Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Připravte se na blízký rozpad eurozóny jako my, varuje finský ministr zahraničí

Připravte se na blízký rozpad eurozóny jako my, varuje finský ministr zahraničí

17.08.2012 12:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vedoucí evropští představitelé se musí připravit na hrozící rozpad eurozóny, prohlásil finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja v dnes vydaném rozhovoru pro britský deník Daily Telegraph. Finská vláda prý s takovou možností již počítá a má vypracované operační plány „pro každou eventualitu“. Ministr pro evropské záležitosti Alexander Stubb nicméně jeho slova odmítl a řekl, že nevyjadřují postoj vlády.

„Neexistují žádná pravidla jak opustit euro, ale je to jen otázkou času. Buď se odpojí jih, nebo sever, jelikož kvůli téhle měnové kazajce strádají miliony lidí a budoucnost Evropy se obrací v trosky,“ uvedl Tuomioja v interview. "Musíme se postavit tváří v tvář možnosti rozpadu eura," řekl Tuomioja. "Naši úředníci, stejně jako všichni ostatní, mají přichystán určitý pracovní plán pro každý případ," dodal.

„Je to absolutní katastrofa. Tímhle způsobem nám za chvíli dojdou peníze. Nikdo v Evropě ale nechce být tím prvním, který euro opustí a vezme na sebe všechnu vinu,“ prohlásil dále dlouholetý ministr. Dodal, že rozvrácení eurozóny by mohlo Evropské unii pomoci. Finsko v rámci EU patří do zužující se skupiny zemí, jejíž dluhopisy jsou zatím hodnoceny nejlepším ratingem AAA. Nyní zbývají čtyři.

„Není to něco, co někdo ve Finsku obhajuje, natož pak vláda. Musíme být nicméně připraveni. Rozpad eura neznamená konec Evropské unie,“ uvedl Tuomioja. Finsko, které může zablokovat jakákoli nová opatření na podporu předlužených zemí, trvá na tom, aby Řecko a Španělsko za peníze ze záchranných úvěrů poskytly kolaterál, čili nějakou formu protihodnoty.

Ministr také vyjádřil skepsi vůči návrhům na fiskální, bankovní a politickou unii, jak je předkládá Evropská komise, Evropská centrální banka a Euroskupina tvořená ministry financí eurozóny. "Těm lidem nevěřím," řekl.

"Považujeme (euro) za ekonomický a politický projekt, jemuž jsme oddáni na 100 procent," řekl nicméně Stubb v reakci na slova ministra Tuomioji pro Reuters. Stubb je blízkým spojencem premiéra Jyrkiho Katainena a členem Národní koaliční strany, nejsilnější strany koalice. Tuomioja je členem sociální demokracie, která ve vládě žádá přísnější podmínky pro záchranu ohrožených zemí eura.

Finský premiér Jyrki Katainen v pondělním rozhovoru pro německý týden Der Spiegel uvedl, že jeho země je zásadně proti nákupu španělských a italských dluhopisů na trhu ze strany Evropské centrální banky a nepovažuje ho za dobrý nástroj pro boj eurozóny s dluhovou krizí. Podle něj jsou zapotřebí jiná řešení, protože v minulosti se nákupy dluhopisů ukázaly být jen krátkodobým lékem. Katainen rovněž vyjádřil odpor k tomu, aby záchranný fond eurozóny ESM dostal bankovní licenci.

(CNBC, ČTK, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • konečně,
    17.08.2012 14:24

    jiný názor z oficiálních úst než prohlášení typu: Unii si rozvracet nedáme, proti silám rozdělení postavíme pevnou hráz, je nutno prohloubit vzájemnou integraci, další balíček finanční pomoci putuje do Řecka již zítra ...
    Marťanka
    • Re: konečně,
      17.08.2012 14:49

      Ještě okřídlené heslo soudruha marxisty a maoisty Barrosa - "potřebujeme více evropanství" :-))) a ještě se svým pisklavým hlasem bouchne pěstí do pultu aby těm heslům dodal vážnost :-))))
      Jesse
      • :-)
        17.08.2012 14:59

        nebo: republice více regulace to je naše agitace. Případně: S Evropskou unií na věčné časy a nikdy jinak... Bože můj, jak je možné, že neexistují mechanismy jak opustit EU nebo EURO - to opravdu ani jednoho, jediného člověka nenapadlo, že by třeba mohl někdo, někdy, EU a EURO opustit? A nebo to bylo od začátku ve stylu: Opustíš-li mne zahyneš ... Brrr ... ještě že je před námi víkend! PŘÍJEMNOU sobotu a neděli všem!
        Marťanka
        • Re: :-)
          17.08.2012 15:08

          Trochu tě poopravím, když dovolíš:-) Eurosoudruzi teď mají aktualizované heslo - "Opustíš-li mne, zahynu" :)))) Všichni se totiž bojí, že budou muset své dluhy platit sami :-))))
          Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.