Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Société Générale díky tradingu v 1Q se ziskem nad odhady, prodá další aktiva

Société Générale díky tradingu v 1Q se ziskem nad odhady, prodá další aktiva

03.05.2012 9:22, aktualizováno: 3.5. 11:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Francouzský finanční ústav Société Générale (18,61 EUR, 3,22%) hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 732 milionů eur. To je sice meziroční propad o 20 procent, ale došlo k němu především kvůli nákladům na prodej majetku a některým dalším jednorázovým položkám. V porovnání s konsensem trhu byl dnes zveřejněný výsledek naopak vysoko nad očekáváním na úrovni 597,5 milionu eur. Akcie banky, která je majoritním vlastníkem Komerční banky (3450 CZK, 0,88%), dnes v úvodu v Paříži vylétly o 4 procenta výše až na 18,75 EUR.

Ve výraznějším poklesu zisku bance zabránily vyšší příjmy z obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami, které za první kvartál vzrostly o 39 procent na 993 milionu eur. Výnosy z obchodování s akciemi naopak ve stejném období klesly 26 procent meziročně na 655 milionu eur.

Ředitel banky Frédéric Oudéa řekl, že v prvním čtvrtletí se situace na finančních trzích stabilizovala, k čemuž podle něj přispěla Evropská centrální banka (ECB). Ta komerčním bankám z eurozóny ve dvou vlnách poskytla levné tříleté úvěry za více než bilion eur. "Duben byl celkově velmi dobrý, máme slušné výsledky, žádné další zhoršení už neregistrujeme," řekl v rozhovoru ve finanční televizi CNBC.

Banka se ve čtvrtletí snažila zlepšit si finanční profil, aby plnila přísnější požadavky, které mají regulační úřady na kapitálovou přiměřenost bank. V souvislosti s touto činností Société Générale v 1Q zaúčtovala ztrátu 226 mil. EUR z prodeje korporátních dluhopisů. Dalších 181 mil. EUR musela odepsat kvůli přecenění svých dluhopisů. Činila tak ale v době, kdy má ekonomika problémy a kdy jí samotné klesaly příjmy z retailového bankovnictví.

Snaha plnit přísnější požadavky na regulaci se ale neobešla bez dalších úspor, včetně propouštění. Tomu se ale nevyhnuly ani další francouzské banky.

Generální ředitel Frederic Oudea po výsledcích za 1Q uvedl, že banka dosáhne úrovně kapitálových požadavků regulaci Basel III do konce roku 2013, aniž by se kvůli tomu musela obracet na trhy. Cílem je podle něho dosáhnout jádrového ukazatele Tier 1 v rozmezí 9-9,5 procenta, a to z části díky prodeji aktiv v korporátním a investičním bankovnictví.

Šéf Societe Generale v komentáři k výsledkům varoval oba prezidentské kandidáty, tedy jak socialistu Francois Hollandeho, tak i stávajícího prezidenta Nicolase Sarkozyho, před jakýmikoli neuváženými kroky či změnami, které by mohly poškodit francouzský bankovní systém. „Vzkaz, který jsme poslali prezidentským kandidátům je – podívejte se na výsledky. V posledních třech letech francouzské banky dodávaly ekonomice injekci nad průměrem dalších velkých ekonomik Evropy. Vedli jsme si lépe, než zbytek Evropy, s 5% růstem místo průměru eurozóny na 1,7 procenta,“ vzkázal Oudea s tím, že zároveň banky potvrdily, že na rozdíl od jiných zemí nestojí nic a nejsou rizikem pro daňové poplatníky a přes obtížné prostředí jsou schopny dostát nové regulaci. „Toto vše ukazuje naši schopnost dodávat do francouzské ekonomiky úvěrovou kapacitu a mělo zůstat prioritou vedení země, aby tomu tak bylo i do budoucna,“ uvedl Oudea.

(Zdroj: Société Générale, Bloomberg, ČTK, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data