Informace byla zveřejněna až po závěru včerejšího obchodování na pražské burze, kde KIT digital zakončil se ztrátou 0,4 procenta na 143,45 Kč. Na Wall Street následně akcie v průběhu seance propadly až na 7,29 USD, tedy asi 137,5 Kč, aby nakonec zakončily se ztrátou 2,2 procenta na 7,50 USD (asi 141,5 Kč). Dnes na Wall Street v úvodu zamířily až na 7,10 USD, ale ztráty následně korigovaly. V Praze titul dnes klesl až na 138 Kč.

Vývoj akcií KIT digital v Praze za poslední měsíc (Kč/akcie):

001


Chronologie událostí na KIT digital:

23. 3. - Společnost informuje, že Santo Politi, předseda výboru pro kompenzace a člen výboru pro fúze a akvizice společnosti, opustil v neděli 18. března představenstvo společnosti kvůli neshodám s dalšími členy ohledně „aktivit společnosti, politiky a managementu“. Další trojice ředitelů opustila řady správní rady. Rezignovali Gavin Campion, Robin Smyth a Christopher Williams. Ti údajně zůstávají na svých vedoucích pozicích ve firmě a jejich odchod je podle zprávy KIT digital součástí dříve oznámeného plánu nahradit část představenstva nezávislými členy. Krátce po otevření Wall Street pak společnost vydala zprávu, že Kaleil Isaza Tuzman se stane předsedou představenstva na plný úvazek a již nebude generálním ředitelem společnosti. „Strategický transakční proces v řízení zvláštního transakčního výboru probíhá takovým tempem, které vyžaduje mé soustředění a energii, odděleně od každodenního vedení firmy a povinností spojených se vztahy s investory,“ zněla v oficiálním prohlášení slova Isaza-Tuzmana. Akcie ten den reagovaly propadem v Praze o více jak 25 % ke 115 .

16./17. 4. - Management KIT digital informuje, že přijal rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post předsedy představenstva. „Jelikož se vztah Kaleila se společností z vedoucí pozice a pozice ředitele nachýlil ke konci, rádi bychom ještě jednou ocenili jeho přínos za ty roky,“ uvedl v reakci na rezignaci předsedy představenstva hlavní nezávislý ředitel společnosti KIT digital Wayne Walker. Akcie v Praze propadly až o 14 % opět ke 115 Kč/akcie.

17./18. 4. – Zpráva společnosti pro americkou komisi pro cenné papíry SEC rozkrývá některá slova Kaleil Isaza-Tuzmana o dění ve společnosti.

"Své obavy ohledně toho, jak se trh za poslední roky stavěl vůči společnosti, jsem s některými z vás separátně probíral. Částečně i na základě těchto obav jsem učinil čistě osobní rozhodnutí vzdát se formální role v rámci společnosti. Jak víte, ne vždy jsem se shodl s ostatními členy představenstva nebo, abych byl konkrétnější, se všemi rozhodnutími nebo postupy uplatňovanými Strategickou transakční komisí představenstva spojenými s nyní probíhajícím procesem strategického prodeje. I když už nebudu členem představenstva, hodlám zůstat aktivní jako akcionář společnosti a budu mít také větší prostor pro nezávislé posouzení jiných strategických alternativ, které se společnosti nabízí. Také se domnívám, že můj odchod z formální funkce dá společnosti více pružnosti pro rozvoj v další, post-konsolidační fázi jejího vývoje, a to nezávisle na mé osobnosti a roli zakladatele. (...) Pevně doufám, že KIT digital v budoucnu poroste, a budu se snažit společnost podporovat jako poradce, jak si to přálo představenstvo, a také jako akcionář,“ uvádí dokument slova Tuzmana.


(Zdroj: Kahn Swick & Foti, KIT digital, Bloomberg)


Čtěte více:

Představenstvo KIT digital opouští čtveřice ředitelů, jeden nesouhlasí s vedením. Firma hledá nového šéfa. Blíží se převzetí?
23.03.2012 14:39
Obchodování s akciemi KIT digital bylo dnes minutu po třetí hodině v P...
KIT digital - Kaleil Isaza Tuzman odchází i z funkce předsedy představenstva, akcie až -14 %
17.04.2012 8:49
Management KIT digital přijal rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post ...
Kaleil Isaza Tuzman o rozporech v představenstvu a strategickém prodeji KIT digital (+komentář)
18.04.2012 10:07
Technologická společnost KIT digital (146 CZK, 1,39%) v pondělí po záv...

Váš názor
  • KITD
    20.04.2012 10:51

    Prošetřovat to můžou, vinu ale stejně neprokážou. To že k manipulaci zjevně došlo a plno lidí si na té volatilitě vyspřípalo zuby je věc jiná...
    delcop
    • Re: KITD
      20.04.2012 12:12

      souhlas...ale doufám, že jim to prokážou
      Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.