Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Klaus: Jádro čeká renesance. Rychlé vyčerpávání tradičních zdrojů je mýtus

Prezident Klaus: Jádro čeká renesance. Rychlé vyčerpávání tradičních zdrojů je mýtus

24.05.2012 11:17, aktualizováno: 24.5. 17:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Renesanci jaderné energetiky, bez které se státy jako Česko neobejdou, ve čtvrtek předpověděl prezident Václav Klaus. Na konferenci Energy Gas Storage Summitu 2012 na Pražském hradě vyzval k pozastavení dotací pro obnovitelné zdroje energie a vyčerpání zdrojů tradičních označil za nesmyslný mýtus.

"Renesance nepochybně čeká jadernou energetiku," uvedl Klaus a dodal: "Pro některé evropské země, včetně České republiky, je a bude jaderná energetika nenahraditelným zdrojem energie. Čím větší nejistotu kolem budování nových jaderných elektráren vytvoříme, tím finančně nákladnější bude budování elektráren nových."

"Odstraňování starých regulací, bariér a zásahů je v Evropské unii nahrazováno vznikem regulací nových, leckdy sice méně viditelných a méně přímých, ale v konečném důsledku horších, způsobujících často ještě větší distorze a větší náklady než v minulosti," prohlásil prezident a dodal: "Musím k tomu přiřadit i zcela nesmyslný mýtus o rychlém vyčerpávání tradičních energetických zdrojů." 

O energetickém mixu jednotlivých zemí musí podle Klause primárně rozhodovat tržní mechanismy, nikoli summity státníků. "Energetika získala nálepku globálního problému, který vždy vyžaduje globální řešení... Tuto argumentaci je třeba jednoznačně odmítnout. Vede ke spoustě chyb," řekl český prezident. Ve výsledku se regulace podle něj projeví zejména zdražením energií. 

Jako problém označil také odklon některých evropských zemí od jaderné energie. Německo se loni po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima rozhodlo v příštích letech uzavřít všechny své jaderné elektrárny. "Pro Českou republiku bude jaderná energie nenahraditelným zdrojem," uvedl Klaus. 

Namísto dotací obnovitelných zdrojů by se podle něj měla věnovat pozornost například možnostem těžby břidlicového plynu, který by mohl snížit dovozní závislost Evropy na Rusku. Technické pokroky očekává také v oblasti jaderné energetiky. 

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost s prosazováním jádra nesouhlasí. Jaderné elektrárny jsou podle něj příliš drahé a neobejdou se bez podpory státu. Obnovitelné zdroje naopak brzy budou na trhu konkurenceschopné i bez dotací. "Prezident Klaus se plete, atom neškrtí nějaká ideologie, ale samotná ekonomika jednotlivých projektů. Staveniště reaktorů ve Francii a Finsku překročily rozpočty o dvojnásobek původní částky. Naopak cena solární energetiky padá o desítky procent ročně," uvedl Sedlák.

V české ekonomice je silně zastoupen průmysl, což činí hospodářství energeticky náročné, podotkl prezident. Stát by podle něj neměl zvyšovat průmyslu ceny za energie dotacemi nerentabilních energetických zdrojů. "Trh energetiky je spojen s nemalými riziky a nejistotami. Je na politicích, aby tyto nejistoty nezvyšovali, ale aby vytvářeli stabilní prostředí na základě jasných pravidel," uvedl Klaus. 

Evropskou ekonomiku podle něj evidentně brzdí "nejrůznější dotace, subvence, legislativní nařízení, boj s neexistujícím globálním oteplováním, velmi sporný systém přidělování emisních povolenek, který se skutečnými tržními mechanismy nemá nic společného a je pouze falešnou hrou na trh, ale i kvóty na výrobu energie z obnovitelných zdrojů a ideologicky motivovaný tlak na útlum jaderné energie". "Tomu všemu je třeba se intenzivně bránit. Platí a bude platit, že energetické potřeby moderní společnosti budou stoupat," dodal prezident Klaus.

Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák je jiného názoru. "Prezident Klaus se plete, atom neškrtí nějaká ideologie, ale samotná ekonomika jednotlivých projektů. Staveniště reaktorů ve Francii a Finsku překročily rozpočty o dvojnásobek původní částky. Naopak cena solární energetiky padá o desítky procent ročně," konstatoval Sedlák.

"Je také škoda, že prezident úplně opomněl celý potenciál zvyšování energetické efektivity průmyslu nebo budov. Právě kombinace lepšího využití energie s obnovitelnými zdroji může nastartovat domácí ekonomiku, zvýšit konkurenceschopnost snížením závislosti na fosilních palivech," doplnil výkonný ředitel.


(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.