Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobeš dostal kvůli zpackanému registru ultimátum do pátku, ATS další zakázku na obraně

Dobeš dostal kvůli zpackanému registru ultimátum do pátku, ATS další zakázku na obraně

24.07.2012 16:47, aktualizováno: 24.7. 17:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) dal do pátku čas ministru dopravy Pavlu Dobešovi (LIDEM), aby odstranil problémy se systémem registru vozidel. Pokud pak systém bude i nadále kolabovat, očekává premiér ministrovu okamžitou rezignaci. Současná situace kolem registru je podle předsedy vlády neakceptovatelná. Dobeš již uvedl, že pokud registr v pátek nepůjde, je připraven rezignovat. Firma ATS-Telcom, která pro ministerstvo dopravy provozuje problematický registr vozidel, přitom vyhrála výběrové řízení ministerstva obrany na další zakázku - dodávku technologií pro boj s kybernetickými útoky. Ze tří uchazečů podala nejnižší nabídku. Úřadu dodá technické a programové vybavení za zhruba 56 milionů korun.

"Očekávám do pátku, že systém registrace vozidel bude běžet bez kolapsu a veřejnost bude informována o tom, že je možné přijít a nechat se bez problémů odbavit," napsal Nečas v prohlášení. Doplnil, že ministrovi na schůzce řekl, že na ministerstvu musí být za problémy s registrem vyvozena konkrétní personální odpovědnost.

Dobešova stranická šéfka Karolína Peake zdůraznila, že je "připravena postavit se situaci na ministerstvu dopravy čelem a navrhnout stranickým orgánům i vyvození politické odpovědnosti". Její nová strana prý nebude strkat hlavu do písku, jak bylo u politických stran v ČR v posledních letech zvykem.

"Politickou odpovědnost musí být schopen vyvodit i ten ministr nebo šéf, který třeba osobně za pochybení nemůže, nebo může jen částečně. Odpovědnost přichází s vedoucí pozicí," dodala Peake. K odchodu dnes kvůli problémům s registrem Dobeše vyzval i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. V případě, že se nový Centrální registr vozidel do pátku nepovede obnovit bez problémů, ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) je připravený rezignovat na svou funkci, uvedl již ministr dopravy Dobeš.

Nedávno spuštěný nový systém registru vozidel nejprve zkolaboval a dodnes funguje s problémy. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný dnes ČTK řekl, že v něm je okolo milionu chybných dat, která nejde odstranit jinak než tím, že lidé přijdou na registrační pracoviště, kde úředníci chyby v databázi zjistí a opraví. Kvůli chybám se vzájemně obviňují ministerstvo vnitra, které registr dřív provozovalo, a ministerstvo dopravy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun. ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru. 

Jak dnes vyšlo najevo, stejná firma získala další milionovou zakázku na ministerstvu obrany. Vyhrála výběrové řízení ministerstva obrany na dodávku technologií pro boj s kybernetickými útoky. Ze tří uchazečů podala nejnižší nabídku. Podle údajů uvedených ve věstníku veřejných zakázek, který provozuje ministerstvo pro místní rozvoj, zaplatí obrana firmě ATS-Telcom 55,681.481 korun. Částka je určena pro příští rok, uvedl Štábl. Obrana na dodávku technologií pro boj s internetovými piráty vyhlásila loni na podzim výběrové řízení. "Vítězná firma ATS-Telcom podala ze tří uchazečů nejnižší nabídku," uvedl mluvčí ministerstva Štábl.

"Předmětem zakázky je pořízení hardwaru a softwaru k rozšíření stávajícího analytického nástroje pro shromažďování, analyzování a reportování zjištěných událostí. Dále se jedná o nákup hardwaru a softwaru k monitorování datových sítí v resortu obrany," vysvětlil Štábl.

Obrana vybavení nakupuje pro svůj CIRC (Computer Incident Response Center) tým, který sdružuje odborníky schopné monitorovat internet, odhalovat a odstraňovat případné hrozby v počítačové síti. Nové vybavení umožní rychleji a efektivněji reagovat na kybernetické hrozby a bezpečnostní incidenty, uvedl Štábl.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT)


Váš názor
  • Naprosto nechápu
    25.07.2012 10:44

    Samozřejmě, že nejnižší nabídka je také nejkvalitnější. Přijde mi to jako vyhozené miliony, zejména když vítězná firma nemá ani oprávnění něco takového poskytovat: *** Předmět podnikání: - organizace školení v oblasti telekomunikací včetně souvisejících služeb ( kromě činností uvedených v příl. 1-3 živ. zákona ) - provádění staveb, jejich změn a odstraňování - poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob - zřizování, montáž, údržba a servis vysílacích a přijímacích rádiových zařízení - provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem v rozsahu povolení vydaného podle zákona č. 38/1994 Sb. - poskytování telekomunikačních služeb - montáž, údržba a servis telekomunikačích zařízení - činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence - výkon zeměměřických činností - projektová činnost ve výstavbě - montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení - výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona - výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení - nákup a prodej, půjčování, vývoj, výroba, opravy, úpravy, uschovávání, skladování, přeprava, znehodnocování a ničení bezpečnostního materiálu *** Pokud si prohlédnete úplný výpis, zjistíte, že jediné 2 odpovídající živnosti byly vymazány před 3-mi lety: - poskytování software a poradenství v oblasti hardware a software (Zapsáno: 28.ledna 2003 Vymazáno: 25.května 2009) - zpracování dat, služby databank, správa sítí (Zapsáno: 28.ledna 2003 Vymazáno: 25.května 2009) Proč už na ně neskočil živnostenský úřad?
    oh171
  •  
    25.07.2012 8:29

    Chudák Dobešek, vždyď on s na tu funkcičku tak třese a voni mu jí chtějí zebrat. Kde se bude tenhle manekýn natřásat, jak kohout na hnojišti, Určitě si ještě nestačil nahrabat a z čeho bude žít. Vždyť on jako člen vlády rozpočtové odpovědnosti pouze ochromil část svěřeného rezortu a to není tak moc. Ztráty autobazarů, autoprodejů , následně pak výkony v dopravě tržby za PHM, a dálší a další přece nebude nikdo vyčíslovat. a těch pár lístku z parkovištˇ, náhrady za zkaženou dovolenou to je přece pakatel( a o to se přece budeme soudit.). On určitě udělá opatření a vyháže půlku ministerstva, aby tam nabral lidi kteří ho svým intelektem a odbornou erudicí nemoho ohrozit. Velký šéf mu zatleská a malá soustranice, aby si ho udržela taky sklapne. Vždyď by ji všichni všehoschopní utekli. Ať žije odbornost, důvěřujme vládě rozpočnové odpovědnosti.
    Homo
    • to Homo
      25.07.2012 11:00

      Ta poslední věta se Ti povedla. Začínám být alergický na každé z těch posledních 3. slov a těším se na 3. pražskou defenestraci (1419, 1618, a je-li to řada, pak 2016, jinak nejpozději 2013, ale raději již letos) :-)
      oh171
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.