Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rath jde do vazby. Jde o dobře připravenou společenskou popravu politika, říká

Rath jde do vazby. Jde o dobře připravenou společenskou popravu politika, říká

16.05.2012 9:28, aktualizováno: 16.5. 12:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Soudce okresního soudu v Ústí nad Labem poslal do vazby poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), potvrdila ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle soudu hrozilo, že by Rath mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. Poslanec čelí obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku, v případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath odmítá, že by v pondělí večer převzal úplatek. V krabici, kterou nesl v momentě zadržení policií, mělo být podle něj víno. Celou kauzu považuje za "dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika". Přesto hodlá na své funkce rezignovat, uvedl v dřívějším prohlášení.

"V mediích se objevila řada spekulací o tom, jak to je s přijetím úplatku 7 milionů korun. Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika. Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi v této chvíli pouze o odhaleni pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí," uvedl v oficiálním prohlášení středočeský hejtman David Rath.

Do pozdního večera policie prohledávala Rathův dům, kam ho odpoledne přivezla. Vyšetřovatelé si vyžádali i příruční počítačku peněz. Po 22:30 Ratha policisté z jeho domu odvezli. Naložili také několik pytlů a krabic pravděpodobně se zabavenými věcmi. Policie Ratha vyslechla v Praze odpoledne po vznesení obvinění, jeho dům prohledávala už jednou dnes dopoledne.

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová včera večer navrhla vzít Ratha do vazby. Ve středu o tom rozhodne okresní soud v Ústí nad Labem. Podle posledních informací soudce ústeckého soudu o vazbě Ratha rozhodne v Praze. Spolu s poslancem začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinili je z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. 

Sociálnědemokratičtí poslanci budou podle vyjádření šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který ve sněmovně vede imunitní a mandátový výbor, hlasovat pro Rathovo stíhání. Sobotka také chce, aby Rath pozastavil i své členství v ČSSD. 

Předmětem zájmu detektivů jsou údajně tendry ve středočeských nemocnicích, skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku. Ministerstvo financí kvůli Rathovu zadržení pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Bradáčová však naznačila, že se kauza týká i severních Čech. 

Protikorupční policie se kauzou zabývala od loňského roku. Na pondělní a úterní akci se podílela stovka policistů. Deník Právo přichází s informacemi svých zdrojů, podle kterých se hejtman Rath v podstatě "připletl" do rozsáhlého vyšetřování zneužívání evropských dotací, řešeného od druhé poloviny roku 2011. "Kriminalisté sledovali a odposlouchávali v rámci jiných kauz skupinu lidí, jež měla v Ústeckém a Středočeském kraji na starosti dotace z evropských fondů, a zjistili přitom, že některé z nich směřovaly například do středočeských nemocnic v Kladně a Příbrami, a to na různé zakázky vypisované hejtmanstvím a vedením těchto ústavů," píše dnešní Právo.

Podle listu během svého prověřování policie narazila na několik podezřelých zakázek hrazených z eurofondů a také na ty, ke kterým měly za podíl na získání těchto zakázek směřovat miliónové úplatky. A právě mezi nimi byl i Rath, píše Právo. Detektivové podezřelou skupinu složenou z lidí majících na starosti evropské dotace nebo zástupců stavebních firem podle informací Práva monitorovali pomocí odposlechů, ale i nasazení sledovacího týmu. 


(Zdroj: čtk, Právo)


Váš názor
  • ubozí voliči ODStB
    17.05.2012 17:21

    http://paragraphos.pecina.cz/2012/05/pet-veci-ktere-mi-na-pripadu-davida.html
    Jesse
  • tihle budou mlčet
    17.05.2012 14:13

    http://nwoo.org/nahrady.htm
    Jesse
  • ruphej, přečti si toto
    17.05.2012 13:14

    http://www.k213.cz/K-Rathovi
    Jesse
    • Re: ruphej, přečti si toto
      17.05.2012 13:32

      Konspiračních webů plná prdel,spusta nadšených čtenářů.Nulová hodnota.Nevylučujeme,mohl by.Ano,vyloučit nelze,že by kdokoliv mohl cokoliv.Obvinění pro všechny ,aby se to nepletlo.ODS,ČSSD,to je vůbec úsměvné zautočit do vlastních řad před volbami,ve finále obvinění policie,že vyvvolává dobrý dojem ze sebe.To je snad v pořádku.Neměla by činit??A v závěru autor potvrzuje korupci na úřadě,což vlastně znehodnocuje předchozí bláboly.Takové čtení se Ti musí líbit.Pro jistotu používá takové obraty,aby vlastně neřekl nic,za čím by si stál při případném ovlivnění.Zábava pro masy.Ano,proč ne.Jestli se hnuly ledy nebo ne,se te´d nedá objektivně říci.
      Velkamedvědice
      •  
        17.05.2012 13:38

        Objektivně to řekneš, až ti dá někdo z vrchu povolení myslet a až sdělí média oficiální stanovisko strany a vlády. Chápeš, v jaké se ocitáš situaci? Nejde tady přece o styl, kterým je článek napsán. Jde tu o schopnost vnímat souvislosti, nejenom intelektuální potravu pro stádo !!
        Jesse
        • Jesse
          17.05.2012 13:40

          Já především chápu,že autor obvinil úplně všechny a vůbec nikoho.Jen je mu jasné .že jde jasné o spiknutí.Kdo za ním stojí,mu jasné není.
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            17.05.2012 13:46

            U žádného spiknutí napřed nikdo nikdy nevěděl, kdo za ním stojí, jinak by to nebylo spiknutí... To se dovídá veřejnost časem, někdy vůbec... ale výsledky se dostavují vždy.
            Jesse
            •  
              17.05.2012 13:53

              o))To je určitě pravda,ale aby šlo o spiknutí,mělo by být aspon ono prokázáno....Jinak můžeš nzvat spiknutím kdykoliv cokoliv,pokud chybí reflexe..
              Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            17.05.2012 13:44

            Já ty spise neviděl.Jsem si však jist,že pokud by byl jen náznak pravicové oibjednávky,levice by spustila povyk.Mlčí jako beránek.Jednoznačně kriminální čin.
            Velkamedvědice
            •  
              17.05.2012 13:48

              souhlas, kriminálníci mlčí, to dá rozum. A mlčí všichni kriminálníci. I v ODS a TOP09. Tím nehájím tupé kriminálníky ala Škromach a Palas :-))
              Jesse
              •  
                17.05.2012 13:55

                No přinejmenším je podivné, že všechna prohlášení ODS jsou, že je to nepolitické... Jinak samozřejmě je to jeden z těch, kdo měnili strany, jak se zdálo pro ně výhodnější. Radši mezi prvními u socanů než mezi třetími, desátými u ptáků, že (a la Cézar, raději první v Gallii než druhý v Římě ;-)
                Kalka.
                • Kalka
                  17.05.2012 14:02

                  Tohle prohlášení slyším i z ČSSD,/o))Bůh ví,komu měl tu půlku dát .o)/,u politických pozorovatelů i ze strany bývalých policistů,takže mně to divné nepřijde.Ano,jistě Rath je typický produkt komunustické doby,/Narození 25. prosince 1965 (46 let)/,slizoun bez páteře,je mu úplně jedno v jakém tričku krade,dělá by to v rámci svých možností,i pokud by nebyl politik.PS Nic se nemůže stát.http://www.youtube.com/watch?v=yLff6Mb7uXI
                  Velkamedvědice
                •  
                  17.05.2012 14:00

                  Jj, všechna zveřejněná prohlášení byla jedno unizono. Jak nápadné... od bejvelého Macka až po ufňukanou ochránkyni odésácké demokracie Němcovou :-)
                  Jesse
  • Jesse
    17.05.2012 11:45

    Napadal si Havla,že "zrušil" trest smrti v čehož důsledku stoupla kriminalita a te´d vidím,že volíš moravany,které jsou taky prit trestu smrti....Můžeš mně vysvětlit,proč jiného napadáš za to,co sám podporuješ???
    Velkamedvědice
    • VM
      17.05.2012 11:49

      z jiného důvodu. Tohle jsou prkotiny. Prioritou je samospráva Moravy v rámci České republiky (neplést s českem!), jestli to nechápeš. Samospráva tady byla od Masarika a tito dnešní vládnoucí čeští bolševici tímto aktem schvalují Gottwadldův zločinný zákon o odejmutí práv Moravy na sebeurčení. Halt pitomci v Praze pokračují...
      Jesse
  • si z nás dělají prdel
    17.05.2012 11:40

    http://tcladin.cz/joomla-blog/19-politika/367-rath-byl-zadrzen-jiz-v-patek-1152012
    Jesse
  •  
    17.05.2012 11:36

    Dratek bude mit novou verzi, že si 30 u něj zapoměl kamoš který odjel do zahraničí a není k sehnání :DD získá čas a někoho sežene za provizi nějakého bezďáka koníka a i cestu zaplatí. vždyť v tom umí chodit není 1 ani poslední.Jen by bylo dobré aby konečně 1 spad do té žumpy jako výstraha pro druhé protože zatim jim všem vše prochází.
    Deny:-)
  •  
    17.05.2012 11:30

    http://moravane.eu/program-2/ nemám protestu proti programu Já bych Prahu ihned oddělil od moravy. v praze si dávejte nájem za garsonku klidně 9999999999999999
    ?
  • tak nám toho dr.Atha konečně...
    17.05.2012 4:27

    zadráthovali pani Mullerová a bude válka. Socani už se zakopávají. Ti se můžou jit zahrabat. Ale sranda ještě bude. Jak poctivý ochránce lidi k úhoně přišel. Tomu už nepomůže ani sokola na pomoc zavolat.
    Šwejk
  • Je to zajištěné
    17.05.2012 0:21

    http://www.youtube.com/watch?v=yLff6Mb7uXI
    Velkamedvědice
  • ale ale ......
    16.05.2012 18:22

    Kez by byl Rath jediny, bohuzel je ten co se blbec sam strelil do kolena. To nebyla ani poprava ani pokus o politickou sebevrazdu. Byl si tak jisty sam sebou ze ztratil ostrazitost a zpusobil svuj vlastni pad. Jen si vzpomenme na ty jeho proslovy a chytraceni o ozralech ve smemovne, misto aby se venoval tomu proc tam byl poslan. Nic nez kecy a hydani spiny na ostatni. Kalousek se z te opice vyspi ale Rath zustane blbcem do smrti. Jen je prekvapive kolik jeho fandu za nim stoji a snazi se ho ospravedlnit. Tomuto narodu nepomuzou ani vsichni svati.
    sakisan
  • díky Dráthe !!
    16.05.2012 17:35

    Upřímně děkuji tomu namistrovanému cápkovi, že facku od Macka pojal jako výzvu a začal v politice se smečou hyen likvidovat stát. Díky němu začnou padat hlavy všech politiků. Co tak se přidat a trochu tomu pomoct?
    Jesse
    • Re: díky Dráthe !!
      16.05.2012 17:38

      natrit poslance tvaruzkama, at se vzajemne sezerou :)
      Azb
  • poprava demokracie
    16.05.2012 16:46

    odkaz na docela zajimave cteni pro ty, kteri badaji nad tim, co je pricina a co je dusledek. Psano to bylo v jine souvislosti shodou okolnosti v dobe, kdy zajice Ratha odchytavali, ale do kontextu to zapadlo skvele: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=16421
    Mudrc
    • Re: poprava demokracie
      16.05.2012 17:31

      Někde jsem dnes četl, že 20. století je století jaguárů a tygrů. No a 21. století je už stoletím supů a hyen. BTW: komunisti se nemusí už vůbec snažit, vyhrají díky hyenám bez námahy :-((
      Jesse
  •  
    16.05.2012 16:12

    kazdymu kdo kaze vodu a chlasta vino by mel byt ufiknut pindik
    OPTIMISTA
  • ...mozno je to este priskoro, ale
    16.05.2012 14:56

    gratulujem bratrum v střiku. Barta, mozno Rath...Super. Drzte sa.
    paranoid android
    • Re: ...mozno je to este priskoro, ale
      16.05.2012 15:36

      http://www.novinky.cz/koktejl/267743-kolik-penez-ma-rath-jeste-schovanych-a-kde-bookmakeri-vypsali-sazky.html
      Velkamedvědice
  •  
    16.05.2012 14:15

    a vubec nemam potrebu diskutovat o teto politicke socialni svini... nenavidim hi od jeho pravicovych casu pusobnosti
    OPTIMISTA
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university