Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daň z vína: Kalousek couvl, tvrdí poslanec ODS. Norma přijde později, uvádí MF ČR

Daň z vína: Kalousek couvl, tvrdí poslanec ODS. Norma přijde později, uvádí MF ČR

14.05.2012 12:55, aktualizováno: 14.5. 16:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spor o zavedení nové daně z vína mezi ministerstvem financí na straně jedné a dotčenými stranami a zainteresovanými politiky na straně druhé pokračuje. Ministr financí Miroslav Kalousek upustil od prosazování myšlenky nového zdanění vína, tvrdil dnes poslanec ODS Šeich. Ministerstvo financí v rychlé reakci zprávu odmítlo. 

"Návrh zákona, ke kterému se již uskutečnilo připomínkové řízení, zavedení daně z tichého vína neobsahuje," řekl Šeich. "Ministr Kalousek může, samozřejmě, tento bláznivý nápad znovu oprášit, vzhledem k nevoli, kterou vyvolal, to však nepředpokládám," dodal poměrně ostrými slovy poslanec Šeich. "Vypadá to, že ministr Kalousek dostal rozum, " glosoval pak informaci jihomoravský lídr ODS pro podzimní krajské volby Jiří Crha. Podle něj je to dobrá zpráva pro všechny vinaře a Jihomoravský kraj. "Zbytečné daňové zatížení by citelně poškodilo nejen vinohradníky, ale i většinu obyvatel," dodal. 

Poněkud jiné stanovisko ale nabídlo ministerstvo financí. "Pan poslanec si patrně neuvědomil, že daň z vína by měla začít platit až od roku 2014, tudíž se to neobjevilo v současném balíčku s novelami, které mají platit od roku 2013. Tento návrh tedy bude podán samostatně," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů ministerstva státu přinést zhruba 1,3 miliardy korun ročně.

Zavedení spotřební daně z vína vypadlo z návrhu zákona o změně daňových a pojistných norem, které souvisejí se snahou kabinetu o snižování schodku veřejných rozpočtů, uvedl pro mediafax poslanec David Šeich (ODS). Podle vysvětlení MF ČR ale na jiné období, než kterého se záměr daně týká. 

Crha uvedl, že spotřební daň z vína nemá zavedenu žádný z vinařských států Evropské unie. Pěstování a výroba vína je navíc v Česku zatížena povinnými odvody do Vinařského fondu.

Poslanci ulevili v květnu vinařům pozměňovacím návrhem, který odstranil požadavek na ohlašování každého nákupu rmutu, moštu nebo vína. Tím se producentům odbourává zbytečná byrokracie. "Všichni, kdo si loni koupili jakékoliv množství vína a nepodali o tom speciální hlášení, v podstatě porušili zákon. Firmám za to navíc hrozila pokuta až pět milionů korun," připomněl poslanec Šeich. Ve skutečnosti ale nikdo nesmyslné byrokratické nařízení podle Šeicha nekontroloval. "Chybu v zákoně jsme odstranili, teď už chybí jen schvalující podpis prezidenta," dodal Šeich.
 
V současné době platí v Česku nulová sazba daně z takzvaného tichého (neperlivého) vína. Vláda navrhuje daň deset Kč na litr vína. Zároveň by od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500.000 hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce.

(Zdroj: mediafax, MF ČR, čtk)


Váš názor
  •  
    14.05.2012 13:31

    To je k popukání, všichni političtí paraziti tleskají tomu, že Kalousek nezavede daň z vína. Kalousek navrhl zastavit valorizaci důchodů údajně na rok i přispěchal lidumil charateristického jména, sociopat Drábek ,že by to bylo nedobré a hnut svým svědomím navrhl snížit valorizaci na tři roky, na třetinu. O jak humální. Novináři jsou unešeni podporují mezigenerační solidaritu a výroky Mudr. Peckové jsou už jenom takové malé pecky ve srovnání s aktivitou dalšího v řadě lidumilů Hegera. Velký úspěch zaznamenává tato činnost u růžových dvojčat Sobotků a Hašků, dokonce si na to připíji nezdraženým Moravským vínem. A sledují jak jim preference rostou, proč by se snažili. Stačí jim jenom potichu, aby si to nikdo moc nepamatoval prohlásit co budou muset napravit. A možná pošeptat při nějaké soukromé schůzce Kalouskovi co by zase měl zdražit, zdanit. Kam a kterou zakázku uklidit, vždyď u příštího lizu bude jako věrný kamarád s nima Nebo alespoň beztrestnost za tak obrovský přísun hlasů bude zaručena. Přece nejsme na Ukrajině a Kalousek, Drábek, nebo Nečas není Tymošenková. My jsme kultůůůtnííí NAROD.
    Homo
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.